Bagel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bagel
Bagel met roomkaas

Een bagel (uitspraak ['beɪgəl]?) is een broodje met een gat erin. Qua vorm lijkt hij veel op de donut en wordt hier vaak mee verward. De bagel ligt echter veel zwaarder op de maag en wordt niet gefrituurd. Bagels hebben een gezond imago; ze worden zonder boter of margarine gebakken. Ze kunnen op vele manieren worden belegd.

Bereiding[bewerken]

De traditionele manier om bagels te maken vergt veel tijd. Het deeg wordt, nadat het lang gekneed en gerezen is, in een ringvorm gelegd. De bagels worden ondergedompeld in kokend water met siroop, en daarna gebakken.

Oorsprong[bewerken]

De bagel is van oorsprong een Pools[1] product, dat door joodse immigranten in de Verenigde Staten is geïntroduceerd. Ze vestigden zich onder andere in het zuidoosten van Manhattan, New York. Terwijl de winkels in New York op zondag gesloten waren, kon men in deze joodse wijk vlechtbroden (challes) en bagels kopen. Al snel gingen joodse bakkers met broodkarren door heel de stad.

De New York bagel[bewerken]

De bagel associeert men dus vooral met de stad New York. Tegenwoordig worden de bagels er niet meer alleen door joodse bakkers bereid, en ook zijn de broodjes vaak niet koosjer. De meeste bagels worden machinaal vervaardigd en luchtiger gemaakt door toevoeging van ei. De klassieke New York bagel is belegd met roomkaas, gerookte zalm en ui.

Tennis[bewerken]

Het behalen van een set in tennis zonder één enkel tegengame (6-0) heet een bagel. Zo ook kan een tenniswedstrijd met tweemaal 6-0 worden gewonnen, dan spreekt men van een double bagel.

Zie ook[bewerken]