Hoteldebotel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Geplaatst:
23-11-2015

Genomineerd   Deze pagina is genomineerd voor verwijdering

Ten minste een van de mensen die meewerken aan Wikipedia, vindt dat deze pagina in deze vorm niet binnen de Wikipedia-encyclopedie past. De pagina is daarom aangedragen op de beoordelingslijst. Daar is mogelijk ook een meer gedetailleerde reden voor de verwijderingsnominatie te vinden.

Na plaatsing op de beoordelingslijst blijft dit artikel minstens twee weken staan, zodat eventuele bezwaren ingebracht kunnen worden. Als je het artikel zodanig kunt verbeteren dat daarmee de redenen voor verwijdering komen te vervallen, aarzel dan vooral niet om het te verbeteren. Vergeet niet om dit op de genoemde lijst te vermelden.

Pas als het artikel dusdanig is verbeterd en aangepast dat het wel binnen Wikipedia past, kan deze melding verwijderd worden. Geef dit aan op de lijst door het toevoegen van de reden. (/)

Hoteldebotel is een Nederlandse uitdrukking uit het Jiddisch afkomstig en betekent helemaal van streek, verward, stapelgek of ook wel dolverliefd.[1] De uitdrukking is in het Nederlands overgegaan via het Jiddische woord overwotel hetgeen verbasterd is tot overlewotel in de betekenis van geheel overstuur.[2]

Etymologie[bewerken]

Het woord is ontleend aan het Hebreeuwse Awar OeWoteel, hetgeen 'heengegaan en verdwenen van de wereld' betekent. Dit begrip komt uit het Misjna-traktaat Awot, ook Pirké Awot genaamd ("Spreuken der vaderen"), hetgeen onderdeel van de zogenaamde mondelinge leer vormt.[3]

Zie ook[bewerken]