Gebruiker:Erik M.J. Raspoet/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De Jazzzolder Mechelen[bewerken | brontekst bewerken]

De Jazzzolder

  1. DOORVERWIJZING Mechelen
vzw werd in 1998 opgericht en is daarmee een van de oudste jazzclubs in 
  1. DOORVERWIJZING Vlaanderen

. De club organiseert tweewekelijkse concerten met Belgische en buitenlandse muzikanten in cultuurcentrum

  1. DOORVERWIJZING Het Predikheren
waar ook de Mechelse stadsbibliotheek is gevestigd. De Jazzzolder is tevens de drijvende kracht achter het bekende festival Jazzathome Mechelen en de JazzContest Mechelen, een internationale wedstrijd voor jong jazztalent.

Ontstaan[bewerken | brontekst bewerken]

De club werd op 14 november 1998 opgericht in de Refugie van Grimbergen, een historisch complex beheerd door het parochiecentrum Onze-Lieve-Vrouw over de Dijle. Initiatiefnemer en eerste voorzitter was Lejo Vanhaelen, inwonend huisbewaarder van de

  1. DOORVERWIJZING refugie
samen met zijn echtgenote Rose Marie Op de Heyde. De riante, lege zolderverdieping waarover het koppel mocht beschikken, werd een ontmoetingsplaats voor vrienden en genodigden die haast toevallig ontdekten dat ze een passie voor jazz deelden. Aanvankelijk beperkten de activiteiten zich tot het samen beluisteren van vinyl en CD’s, maar het duurde niet lang vooraleer de eerste muzikanten de steile trappen naar de zolder beklommen. Het gerucht over deze jamsessies ging als een lopend vuurtje rond in Mechelen. De groeiende toeloop naar de sfeervolle zolder legde een pijnlijk gemis bloot: Mechelaars hadden op dat moment al twintig jaar geen eigen jazzclub meer. Alleen de anciens herinnerden zich nog de legendarische Begijnenzolder van Willy Donni. Die was behalve cafébaas zelf een begenadigd jazz- en bluesgitarist, en zou in 2009 een comeback maken op het podium van… De Jazzzolder.

Missie[bewerken | brontekst bewerken]

Volgens de statuten stelt De Jazzzolder Mechelen vzw zich als missie het promoten van jazz in al zijn varianten, en dit vooral door speelkansen te bieden aan jonge muzikanten. Van bij de start werd gekozen voor een vast ritme: de 2de en de 4de vrijdag van de maand hebben jazzliefhebbers afspraak in de club.

Nomadisch bestaan[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste locatie, een zolder met plankenvloer en rustiek dakgebinte, was qua sfeer en gezelligheid moeilijk te evenaren. Podium en bar bevonden zich aan weerskanten van de ruimte, met het publiek ertussenin. Zittend of liggend, want gerecycleerde bankstellen, clubzetels en ander meubilair lieten zowel actief als passief luisteren toe. Honderd procent brandveilig was het allemaal niet, zo had de laatste trap naar de zolder een eerder Alpijnse hellingsgraad. In 2006 zag de club zich daarom genoodzaakt de Refugie van Grimbergen te verlaten. Opnieuw werd een onderkomen gevonden in een historisch complex met een religieus verleden: de voormalige Kapel van de Dienstmaagden van Maria aan het Sint-Romboutskerkhof. De verhuizing naar de tot concert- en theaterzaal omgebouwde kapel luidde een bloeiperiode in. Concerten lokten tussen de 50 en 80 toeschouwers naar de privé-club, van wie de ruime helft vaste leden met een jaarabonnement. Geregeld diende het bordje volzet voor de deur te worden geplaatst. Na de tweede set werd er tot in de vroege uren nagekaart in de sfeervolle bar. Vaak waren het de muzikanten die samen met de vrijwilligers van de club de deur sloten.

In 2017 kwam ook aan dit succesrijke hoofdstuk een einde, toen de eigenaar besloot het complex met de kapel te verkopen. De zoektocht naar een definitieve locatie leverde geen direct resultaat op, maar de club kon tijdelijk terugkeren naar de Refugie van Grimbergen. Niet naar de zolder waar het allemaal begon, wel naar de repetitieruimte annex bar van het vermaarde Onze-Lieve-Vrouwekoor. Samen met de Stad Mechelen bleef het bestuur naar een duurzame oplossing zoeken. Die werd gevonden in Het Predikheren, het voormalige Dominicanenklooster in de Goswin De Stassartstraat dat na een acht jaar durende restauratie als stadsbibliotheek en cultuurcentrum werd ingehuldigd. Sinds oktober 2019 organiseert de Jazzzolder zijn clubconcerten in Zaal

  1. DOORVERWIJZING Mandela
in Het Predikheren.

Artiesten[bewerken | brontekst bewerken]

Vele honderden muzikanten hebben al op een podium van De Jazzzolder gestaan. Behalve de jaarlijkse 24 concerten in eigen huis organiseert de club in september het festival Jazzathome met live muziek in meer dan twintig privéwoningen of bijzondere locaties in de Mechelse binnenstad.

