Lin Jaldati

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Lin Jaldati
Lin Jaldati, circa 1938
Algemene informatie
Volledige naam Rebekka Brilleslijper
Alias Lien Brilleslijper
Bijnaam Lientje
Geboren Amsterdam, 13 december 1912
Overleden Berlijn, 31 augustus 1988
Land Vlag van Nederland Nederland
Vlag van Duitsland Duitsland
Werk
Jaren actief 1938−1942
Genre(s) Jiddische muziek
Beroep Zangeres, danseres, verzetsstrijder
Verwante artiesten Eberhard Rebling
(en) IMDb-profiel
(en) Last.fm-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek
Tweede Wereldoorlog

Lin Jaldati, pseudoniem van Rebekka (Lien) Brilleslijper (Amsterdam, 13 december 1912Berlijn, 31 augustus 1988), was een Nederlands-Duits-Joods verzetsstrijdster, overlevende van de shoah en een van de laatste mensen die Anne Frank nog in levenden lijve gezien hebben. Ze was ook zangeres van Jiddische liederen en de zus van Janny Brandes-Brilleslijper (1916 – 2003).

Vanaf haar veertiende werkte Lin Jaldati in een naaiatelier. In haar vrije tijd nam zij dansles. In 1930 danste zij bij het Nederlands Ballet en in 1934 werkte zij aan enkele grote revues mee. In de door Joodse immigranten uit Oost-Europa opgerichte culturele vereniging Sch.Ans-ki leerde zij veel Jiddische liederen kennen. Vanaf 1938 trad zij als solozangeres en -danseres op met de pianist Eberhard Rebling, haar latere echtgenoot. In 1942 moest ze onderduiken. In 1944 werd zij echter verraden en samen met haar zuster naar Bergen-Belsen gedeporteerd, waar ze ook Anne Frank gekend heeft. Als een van de weinige personen uit haar familie overleefde zij de shoah, samen met haar zuster.

Na de oorlog kon zij haar carrière met haar man voortzetten. In 1952 emigreerde het echtpaar met hun beide dochters, Kathinka en Jalda, naar Oost-Berlijn. In de DDR was zij lang de enige vertolkster van Jiddische muziek. Vooral vanaf 1967 was het DDR-regime echter zeer wantrouwend tegenover Lin Jaldati en mocht zij jarenlang geen Jiddische liederen zingen. In de laatste jaren van haar leven heeft ze nog grote successen behaald. Ze overleed in 1988.