Tosti-ijzer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een gesloten tosti-ijzer.
Een open tosti-ijzer.
Tosti-ijzer voor op een gasstel.

Een tosti-ijzer (of, in België croque-monsieurijzer of -pan) is een huishoudelijk apparaat dat gebruikt wordt om een tosti (croque-monsieur) te bereiden. Twee plakken brood met meestal kaas ertussen dienen verhit te worden tot een temperatuur waarbij de kaas smelt en het brood licht wordt geroosterd.

Dit verhitten gebeurt tussen twee metalen platen. De techniek komt grotendeels overeen met die van wafelijzers waarmee wafels of knieperties bereid worden.

Een tosti-ijzer kan een elektrisch apparaat zijn, of een ijzer dat op een kookplaat wordt gebruikt.

Elektrisch[bewerken | brontekst bewerken]

De twee metalen platen komen op de gewenste temperatuur door middel van een elektrisch verwarmingselement. De bakplaten zijn vaak voorzien van een teflon laag, een zogenaamde 'anti-aanbaklaag', om gemakkelijk de platen schoon te maken. De warmte van de platen is, voor zover mogelijk, geheel naar binnen gericht. De buitenkant van het tosti-ijzer heeft meestal warmte-isolerende onderdelen. Op het tosti-ijzer bevinden zich soms knoppen voor het instellen van de gewenste temperatuur.

Kookplaat[bewerken | brontekst bewerken]

De twee metalen platen (meestal gegoten aluminium) zijn met een scharnier aan elkaar verbonden en hebben elk een steel met een (houten) handvat. Dichtgevouwen met de boterhammen ertussen wordt het tosti-ijzer op de kookplaat verhit en halverwege gekeerd.