Poffertjes

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Poffertjes

Poffertjes zijn een zoet deeggerecht dat vooral wordt gegeten in Nederland. Het zijn een soort kleine pannenkoekjes, maar dikker doordat ze rijzen. Verder worden poffertjes, in tegenstelling tot pannenkoeken, niet alleen van tarwebloem maar ook van boekweitmeel gemaakt. In tegenstelling tot pannenkoeken worden poffertjes tijdens het bereiden omgedraaid als het beslag nog niet helemaal gestold is. Daardoor zijn ze van binnen nog wat zachter en worden ze mooi rond.

Poffertjes bakken

Normaal gesproken worden poffertjes geserveerd met poedersuiker, boter en eventueel met stroop of advocaat.

Ze zijn niet lastig te maken, maar men moet wel een speciale poffertjespan hebben. Dit is een ronde gietijzeren plaat met handvatten, met daarin ronde uithollingen; tegenwoordig zijn ook gietaluminium en anti-aanbaklaag exemplaren te krijgen. Het is ook mogelijk om poffertjes te bakken in een tosti-ijzer of contactgrill met een speciale poffertjesplaat, een rechthoekig plaatje met ronde uithollingen. Dergelijke platen worden hier soms bij geleverd. In restaurants of poffertjeskramen worden zeer grote platen gebruikt om grote aantallen poffertjes snel te kunnen bereiden, deze platen zijn in tegenstelling tot de platen voor thuis gebruik niet van gietijzer of gietaluminium, maar van rood koper. De poffertjesbakkers in restaurants of poffertjeskramen zijn zeer vaardig in het snel omdraaien van de bijna gare poffertjes.

Poffertjes worden vaak gepresenteerd als een typisch Nederlands gerecht, maar komen oorspronkelijk uit Frankrijk. Andere landen hebben ook gerechten die er veel op lijken. Zo is er bijvoorbeeld Æbleskiver in Denemarken, Munkarna in Zweden, en Munker in Noorwegen.

Zie ook[bewerken]

Wikibooks Wikibooks Kookboek bevat een recept voor Poffertjes.