Gebruiker:A.Kalteren/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie


Jacques Tange
A.Kalteren/Kladblok
Persoonsgegevens
Volledige naam Jacques Tange
Geboren 1960
Geboorteland Vlag van Nederland Nederland
Beroep(en) kunstenaar, kunstschilder
RKD-profiel
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Jacques Tange (Vlissingen, 1960), is een Nederlandse kunstschilder en woont en werkt in Schiedam.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Jacques Tange weet al op jonge leeftijd dat hij kunstenaar wil worden. Hij volgt zijn opleiding aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam, maar maakt deze niet af.

Vanaf eind jaren ’80 laat hij zich vooral inspireren door middeleeuwse boekverluchting. Vooral de felle kleuren en het gebruik van perspectief spreken Tange aan, evenals de ‘naïeve’ manier waarop de verhalen verteld worden. Net als in deze verhalen zet Jacques Tange zijn publiek graag op het verkeerde been. Zijn beelden kennen vaak diepere betekenissen die zich niet gelijk openbaren en niet zelden een relativerende knipoog. Zijn werken hebben vaak een psychologische lading en vormen een reflectie van onze samenleving.

Terugkerende thema’s in het werk van Jacques Tange zijn de relaties tussen mannen en vrouwen en de zorg voor moeder aarde en voor elkaar. Inspiratie vormen het leven en liefde in de breedste zin van het woord. De stijl  van Jacques Tange kenmerkt zich door helder kleurgebruik, waarmee een bijzondere wereld geschetst wordt. Met eenvoudige middelen en een haast naïeve schilderstijl creëert de schilder een herkenbaar beeld.

Pasteltekeningen en olieverfschilderijen vormen het grootste deel van het oeuvre van deze kunstschilder. Daarnaast maakt hij zeefdrukken met vaak wel meer dan 25 drukgangen, in zeer beperkte oplagen. Verder maakt hij aardewerk, tassen, meubels en publiceert hij gedichten met illustraties van eigen hand.

Het werk van Jacques Tange is te vinden in toonaangevende galerieën en collecties en hij exposeert al decennia met grote regelmaat in binnen- en buitenland. Sinds begin jaren ’90 vinden zijn kunstwerken hun weg naar private en openbare collecties. Jacques Tange wordt in 2003 verkozen tot Veelbelovend Kunstenaar en tot Kunstenaar van het Jaar in 2005.

Werk in openbare collecties (selectie)[bewerken | brontekst bewerken]

Exposities (selectie)[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Jacques Tange van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.


[[Categorie:Nederlands kunstenaar]] [[Categorie:Nederlands kunstschilder]]