Poffert

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De poffert, een traditioneel Gronings gerecht
Poffert pannen

Poffert (Gronings: Povvert) is een Gronings gerecht. In andere delen van Nederland komt nagenoeg hetzelfde recept voor, maar heet het anders: ketelkoek, of broeder in cakevorm. Ook de tulband is verwant, maar is meer cake-achtig.

Poffert is een broodachtig boerengerecht. Het werd vooral gegeten als hoofdgerecht en soms als toetje, meestal in de winter omdat het een nogal zwaar gerecht is. Poffertbeslag bevat zelfrijzend bakmeel (of gewone tarwebloem, boekweitmeel en gist), krenten, rozijnen, melk, eieren en wat zout; soms wordt ook sucade toegevoegd.

De poffert wordt au bain-marie in een speciale pofferttrommel gekookt. Om het aanhechten te voorkomen wordt deze soms aan de binnenzijde belegd met plakjes spek. Tegenwoordig wordt poffert ook vaak in de oven gebakken in een tulbandvorm. Poffert wordt traditioneel gegeten met gesmolten roomboter en stroop of suiker. Er bestaan ook recepten waarin allerlei vruchten worden verwerkt en recepten voor hartige varianten, met onder meer spek.

Jan-in-de-zak[bewerken | brontekst bewerken]

Jan-in-de-zak of meelklont kent hetzelfde beslag. Het deeg wordt nu echter niet in een trommel au bain-marie gekookt, maar wordt in een schone neteldoek gedaan, die wordt dichtgebonden met een touwtje – vandaar de naam. Het wordt dan gekookt in water of melk.

De Poffert[bewerken | brontekst bewerken]

Het gehucht De Poffert, tussen Hoogkerk en Enumatil, is naar dit gerecht genoemd.[bron?]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Wikibooks Kookboek bevat een recept voor Poffert.