Gebruiker:AntonHogervorst/Kladblok4

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Scheiding van de geslachten[bewerken | brontekst bewerken]

Hijab en dress code[bewerken | brontekst bewerken]

Een Saoedische vrouw die een traditionele niqab draagt.

Een hijab is een traditionele islamitische norm waarbij vrouwen worden verplicht "hun bovenkleding om hen heen te trekken (wanneer ze uitgaan of zich tussen mannen bevinden)" en zich op een bescheiden manier te kleden.[1] Saoedi-Arabië onderscheidt zich van andere islamitische samenlevingen in de omvang van de islamitisch correcte hijab (alles behalve de handen en ogen) en het feit dat bedekking wordt afgedwongen door Mutaween of religieuze politie.

In aanwezigheid van mannen moeten vrouwen de delen van het lichaam bedekken die awrah zijn (niet bedoeld om te worden blootgesteld). In de meeste andere islamitische samenlevingen wordt het gezicht van een vrouw niet als awrah beschouwd. In Saoedi-Arabië en enkele Arabische staten wordt het hele lichaam als awrah beschouwd, behalve de handen en ogen. Daarom wordt van de vrouwen verwacht dat zij gezichtsbedekking dragen, samen met een volledige zwarte mantel genaamd een abaya. Volgens sommige historici is deze kledingsnorm een ouder gebruik, dat al voor de komst van de islam gewoonte was in Arabië.[2][3][4]

Traditioneel mag vrouwenkleding niets over haar lichaam onthullen. Het moet dik, ondoorzichtig en los zijn. Het mag niet op de kleding van mannen (of niet-moslims) lijken.[5] De striktheid van de dresscode verschilt per regio. In Djedda bijvoorbeeld gaan veel vrouwen met hun gezichten onbedekt uit; Riyad is echter conservatiever. [6][7][8]

In 2014 werd een vrouw het eerste vrouwelijke anker dat op de Saudische staatstelevisie verscheen zonder een hoofddoek: een correspondent uit Londen voor het Al Ekhbariya- kanaal.[9] In 2017 werd een vrouw gearresteerd voor het publiceren van video op de sociale media gekleed in een korte rok en een topje terwijl ze alleen rondloopt in een oud fort in Ushayqir. Ze werd vrijgelaten na internationaal protest.[10] Een paar maanden eerder werd een andere Saoedische vrouw korte tijd vastgehouden, nadat ze in het openbaar verscheen zonder een hijab. Hoewel ze geen top en korte rok droeg, werd ze nog steeds gearresteerd. [11]

Segregatie van seksen[bewerken | brontekst bewerken]

Een bord in de sportschool in het Marriott hotel in Jeddah .

Seksuele segregatie die vrouwen, zusters en dochters weerhoudt van contact met vreemde mannen, vloeit voort uit de extreme zorg voor vrouwelijke puurheid en familie-eer. Sociale gebeurtenissen zijn grotendeels gebaseerd op de scheiding van mannen en vrouwen; het mengen van niet-verwante mannen en vrouwen op feestjes en dergelijke is uiterst zeldzaam en beperkt tot enkele van de moderne westerse hogeropgeleide gezinnen.[12] Vrouwen die sociale contacten hebben met een man die geen familielid is, kunnen worden lastiggevallen door de mutaween, zelfs beschuldigd van het plegen van onkuisheid, overspel of prostitutie.[13]

De meeste Saoedische huizen hebben een ingang voor mannen en een andere ingang voor vrouwen. Indien een niet gerelateerde man de vrouwenvertrekken van een Saoedisch huis binnen te gaat, is dit een schending van de familie-eer. Het Arabische woord voor het afgezonderde gedeelte van het huis is harim wat tegelijkertijd 'verboden' en 'heilig' betekent. Privéruimte wordt geassocieerd met vrouwen, terwijl de openbare ruimte, zoals de woonkamer, gereserveerd is voor mannen. Traditionele huisontwerpen gebruiken ook hoge muren, binnenkamers en gordijnen om het gezin en met name vrouwen van het publiek te beschermen.[14]

