Poffert

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De poffert, een traditioneel Gronings gerecht

Poffert (niet te verwarren met poffertjes) is een Gronings gerecht. In andere delen van Nederland komt nagenoeg hetzelfde recept voor maar heet het anders: ketelkoek, of broeder in cakevorm. Ook de tulband is verwant, maar is meer cake-achtig.

Poffert is een broodachtig boerengerecht en werd vooral gegeten als hoofdgerecht en soms als toetje, meestal in de winter omdat het een nogal zwaar gerecht is. Poffertbeslag bevat zelfrijzend bakmeel (of gewone tarwebloem, boekweitmeel en gist), krenten, rozijnen, melk, eieren en wat zout; soms wordt ook sucade toegevoegd. Het beslag is nagenoeg gelijk aan dat van pannenkoeken, maar het beslag van een poffert moet wel enige tijd rijzen.

De poffert wordt au bain-marie in een speciale pofferttrommel gekookt. Om het aanhechten te voorkomen wordt deze soms aan de binnenzijde belegd met plakjes spek. Tegenwoordig wordt poffert ook vaak in de oven gebakken in een tulbandvorm. Poffert wordt traditioneel gegeten met gesmolten roomboter en stroop of suiker. Er bestaan ook recepten waarin allerlei vruchten worden verwerkt en recepten voor hartige varianten, met onder meer spek.

Het streekproduct is vandaag de dag grotendeels in de vergetelheid geraakt. In juni 2011 is echter de 'Echte Grönneger Poffert' (onder de noemer 'Pofferts van Popko') opnieuw in Groningen op de markt gebracht.

Jan in de zak[bewerken]

Jan In De Zak of Meelklont kent hetzelfde beslag. Het deeg wordt echter niet in een trommel Au Bain Marie gekookt. Het deeg wordt in een schone neteldoek die wordt dichtgebonden met een touwtje gekookt in water of melk– vandaar de naam.

De Poffert[bewerken]

Een gehucht tussen Hoogkerk en Enumatil is naar dit gerecht genoemd, namelijk De Poffert.

Externe link[bewerken]

Wikibooks Wikibooks Kookboek bevat een recept voor Poffert.