Gebruiker:FAWij/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Martin Vollaerts

Martin Vollaerts[bewerken | brontekst bewerken]

Martinus Antonius Johannus Vollaerts

Geboren Haarlem 27-12-1913 / 27-08-1992 was Engelandvaarder.

Zoon van Augustinus Leonardus Vollaerts hoofd bestuurder van de R.K. Arbeidersbond te Utrecht en Anna Maria Schouten.

Voor de oorlog[bewerken | brontekst bewerken]

Martin groeide op in Haarlem samen met 1 broer en 7 zusters. Ging naar de lager school en Mulo in Haarlem en naar het R.K. Gymnasium van het Heilige Kruis te Uden. Was sergeant bij het 16e Regiment Infanterie te Amersfoort. Werkte als boekhouder bij Melkcentrale te Utrecht

Bezet Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

Op 28-08-1939 gemobiliseerd. Oorlogsdagen 1940 gelegerd met het 16e R.I. aan de Grebbelinie bij Amersfoort. 15-06-1940 gedemobiliseerd waarna weer bij de Melkcentrale gaan werken. Was secretaris van de Nederlandse Unie, afdeling Maarsen.

Werd door zijn directeur L.J. Rooy beschuldigd van in het bezit zijn van wapens door leden van de Nederlandse Unie. Door de Sicherheitspolizei opgepakt met zeven anderen waarna ook weer vrij gekomen. Hij ging op 01-12-1940 op het land van de familie Brand Hofland in Leusden wonen om verder niet op te vallen.

Eerst poging naar Engeland te reizen[bewerken | brontekst bewerken]

In januari 1941 ondernam Martin zijn eerste poging om naar Engeland te reizen via de zuidelijke route.

Eerste poging strandde bij de demarcatielijn in Vierzon Frankrijk.

Tweede (geslaagde) poging naar Engeland te reizen[bewerken | brontekst bewerken]

Op 30 maart 1942 begon hij zijn tweede poging. Met 300 Reichsmark op zak vertrok hij naar Putte in noord Brabant op de grens van Nederland en België. In Putte werd Martin door een zekere juffrouw Jansen van de Achterstraat 3 de grens over geholpen. Vanaf het Belgische Putte nam hij tramlijn 72 naar Antwerpen. Van Antwerpen per trein naar Brussel waar hij overnachten.

De volgende dag nam hij de trein van Brussel naar Mons (Bergen) om daar lopend de Belgische Franse grens over te steken naar Maubeuge. Van Maubeugen per trein naar Gare du Nord in Parijs. In Rue Fanbourg Saint Dennis kon hij overnachten in Hotel National zonder geregistreerd te zijn. Hij verbleef hier 6 dagen kreeg hier zonder voedselbonnen eten. Hij kreeg voedselbonnen mee deze bleken later vals te zijn.

Martin ging met de trein van Parijs naar Dijon, vandaar met de bus naar Monceau-les-Mines. Daar overnachtte hij in Hotel Famille. Hier bracht een passeur (gids) hem over de demarcatielijn naar Mâcon.

Op 10 april1942 melde hij zich bij het politiebureau in Mâcon op Rue Montrevel naast het gemeentehuis. In zijn schoenen werden de valse voedselbonnen gevonden daar hij werd gelijk gevangen gezet in de plaatselijke gevangenis. Op 15 juli 1942 werd hij vrij gelaten met documenten, résidence forcée met een sauf conduit, (gedwongen verblijf met vrijgeleide) verstrekt om het Office Neérlandais in Lyon te bezoeken. Bij de office Neérlandais ontmoete hij Sally Noach[1] die voor hem een paspoort aanvroeg.

Werd doorgestuurd naar Mâcon om daar te wachten totdat zijn papieren klaar waren. Dook onder in Charnay-lès-Mâcon bij een "safehouse" Chateau La Tour de L'Ange en in Pension Le Manoire van Madame Dumousseau tot begin oktober 1942.

Chateau La Tour de L'Ange, Bezit van Guillaume en André de Roujoux zij speelde een grote rol in het verzet, hadden een organisatie van 420 personen die vluchtelingen hielpen naar Spanje en Zwitserland [2] [3]

Pension Le Manoire van Madame Dumousseau, Het pension Le Manoir lag aan de Route des Bon Vins D354 in Charnay-lès-Mâcon. Deze straat heet tegenwoordig Rue de la Résistance[4], bij de kruising met Rue de la Fontaine lag het pension.

Begin oktober 1942 ging Martin opnieuw terug naar Office Neérlandais in Lyon om zijn papieren te halen. In Lyon kreeg hij een adres in Cannes waar hij per trein via Nice naar toe reisde. Hier werd hij goed ontvangen, maar konden niks voor hem betekenen. Vandaar is hij naar office Neérlandais in Marseille gereisd om de Jhr D.van Lennep[5] te spreken, de Nederlands afgevaardigde voor vluchtelingen. Jhr D.van Lennep[5] stuurde hem door naar Perpignan, naar de heer Joseph Willem (Joop) Kolkman[6][7] van het Office Neérlandais

Kolkman bracht hem onder in het opvanghuis Maison Mazard in Soler[8], waar vele Engelandvaarders en vluchtelingen verbleven totdat er doorreis papieren waren georganiseerd. Dit was een langdurig proces van doorreisvisa en verklaringen. Om de kosten van onderdak te dekken werkte de opvangende in de landbouw.

Tom Sheridan[bewerken | brontekst bewerken]

Tom SHERIDAN

In de Office Neérlandais te Lyon heeft Martin een nieuwe identiteit gekregen waardoor het makkelijker zou zijn om Engeland te bereiken.

