Gebruiker:Amber Vandeplas/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Heyvaertwijk[bewerken | brontekst bewerken]

De Heyvaertwijk is een wijk in de Belgische gemeenten Molenbeek, Anderlecht en Brussel. De wijk is vooral bekend voor de export van auto's naar Afrika. Deze tweedehandsauto’s  worden vooral verkocht in landen in West-Afrika. In Guinnee worden de meest afgedankte Europese wagens geïmporteerd. De meeste kunnen niet zelfstandig rijden. Sommige worden met een heftruck uit de boot gehaald.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Vleeshandel[bewerken | brontekst bewerken]

Heel lang was dit de wijk van de Vlaamse slachthuizen. In de jaren 80 zijn ze onder Europese druk verplicht beginnen moderniseren. De overheid verplichte om een losruimte te hebben voor vrachtwagens en aparte poorten voor import en export. Het was gedaan met gespierde mannen die in een wit pak met een half rundsvlees de straat mochten oversteken. Om deze kosten te kunnen betalen, bereidden ze hun etenswaren uit tot ook groenten en fruit. Door deze vernieuwingen kregen ze een nieuw publiek, mensen met Afrikaanse afkomst. Zo begonnen ze ook gerechten uit Afrika over te nemen en African Food te verkopen. Pakistanen openden kruidenierswinkels en snel daarna werkten Afrikanen zich in in de levensmiddelenhandel.[1]

Autohandel[bewerken | brontekst bewerken]

Door nieuwe hygiënemaatregelen werd het niet meer rendabel voor de slagers en trokken zich weg. De grote opslagruimtes werden vaak opgekocht door Libanese families met genoeg kapitaal om er een autohandel te beginnen. Ze kochten auto’s op, zetten ze op de transport en werkten samen met de Antwerpse haven. Rond de eeuwwissel was er veel vraag van het Westen van Afrika naar goedkope Europese auto’s. Later dreven ze ook handel in het Noorden van Afrika. In 2011 beperken de vijf grote Libanese bedrijven zich tot transport. Afrikaanse bedrijfjes kopen auto’s op. Langs de Ninoofsesteenweg en andere straten in de Heyvaerstwijk houden werknemers auto’s tegen om te vragen of ze te koop zijn en een bod te geven. Zij worden commisionaires genoemd. Sommigen van hen hebben geen papieren.

.

Richtplan[bewerken | brontekst bewerken]

Het Brussels Gewest ziet de autohandel liever vertrekken. In 2019 werden hier richtplannen voor gemaakt met het idee dat de autohandel zich zal verplaatsen naar de haven van Brussel, wat niet meer gebeurt. Het gewest en de gemeenten willen nu op propere lucht inzetten. Hiervoor maken ze het Zennepark aan. Kwaliteitsvollere woningen die betaalbaar zijn, krijgen ook aandacht in het richtplan. Voor deze plannen zullen 23 percelen moeten worden onteigend. Deze percelen bieden voorlopig werk aan vele kortgeschoolden en zijn eigendom van autohandelaars. Voor velen is dit te wijk om van onderaan de ladder naar boven te klimmen. Het richtplan herkent de functie van aankomingswijk.  Vandaag zijn er een kleine aantal (2%) sociale woningen. Vooral de privémarkt heeft lage prijzen. In herenhuizen zijn verdiepingen in twee gedeeld door een vals plafond.

Brand[bewerken | brontekst bewerken]

Op 19 april 2021 was er een zware brand in één van de huizen in de Heyvaertwijk met een dertigtal gewonden en 3 doden. Er waren meer gewonden dan mensen die er geregistreerd waren.

Referenties en bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

  • De Heyvaertwijk (2): de plannen voor wijkontwikkeling, Bruzz, 23 januari 2021
  • Nws, V. (2021, 9 april). Reporter volgt afgedankte wagens van Brussel naar West-Afrika: “Sommige rijden zelfs niet meer”. vrtnws.be. https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/04/09/reporter-volgt-afgedankte-wagens-van-brussel-naar-west-afrika/
  • https://www.bruzz.be/samenleving/zwarte-afrikanen-nestelen-zich-kuregemse-heyvaertbuurt-2011-12-15
  • Vandecandelaere, H. (2011). schaduw van Matonge (1ste ed.). Erfgoedcel.
  • https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/04/19/zware-woningbrand-in-anderlecht-14-mensen-naar-het-ziekenhuis/

Referentie[bewerken | brontekst bewerken]

  1. De complexe microkosmos van de Heyvaertwijk (1): de diagnose. www.bruzz.be. Geraadpleegd op 22 mei 2021.