Donut

Zoek dit woord op in WikiWoordenboek
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Donut (doughnut)
verschillende soorten donuts
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Portaal  Portaalicoon   Eten en drinken

Een donut (afkomstig van de Engelse samenstelling dough en nut 'deegklont') is een zoet, gefrituurd broodje. Een donut heeft meestal een gat in het midden, al bestaan er ook varianten zonder. Het kan worden gevuld met een beetje jam, chocolade of iets anders, bedekt met een laagje glazuur of bestrooid met poedersuiker. Het wordt vaak verward met een bagel, maar toch zijn het verschillende gebakjes omdat donuts gefrituurd worden.

Ontstaan[bewerken | brontekst bewerken]

De oorsprong van de donut wordt betwist. Er bestaan drie ontstaanstheorieën:

  • In een Engels kookboek van 1803 wordt melding gemaakt van een recept voor donuts. De donut werd vanaf het midden van de 19e eeuw gezien als een Amerikaanse lekkernij.
  • Hanson Gregory beweerde dat hij de donut in 1847 op zestienjarige leeftijd had uitgevonden. Het was oorspronkelijk een klont deeg, maar omdat hij het te vettig vond, maakte hij een gat door het deeg. Vervolgens leerde hij dit recept aan zijn moeder.
  • Het is een variant van de oliebol. Nederlandse Amerikanen zouden de bedenkers zijn en de ook wel gebruikte naam olykoek verwijst daarnaar. [1] Dit is ook de meest waarschijnlijke verklaring, daar deze al in 1809 door Washington Irving werd omschreven in zijn boek: A History of New York, from the Beginning of the World to the End of the Dutch Dynasty.[2]

Soorten[bewerken | brontekst bewerken]

Bereiding van donuts
Een donut
Mochi donut met aardbeiensmaak van Mister Donut

Er zijn twee basisprincipes in bereiding van donuts:

  1. de gistgerezen donut
  2. de cakedonut

De gistgerezen donut wordt uit een luxe brooddeeg gemaakt. Het deeg krijgt gemiddeld een uur rijstijd, wat de malsheid en smaak gunstig beïnvloedt. Deze donut is aanmerkelijk minder vet dan de cakedonut. De cakedonut wordt gemaakt met een typisch cakebeslag dat direct in de donutvorm wordt gespoten en gefrituurd. Dit is een methode die vooral direct op het verkooppunt (winkel/marktkraam etc.) kan worden toegepast.

Beide donutsoorten kunnen nog extra worden bewerkt:

  • De naturel donut: een donut zonder vulling maar vaak met een flinterdun laagje suikerglazuur (frosted/glazed) of een laagje heel fijne kristalsuiker (sugardonut).
  • De gedecoreerde donut (decodonut): deze donut is voorzien van een laagje fondant vaak op smaak gebracht met vruchtencompounds, chocolade etc. en gekleurd met eetbare kleurstoffen.
  • Gevulde donuts: vooral in de Verenigde Staten worden donuts ook gevuld met custardcrème (soort pudding) en allerlei jams en chocoladepasta. In veel gevallen worden de donuts dan ook in de kleur van de vulling voorzien van een glazuur- of coatinglaagje. Glazuur is op suikerbasis terwijl de coating op vetbasis is samengesteld.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Doughnuts van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.