Gebruiker:Ckdjcxnlds/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Yves Zurstrassen[bewerken | brontekst bewerken]

Yves Zurstrassen (Belgïe, 1956) in zijn atelier in de film "Yves Zurstrassen, painter" van Michelle Porte, 2018

Yves Zurstrassen (1956) is een Belgisch abstract kunstenaar. Hij woont en werkt in Brussel (België) en in Viens (Frankrijk).

De doeken van Yves Zurstrassen zijn werken die altijd in beweging zijn, zwevend tussen lyrische abstractie en abstract expressionisme. In zijn aanpak speelt hij met het algemene collage-décollage principe, fijn papier in verschillende vormen in opeenvolgende kleurlagen vastkleven en weer losmaken. Zo stapelen de pigmentlagen zich op elkaar en laten ze los, om stukjes van de huid van het doek of van de archeologie van zijn constructie te laten doorschemeren[1].

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Yves Zurstrassen wordt in 1956 in Luik geboren. Hij brengt zijn kinderjaren door in de vallei van de Vesder (tussen de Ardennen en de Hoge Venen). Als hij tien is, verhuist het gezin van Verviers naar Brussel, omdat er geen werk meer is in de wolindustrie. Zijn jeugd is woelig. Hij maakt kennis met de hippies, spijbelt al eens. Maar een ding staat vast, de schilderkunst is zijn wereld. Hij begint te schilderen op zijn achttiende en wisselt atelierwerk af met lange werkperiodes in Frankrijk, in het kartuizerklooster ‘Chartreuse de la Verne’, of in Andalusië waar hij in open lucht schildert. Zijn werk wordt dan sterk beïnvloed door deze verblijven. In 1982 stelt hij voor het eerst ten toon in Brussel.

De autodidactische schilder volgde een grafische opleiding, maar steekt in de jaren 80 vooral veel op van kunstenaarsworkshops en de retrospectieven van de meesters van het abstract expressionisme Jackson Pollock, Willem de Kooning , Cy Twombly of ook nog Mark Tobey. Hij gaat in tegen het heersende idee van die tijd in Frankrijk dat de schilderkunst dood is. Zurstrassen maakt doelbewust de keuze om binnen de rechthoek van het paneel te blijven, met enkel het kader, het doek, papier, verf, om zo nieuwe ruimtes van vrijheid te zoeken.

Eind de jaren 90 trekt hij in een verlaten industrieel gebouw, dat hij aanpast aan zijn werk en zijn onderzoek. Vanaf de jaren 2000 evolueert zijn aanpak, geïnspireerd ook door zijn liefde voor de Dada-beweging, voor Kurt Schwitters. Dat uit zich eerst door aftastend onderzoek met kleine formaten, die alsmaar meer plaats innemen in zijn werk. Zijn techniek wordt verrijkt met collages van gescheurde, uitgesneden krantenknipsels die in het werk worden in deze collages verwerkt hij uitgesneden vormen uit foto’s die hij in de openbare ruimte neemt, van stedelijke motieven of details uit het dagelijks leven. Hij bewerkt ze dan met de computer, zoals in het monumentale werk (94 meter) dat in 2009  in het Weststation van Brusselngevoegd, om ze vervolgens weer los te maken door de verf te verwijderen. Hij opent, zegt hij, vensters op het geheugen van het ‘schilderij’[2]. In deze collages verwerkt hij uitgesneden vormen uit foto’s die hij in de openbare ruimte neemt, van stedelijke motieven of details uit het dagelijks leven. Hij bewerkt ze dan met de computer, zoals in het monumentale werk (94 meter) dat in 2009  in het Weststation van Brussel[3] te zien was. Begin de jaren 2010 zullen de uitgesneden motieven die zich aanvankelijk aan de oppervlakte van de compositie schikten, van plaats veranderen om als het ware all-over de bodem te bedekken[4].

Jazz en free jazz spelen een belangrijke rol in het werk van Zurstrassen, die zich sterk onder de invloed toont van grote muzikanten zoals John Coltrane, Ornette Coleman, Eric Dolphy of Evan Parker met wie hij "communiceert via het schilderwerk[5]."

Tentoonstellingen[bewerken | brontekst bewerken]

Collectieve Tentoonstellingen[bewerken | brontekst bewerken]

  • 1983 "Fremmed Tiltraekning", Holstebro Museum, Holstebro (DK)
  • 2006 "Abstractions construites en Communauté française de Belgique de 1980 à nos jours, Brussel (BE)
  • 2016 "Hartung et les peintres lyriques", Fonds Hélène et Edouard Leclerc pour la Culture, Landerneau (FR)

Individuele Tentoonstellingen[bewerken | brontekst bewerken]

  • 1982 Galerie Charles Kriwin, Bruxelles (BE)
  • 1994 Galerie Bernard Cats, Bruxelles (BE)
  • 2012 "Free", Galerie Triangle bleu, Stavelot (BE)
  • 2014 "Pattern Paintings", Galerie Valérie Bach, Bruxelles (BE)

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Renos Xippas, Yves Zurstrassen, op xippas.com
  2. Yves Zurstrassen, painter, een film van Michelle Porte, 2018
  3. MIVB, Kunst in Brussel begin bij the metro, MIVB Communicatie, Albe De Coker, 2012, p.167
  4. Anne Pontégnie, Une année en peinture, Galerie Valérie Bach, 2014
  5. Xavier Douroux, Painters' Delight, Genève, Renos Xippas, april 2017

Externe Links[bewerken | brontekst bewerken]