Tosti

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Zie Francesco Paolo Tosti voor het artikel over de componist
Een tosti met tomatenketchup
Croque-monsieur met bechamelsaus
Croque-madame

De tosti (Nederland) of croque-monsieur (België/Frankrijk) is een sandwich-gerecht dat bereid wordt door twee dungesneden sneetjes brood samen met het tussenliggende beleg te roosteren. Het beleg kan sterk variëren, maar bestaat meestal uit kaas en ham. Volgens de Culinaire encyclopedie van Elseviers uit 1972 wordt het beleg van een tosti gevormd door kaas, leverpastei, ham of gerookte paling.[1] In België bestaan veel varianten van de croque-monsieur.

Kenmerken en naam[bewerken | brontekst bewerken]

De croque-monsieur zou voor het eerst verschenen zijn op een Parijse menukaart in 1910. Een tosti of croque bereidt men in een tosti-ijzer (croque-monsieurmachine), grill, oven, speciaal broodrooster of koekenpan. Volgens het Etymologisch woordenboek van het Nederlands komt het woord van het Italiaanse tosti – geroosterde sneden brood – dat een 'veritaliaanst' meervoud van het Engelse toast is. Een Franse croque-monsieur kan getopt worden met een bechamelsaus.

Varianten[bewerken | brontekst bewerken]

Een tosti kan worden opgediend met sla en tomaat en een keuze van koude sauzen. Om ze uit het vuistje te kunnen eten, worden de tosti's of croques meestal schuin overlangs gesneden, zodat driehoeken ontstaan. Er bestaan vele varianten van de croque-monsieur waarvan de croque-madame (met een spiegelei erbovenop) het bekendst is.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. De dikke van Dam. vijfde druk blz. 644. Johannes van Dam
Zie de categorie Croque-monsieur van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.