Gebruiker:AnnikaHendriksen/Kladblok/Henk Wanink

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
AnnikaHendriksen/Kladblok/Henk Wanink
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Werk
Beroep fotograaf
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Henk Wanink (Den Haag, 6 februari 1910 - Rotterdam 7 december 1990) was een Nederlands fotograaf die tot circa 1955 als zelfstandig fotograaf werkte en vanaf die tijd in dienst kwam van het Bouwcentrum in Rotterdam waar hij de fotografie voor die instelling verzorgde.

Jeugd[bewerken | brontekst bewerken]

Hendrik (Henk) Wanink werd in Den Haag geboren als oudste zoon van Gerrit Hendrik Wanink (1878-1960) en Theodora Gerarda Arnold. Vader Gerrit Hendrik Wanink was onderwijzer (hoofonderwijzer) aan een lagere school in Den Haag. Hij zette zich in voor het Openbaar Onderwijs in Nederland en was overtuigd socialist. Henk Wanink groeide met zijn twee jaar jongere broer Anthonie op in Scheveningen. Vanaf de twintiger jaren fotografeerde hij met de familiecamera in en rond zijn ouderlijk huis en in de duinen.

Kunstacademie[bewerken | brontekst bewerken]

Na de middelbare school ging Henk Wanink in 1928 naar de kunstacademie in Den Haag. In 1930 behaalde hij zijn examen Handtekenen voor het lager onderwijs, in 1933 zijn akte voor het middelbaar onderwijs. In 1934 studeerde hij aan de in 1930 opgerichte afdeling Reclame-ontwerpen.

Medestudent was onder anderen Wim Brusse.

In 1929 nam Wanink deel aan een tentoonstelling van vereniging "De Zuil", bestaande uit leerlingen van de afdeling M.O. tekenen aan de Haagse academie, in Museum Scheurleer.[1] In 1930 had de vereniging een tentoonstelling in de Volksuniversiteit in Den Haag, waar Wanink exposeerde met landschappen en een naaktstudie.[2][3]

In 1935 stond Wanink als drukker geregistreerd in Den Haag en woonde hij aanvankelijk aan de Laan van Meerdervoort, tot hij in datzelfde jaar verhuisde naar een 'gemeenschapshuis' aan de Koningin Wilhelminalaan 308c in Voorburg. Begin 1935 was een groep politiek en vakmatig gelijkgestemde studenten van de academie op zoek gegaan naar een huis om gezamenlijk te bewonen. Dit werd gevonden in Voorburg, aan de Koningin Wilhelminalaan 308. Initiatiefnemers van de commune waren onder anderen Emmy Andriesse, Jan Eduard Kann en Epi Jumpertz Loeb. Andere bewoners waren Hans (Johanna) IJzerman, Herman Gerlings, Bram Koomen en Lex Metz.[4] Ook arts Ben Polak, onderwijzer en Spanjestrijder Willem Cornelis de Lathouder en het echtpaar Eberhard Rebling en Lin Jaldati woonden rond dezelfde tijd in het gemeenschapshuis.[5][6] of kwam Lin Jildati pas in de Bankastraat erbij? Bron???

Een deel van de bewoners, onder wie Wanink, verhuisde in 1937 naar het Communistisch Gemeenschapshuis in de Bankastraat 131 in Den Haag. Hier woonden meer (oud-)studenten van de Kunstacademie, onder wie ........ (boek Sibbelee)

Eind 1938 verhuisde Wanink naar de Vondelstraat in Den Haag en stond hij geregistreerd als leraar tekenen in het middelbaar onderwijs. Vanaf 1938 stond hij in het telefoonboek vermeld als reclameontwerper.[7]

eventueel te gebruiken : Zie ScherpteDiepte: fotograaf Hans Sibbelee gaat in 1935 ook in het gemeenschapshuis in voorburg wonen: 1935 Sibbelee verhuist naar Voorburg, waar hij zich met enkele vrienden in het ‘Gemeenschapshuis’ aan de Wilhelminalaan 308 vestigt. Hij woont hier samen met onder anderen de academiestudenten Emmy Andriesse en Hans (Johanna) IJzerman, Annetje Kupferschmidt, de onderwijzer Wim (Willy) de Lathouder en de student medicijnen Ben Polak. Zij vormen samen een soort kunstenaarscommune. Studenten en docenten van de Kunstacademie te Den Haag, onder wie Paul Guermonprez en Paul Schuitema, zijn regelmatige bezoekers van het pand. bron : https://depthoffield.universiteitleiden.nl/1631f03nl/ Doreen Timmers en Wieneke Wensten, Hans Sibbelee, in in: I.Th. Leijerzapf (red.), Geschiedenis van de Nederlandse fotografie in monografieën en thema-artikelen, 1999]

zie ook Fotografie in Nederland 1920-1940, p.81.

Ook Wim Brusse, volgens Biografie Emmy Andriesse. Ben Polak was op dat moment haar vriend. p. 25

Bouwcentrum[bewerken | brontekst bewerken]

Vanaf circa 1955 was Henk Wanink als fotograaf in dienst van het Bouwcentrum in Rotterdam.[8]