Gebruiker:Edwin8319/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Clarence Anglin
Foto van Clarence Anglin
Volledige naam Clarence Alfred Anglin
Geboren 11 mei 1931
Donalsonville, Seminole County
Nationaliteit Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Verdacht van bankroof
Straf 35 jaar gevangenisstraf
Status ontsnapt en vermoedelijk overleden
Handlanger(s) Frank Morris, John Anglin en Allen West

'Clarence Alfred Anglin' (Donalsonville, Georgia, 11 mei 1931) was een Amerikaans crimineel die in juni 1962 uit de gevangenis Alcatraz ontsnapte en daarna nooit meer is gezien.

Begin jaren[bewerken | brontekst bewerken]

Clarence Anglin, Is geboren in Donalsonville,Seminole County Clarence komt uit een groot gezin van veertien kinderen. Zijn vader was George Robert Anglin en zijn moeder was Rachael Van Anglin. Zij hadden een boerderij in Donalsonville. En zijn vervolgens verhuisd naar Florida. Clarence en John gingen samen elk jaar kersen plukken in Michigan om de familie financieel te helpen. Clarence werd voor het eerst opgepakt toen hij aan het inbreken was in een tankstation. Hij was toen veertien jaar oud. Samen met zijn broers John en Alfred beroofden zij banken in Georgië en werden gearresteerd in 1958 na het beroven van de Columbia Alabama Bank. Clarence en John werden veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15-20 jaar en werden naar Atlanta Penitentiary gevangenis gebracht. Waar ze voor het eerst Frank Morris en Allen West ontmoeten.

Alcatraz[bewerken | brontekst bewerken]

Clarence en John waren beiden naar Alcatraz gebracht. Omdat ze geprobeerd hadden te ontsnappen uit de staatsgevangenis. En werden veroordeeld tot 35 jaar gevangenisstraf. John kwam op 21 oktober 1960, Als Alcatraz gevangene AZ1476 en Clarence kwam op 10 januari 1961, Naar Alcatraz als gevangene AZ1485. In september 1961 bedachten Morris, West, en de broers Anglin een Uitgebreid plan voor een ontsnappingspoging. Die op de avond van 11 Juni 1962 werkelijkheid werd.


Een van de maskers.

Ontsnapping[bewerken | brontekst bewerken]

Clarence, John, Morris en West hadden een gat in de muur rondom het ventilatierooster in hun cellen gemaakt. Vervolgens hadden ze levensechte maskers gemaakt van papier, Verf en gestolen haar van de gevangenis kapper om de bewakers te misleiden. Ook hadden ze regenjassen aan elkaar gelijmd om een vlot te maken die ze konden opblazen om over zee te varen. Op 11 Juni begon de ontsnapping via het ventilatierooster in hun cellen Klommen ze via het ventilatieschacht naar boven en vervolgens haalden ze een ijzeren spijl eruit en klommen het dak op en gingen via de regenpijp weer naar beneden en klommen een hek over en vervolgens baanden ze een weg door de zee. Ze zijn nooit meer gezien. West heeft het niet gered om uit zijn cel te ontsnappen hij kreeg zijn ventilatierooster niet op tijd los omdat hij dat te vast had gelijmd. Toen hij het toch los heeft getrapt waren de broers Anglin en Morris al vertrokken. Hij werd niet vervolgd.

Film en Boek[bewerken | brontekst bewerken]

De film uit 1979 Escape from Alcatraz gaat over de ontsnapping van Frank Morris, Allen West en de broers Anglin. Clarence Anglin wordt hierin gespeeld door Jack Thibeau[1]


In 1963, Publiceerde J. Bruce Campbell zijn boek Escape from Alcatraz Over ontsnappingen van Alcatraz Island. En met namen over de ontsnapping van Frank Morris en de broers Anglin[2]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. https://www.imdb.com/title/tt0079116/ =Escape from Alcatraz(1979)Internet Movie Database
  2. Bruce, Campbell J. (1963), Escape from Alcatraz. ISBN 1-58008-678-0.