Pianist Jef Neve en saxofonist Robin Verheyen waren nog piepjong en onbekend toen ze hun debuut maakten op de Jazzzolder. Andere bekende namen uit de Belgische en Europese jazz zijn onder meer

  1. DOORVERWIJZING Frank Vaganée

,

  1. DOORVERWIJZING Chris Joris

,

  1. DOORVERWIJZING Tutu Puoane

,

  1. DOORVERWIJZING Kristen Cornwell

,

  1. DOORVERWIJZING Ben Sluijs

,

  1. DOORVERWIJZING Tuur Florizoone

,

  1. DOORVERWIJZING Dré Pallemaerts

, Carlo Nardozza,

  1. DOORVERWIJZING Bart Maris

,

  1. DOORVERWIJZING Laurent Blondiau

,

  1. DOORVERWIJZING Joachim Badenhorst

,

  1. DOORVERWIJZING André Goudbeek

.

  1. DOORVERWIJZING Pascal Schumacher

,

  1. DOORVERWIJZING Rhonny Ventat

,

  1. DOORVERWIJZING Sal La Rocca
en Stephane Mercier. Onder de niet-Europese muzikanten vinden we bekende namen terug zoals 
  1. DOORVERWIJZING Tatsuya Nakatani
(Jap), 
  1. DOORVERWIJZING Jihye Lee
(Zuid-Korea), 

Soo Cho (Zuid-Korea),

  1. DOORVERWIJZING Joe Fonda
(VS) en 
  1. DOORVERWIJZING Assif Tsahar
(Israël).


Huistekenaar[bewerken | brontekst bewerken]

De naam van Kris Vanderstraeten is onlosmakelijk met de club verbonden. De grafisch ontwerper uit

  1. DOORVERWIJZING Zichem
stond mee aan de wieg van de Mechelse jazzclub. Vanderstraeten, oud-collega en vriend van stichter Lejo Vanhaelen, geldt als een wandelende jazzencyclopedie en is zelf actief als percussionist in de wereld van de improvisatiemuziek. Van bij het prille begin levert Vanderstraeten voor ieder clubconcert een tekening in zwart-wit, losjes geïnspireerd op de naam, de muzikanten of het instrumentarium van de optredende band. Vanderstraeten hanteert een zeer herkenbare stijl waaruit een grote affiniteit met het expressionistische oeuvre van 
  1. DOORVERWIJZING Frans Masereel
spreekt. Zijn creaties, verspreid via flyers, affiches en beeldschermen, zijn erg gegeerd bij muzikanten en vormen zowat de signatuur van de club. 
Na een tentoonstelling en de publicatie van een portfolio door de Jazzzolder, trok het grafisch werk de aandacht van radiomaker en Mechels stadsdichter 
  1. DOORVERWIJZING Pat Donnez

. De samenwerking mondde uit in het multimediale kunstproject “Anything Goes. Een jazzsuite", een Jazzzolder-productie die in september 2019 haar première beleefde in Het Predikheren. Pat Donnez bracht een literaire ode aan enkele van zijn favoriete zangeressen uit de rijke jazzgeschiedenis, bijgestaan door de Belgisch-Zuid-Afrikaanse zangeres Tutu Puoane die werk van de bejubelde diva’s vertolkte. Het eerbetoon werd vervolledigd met portretten die Vanderstraeten maakte van grootheden zoals

  1. DOORVERWIJZING Nina Simone

,

  1. DOORVERWIJZING Billie Holiday

,

  1. DOORVERWIJZING Ella Fitzgerald

,

  1. DOORVERWIJZING Astrud Gilberto
en 
  1. DOORVERWIJZING Peggy Lee

. Het succes was zo groot dat Anything Goes in 2023 werd hernomen tijdens een succesvolle tournee langs culturele centra in heel Vlaanderen.

International JazzContest Mechelen De wedstrijd staat open voor muzikanten onder de 26 jaar. Deelnemers worden op basis van een demo geselecteerd en spelen voor een vakjury een set van 20 minuten met eigen composities plus een standaard. De finale krijgt haar beslag tijdens het stadsfestival Maanrock eind augustus. Vier finalisten spelen een set van een half uur met als inzet een trofee, een geldprijs, opnamefaciliteiten en een concerttournee. Dit zijn de laureaten van de eerste zeven edities:

  • 2013: Jennik Verlinden Quartet
  • 2014: Keno Harriehausen Quartet
  • 2015: Whexp
  • 2016: Vortex Kwintet
  • 2017: The Awkwords
  • 2018: Baz Trio
  • 2019: Hlib Baisha Trio

Door

  1. DOORVERWIJZING Covid-19
werden de edities 2020, 2021 en 2022 afgelast. 

Bestuur en organisatie[bewerken | brontekst bewerken]

De Jazzzolder is een cultuurvereniging die door vrijwilligers wordt gedragen. De club put haar inkomsten uit lidgelden, drankverbruik en sponsoring, en kan voorts rekenen op een bescheiden subsidie van de Stad Mechelen en indirecte en logistieke steun van het Cultuurcentrum Mechelen. Stichter Lejo Vanhaelen nam van 1998 tot 2017 het voorzitterschap waar, een engagement waarvoor hij in 2006 werd bekroond met de stedelijke cultuurprijs De Mechelsen Iemer. Sinds 2017 is Hans Vandenbogaerde voorzitter van de vzw.

Links: http://www.jazzzolder.be/ http://www.jazzathome.be/ http://www.jazzcontestmechelen.be/