Gebruiker:Dick Bos/ExpoKeerpunt2020

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Dit is de landingspagina voor de editathon die gehouden wordt tijdens

de "wereldtentoonstelling" Expo Keerpunt 2020 in Amersfoort,[1]

van 12 september tot 18 oktober 2020.


Welkom! Heb je vragen/opmerkingen? Dan kun je bijvoorbeeld terecht op mijn persoonlijke overlegpagina.


Welcome! If you want to contribute to the English Wikipedia, let me know on my personal discussion page.


Wegwijs voor beginners[bewerken | brontekst bewerken]

Ben je (betrekkelijk) nieuw op Wikipedia? Begin dan niet meteen aan een heel nieuw artikel, maar probeer kleine dingen bij te dragen aan bestaande artikelen. Ga daarnaast aan de slag op/in je eigen kladblok.

Enkele handige links:


Het is zinvol om je even te registreren:

  • Help:Registreren en aanmelden, met bijv. een filmpje waarin het registratie-/aanmeldproces uit de doeken wordt gedaan. Als je eenmaal geregistreerd bent voor één taal, kun je ook op alle andere Wikipedia's etc. onder dezelfde "Gebruikersnaam" terecht.Er is meer dan Wikipedia in Wikimedia-land![bewerken | brontekst bewerken]

Wikimedia-logo-update-2016.svg

De Wikimedia Foundation is de overkoepelende internationale organisatie die onderdak verleent aan Wikipedia (en die gevestigd is in San Francisco).

Wikimedia heeft in veel landen chapters, zo ook in Nederland: "WMNL", voluit de "Vereniging Wikimedia Nederland". Het loont de moeite hiervan lid te worden.

Neem gerust eens een kijkje op de website en/of de

Wikipedia[bewerken | brontekst bewerken]

Wikipedia-logo-v2-no-text.svg

Wikipedia is er inmiddels in honderden talen.
De ene Wikipedia is groter dan de andere, op sommige Wikipedia's zijn maar weinig vrijwilligers actief.


Naast Wikipedia zijn binnen Wikimedia nog heel veel andere belangrijke projecten. Ik noem hierna, enkele belangrijke (en excuses als ik er misschien enkele over moet slaan)

Commons[bewerken | brontekst bewerken]

Commons logo.svg

Wikimedia Commons, de plek waar alle afbeeldingen, video's etc. centraal worden opgeslagen.

Als je op een commonspagina zit, zie je dat meteen. Op Wikipedia zit in de linkerbovenhoek het bekende bolletje met de puzzelstukjes. Op een commons-pagina, bijv de Nederlandstalige hoofdpagina van Wikimedia-Commons zit in de linkerbovenhoek het commons-logo.

Op Commons is de voertaal Engels. Er is één centrale opslag voor alle talen. Dus alle afbeeldingen die je op een willekeurige Wikipedia ziet, komen van Commons.

Alle afbeeldingen etc. op Commons zijn vrij van auteursrechten. Dat willen we graag zo houden, daarom is het niet toegestaan in het wilde weg afbeeldingen te uploaden naar Commons.

  • Op Commons moet je ook weer een account hebben (dat kan dezelfde zijn als op Wikipedia; en dat gaat eigenlijk automatisch als je al een Wikipedia-account hebt).
  • Als je iets wilt uploaden naar Commons dat je zelf hebt gemaakt (laten we zeggen: een foto), doe je daarmee afstand van je auteursrechten.<ref name=auteursrechten>Meer over auteursrechten, bijvoorbeeld op deze pagina.
  • Als je iets wilt uploaden naar Commons dat je niet zelf gemaakt hebt, moet je bewijzen dat het vrij van auteursrechten is.

Een concreet voorbeeld: stel we willen het logo van "Expo Keerpunt 2020" binnenhalen. We weten (toevallig) dat het gemaakt is op "De WAR", en vrijgegeven is onder een CC-BY-SA-licentie. Maar dat staat (nog) nergens. Wat nu gedaan?

Wikidata[bewerken | brontekst bewerken]

(gestructureerde data over alles wat relevant is)

Heel belangrijk. Hier ga ik de komende dagen meer aandacht aan besteden, en naar wens de hulp van echte deskundigen voor inroepen

Wikisource[bewerken | brontekst bewerken]

Nog belangrijker (grapje): bronteksten, waarop geen auteursrechten (meer) rusten.

Sinds enige jaren de stek waar Wilma en ik de meeste tijd doorbrengen.

Meer info hierover volgt ook.


Blauwe en rode links[bewerken | brontekst bewerken]

Hieronder zie je al meteen een typische feature van Wikipedia: de blauwe en de rode links. Blauwe links verwijzen (in de hoofdtekst) altijd naar een ander lemma op Wikipedia. Rode links zouden dat ook wel willen, maar die lemma's bestaan nog niet. Zoals een rode lap op een stier werkt, zo werken rode links op (sommige) Wikipedianen: ten aanval.

Ook binnen bestaande artikelen kun je heel veel rode links tegenkomen. Kijk maar eens naar het lemma over Open source.Onderwerpen waaraan gewerkt kan worden[bewerken | brontekst bewerken]

Uitbreiding bestaande lemma's[bewerken | brontekst bewerken]

  • Commons – daar draait het allemaal om in de meest brede zin
  • Gemene gronden – voorzover het om gronden/ruimte gaat
  • Elinor Ostrom – de grote theoreticus van de commons
Het moge opmerkelijk heten dat het artikel over haar korter is dan dat over Garrett Hardin; en dat geldt mutatis mutandis ook voor het lemma over de Tragedy of the commons.Nieuwe lemma's[bewerken | brontekst bewerken]

en w:en:P2P Foundation
en https://wiki.p2pfoundation.net/Main_Page de wiki van de p2pfoundation
ze hebben hun eigen licentie: Peer Production License
zie o.a. https://wiki.p2pfoundation.net/Peer_Production_License