In de openbare ruimte is eenzelfde segregatie. In restaurants, banken en andere openbare plaatsen in Saoedi-Arabië moeten vrouwen speciale deuren betreden en verlaten.[15] Omdat de publieke sfeer van het leven het domein van mannen is, wordt van vrouwen verwacht dat ze zich buiten de afgelegen gebieden van hun huis versluieren. Niet-mahram vrouwen en mannen moeten sociale interactie minimaliseren. Van bedrijven wordt traditioneel verwacht dat ze volledig vrouwelijke gebieden creëren als ze vrouwen inhuren. Het openbaar vervoer is gescheiden. Openbare plaatsen zoals stranden en pretparken zijn ook afgescheiden, soms is de scheiding in tijd, zodat mannen en vrouwen op verschillende uren aanwezig zijn.[16]

Segregatie is bijzonder streng in restaurants, omdat om te eten de sluier verwijderd moet worden.[17][18] Westerse bedrijven hanteren vaak Saudische religieuze voorschriften in restaurants, wat sommige activisten ertoe heeft aangezet om die bedrijven te bekritiseren. McDonald's, Pizza Hut, Starbucks en andere Amerikaanse bedrijven hebben bijvoorbeeld gescheiden eetzones in hun restaurants.[19] In bepaalde delen van het dagelijks leven is de tweedeling minder streng. Vrouwen nemen gewoonlijk taxi's die door mannen worden bestuurd. Veel huishoudens hebben dienstmeisjes, die zich mengen met de niet-verwante mannen van de huishoudens.[20] Dienstmeisjes en taxichauffeurs zijn meestal buitenlanders, wat soms als reden wordt gebruikt om minder strikt te zijn over segregatie. [18]


  1. The Question of Hijab: Suppression Or Liberation?. islamswomen.com. Geraadpleegd op 23 February 2014.
  2. Niqab. BBC (3 september 2009). Geraadpleegd op 19 september 2010.
  3. Munajjid, Shar’i description of hijab and niqaab. Islam Q&A (7 March 2008). Geraadpleegd op 2 June 2008.
  4. Correct view on the ruling on covering the face. Geraadpleegd op 19 september 2010.
  5. Conditions of Muslim woman's hijaab. Islam Q&A (3 October 2008). Geraadpleegd op 2 June 2008.
  6. Hiel, Betsy, "Dhahran women push the veil aside", Pittsburgh Tribune-Review, 13 May 2007. Geraadpleegd op 19 september 2010.
  7. Ambah, Faiza Saleh, For Cloaked Saudi Women, Color Is the New Black. Saudi-US Relations Information Service. Gearchiveerd op 18 August 2010. Geraadpleegd op 19 september 2010.
  8. Abu-Nasr, Donna, "Saudi Women Dare To Wear Leopard Print, Glitter Abayas Despite Risks", The Huffington Post, 1 October 2008. Geraadpleegd op 19 september 2010.
  9. Female Anchor without Headscarf Appears on Saudi TV, Saudis Not Pleased. National Review Online. Geraadpleegd op 1 november 2015.
  10. Taylor, Adam, Saudi Arabia says woman arrested for wearing skirt in viral video has been released (19 July 2017).
  11. Schmidt, Samantha, A Saudi woman tweeted a photo of herself without a hijab. Police have arrested her. (13 december 2016).
  12. Larry A. Samovar, Richard E. Porter, Edwin R. McDaniel, Daniel (2000). Communication Between Cultures. ISBN 0495567442.
  13. Saudi Arabia Country Specific Information. US Department of State (23 October 2009). Gearchiveerd op 11 december 2013.
  14. McNeill, Daniel (2000). The Face: A Natural History. ISBN 0-316-58812-1.
  15. Bradley, John R. (2005). Saudi Arabia Exposed : Inside a Kingdom in Crisis. Palgrave.
  16. Murphy, Caryle, "Cleric's support for men and women mingling in public sparks furor in Saudi Arabia", The Christian Science Monitor, 13 april 2010. Geraadpleegd op 19 september 2010.
  17. Abu-Nasr, Donna, "No smiling service for female diners in Saudi eateries", NewsTimes.com, 19 april 2006. Geraadpleegd op 19 september 2010.
  18. a b Murphy, Caryle, "Saudi Arabia: Dining by gender", The Christian Science Monitor, 22 april 2009. Geraadpleegd op 19 september 2010.
  19. Manning, Nicole, U.S. Companies Support Gender Segregation in Saudi Arabia. National Organization for Women. Geraadpleegd op 19 september 2010.
  20. Arab world: Segregate the sexes? Fine, until the men run out of coffee. Women Living Under Muslim Laws. Geraadpleegd op 19 september 2010.