Ketchup

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Tomatenketchup)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tomatenketchup op een hotdog
Tomatenketchup in een fles

Ketchup is een saus voor gebruik in de keuken, maar de saus wordt in Nederland en België ook als tafelsaus gebruikt bij maaltijden, en bij snacks en tussendoortjes. Het eerst bekende recept voor tomatenketchup stamt uit 1812.

Samenstelling[bewerken]

Tegenwoordig gaat het bij ketchup vrijwel altijd om tomatenketchup. Hoofdbestanddeel van tomatenketchup is tomaat in een geconcentreerde vorm. Andere bestanddelen van de saus kunnen zout, salie, peper, azijn, chilipoeder en suiker zijn. Oorspronkelijk werd ketchup vaak gemaakt van andere ingrediënten, zoals paddenstoelen, oesters of noten.[1][2] Een variant is currysaus, vooral in Vlaanderen ook wel bekend als curryketchup.

In het programma Keuringsdienst van Waarde van 20 oktober 2006 werd bericht dat tomatenketchup gemiddeld 24 suikerklontjes per fles bevat. Derhalve maakt suiker 20 tot 30% van het drogestofgehalte van ketchup uit.[3]

Fabricage[bewerken]

Een bekende fabrikant van ketchup is het Amerikaanse Heinz, dat zijn belangrijkste productiefaciliteit voor de Europese markt in het Nederlandse Elst heeft.[4] Een andere belangrijke producent is het Amerikanse Hunt's. Tegenwoordig zijn er ook steeds meer huismerken op de markt met een eigen authentieke ketchup in het assortiment.

Ketsiap[bewerken]

Het woord ketchup is vermoedelijk een Engelse verbastering van het Chinese woord voor saus: ketsiap. Dat woord was al eerder in de Nederlandse taal doorgedrongen, via het Indonesisch, in de vorm ketjap (hedendaagse Indonesische spelling: kecap).[5]

Beluister

(info)