Tom Sheridan een Ier uit Manchester. Hij sprak goed Engels met Iers accent om deze indentiteit aan te nemen.

Door een Ierse nationaliteit aan te nemen hoopte men op een vrije doorgang door de Ierse neutraliteit in de Tweede Wereldoorlog.

Een echt voordeel heeft dit niet opgeleverd. Doorreisvisa ontbrak en werd gevangen genomen, in Miranda de Ebro kreeg hij geen voedselpakket van de Nederlandse autoriteiten.

10 november 1942[bewerken | brontekst bewerken]

Op 10 november werd het Franse Vichy gebied door de Duitsers vanuit het Noorden naar het zuiden bezet, operatie Anton. Veel van de Engelandvaarders en vluchtelingen uit Soler namen het besluit om met onvolledige papieren de grens met Spanje over te steken.

Martin vertrok ook richting Spanje met een valse identiteit zonder doorreisvisa.

Spanje[bewerken | brontekst bewerken]

16 November, Martin werd door een gids met een Fransman naar een huis in Port Vendres gebracht waar al mede Engelandvaarders zaten Hein Levie, Charles Bartelings, Jan ten Doest te wachten om de tocht over de Pyreneeën te maken.

17 november, om 03.00 uur vertrok de groep met een Passeur om door de bergen naar Spanje te lopen. Na 12 uur lopen bereikte ze de Spaanse grens, de Passeur keerde hier om te riskant voor hem om verder te gaan en wees hem de weg richting Figueras. Na velen uren lopen zijn ze gaan slapen in een hooiberg bij een wijngaard Perelada vins in Perelada.

18 november, in de ochtend werd er besloten dat er in een groepje van 2 naar eten zou worden gezocht. De tweede groep was succesvol en bleef eten bij een boer. Deze heeft de Guardia Civil gebeld, de anderen zouden ook eten krijgen als ze lieten zien waar ze zaten. Het hele groep werd gearresteerd, kregen wel te eten bij de boer. Charles Bartelings verteld hier over.[9]

Pech In het dorp Perelada staat een kasteel gekocht door de vooraanstaande vermogende Miguel Mateu Pla. Pla vriend van Franko welke in zijn kasteel verbleef voor met Mussolini. De inwoners loyaal aan hun landheer hebben de groep aangegeven.

Op het politiebureau in Peralada werd verteld dat ze hun reis konden voortzetten, dit bleek niet waar te zijn. Zij werden op een oude kar geladen met een oud paard er voor naar Figueres. Hein Levie omschrijft dit als een langzame stinkende hilarische tocht. Op het politiebureau in Figueres werden hun bezitting ontnomen. Het eten was zo slecht dat ze na klagen een maaltijd konden krijgen bij Auxilio Social, een soort leger des heils, dit was hun enige 10 min beweging daar na toe onder bewaking.

20 november, werden zij per trein geboeid naar Barcelona gebracht. In Barcelona werden de groep zwaar bewaakt lopend en geboeid naar de La Model gevangenis gebracht. Deze beruchte gevangenis was overvol, vies vol kakkerlakken en vlooien. Ze kregen het voor elkaar om de celdeuren open te laten zodat vrij door de brede gangen konden bewegen, ook werden ze vrijgesteld om geen nazi groet te tonen voor de Spaanse vlag.

21 november, werd er medegedeeld dat zij op transport werden gezet naar Campo de Concentracion de Miranda de Ebro. Per trein volgde via Madrid een lange en onplezierige rit van 2 dagen. De rijtuigen werden achter verschillende goederentreinen gekoppeld en bleven lang stil staan.

23 november 1942, na aankomst in Campo de Concentracion de Miranda de Ebro werden zij met ongeveer 200 anderen ingeschreven dit duurde lang en het was koud.

05 januari 1943, de hongerstaking door de gevangenen bleef niet onopgemerkt voor de buiten wereld. Hierna werden de voedselsituatie beter zeker na Montgomery's successen in Afrika.

22 mei 1943 Martin werd vrij gelaten in een grote groep. Omdat Engeland hun einddoel was werden ze overgedragen aan een vertegenwoordiger van Britse ambassade. Deze bood de groep een maaltijd aan in een restaurant, een hele luxe na de "Campo". Waarna ze per trein naar Madrid vertrokken, na een stop van 6 uur vertrokken ze per trein naar Algeciras. Martin en Hein Levie voelden zich nu na 3 jaar echt vrij.

Van Algeciras naar Gibraltar om aanmonsteren op het Amerikaanse transport schip de Santa Rosa van de American Grace Line. Enkele dagen later vertrokken in konvooi naar de rivier the Clyde bij Glasgow.

5 juni 1943, aankomst in Glasgow

London[bewerken | brontekst bewerken]

Hein Levie en Martin Vollaerts Sutherland House, Marloes Road, London 1943


7 juni 1943, naar London opgevangen in Brombly school, voordat hij doorgestuurd zou worden. .

15 juni 1943, doorgestuurd naar de Patriotic School

28 juni 1943 verhoor door Luit. ter Zee II K.M.R A. Wolters [10]

29 juni 1943 verhoor door O. Pinto [11]


Martin werd in Londen gelegerd in het Sutherland house op de Marloes road.[12]

..

K.N.I.L.[bewerken | brontekst bewerken]

09 september 1943, Gedetacheerd bij het K.N.I.L. bij vertrek uit Groot Brittannië.

Ook een broer van zijn vader en een broer van zijn opa hebben bij het K.N.I.L. gediend.

Reisde via New York NY,

08 oktober 1943 Danielson CT USA met Daan Otten, Huib Herklots, Henk Elfrink

01 November 1943 MS Denbighire Pacific Ocean Engelandvaarders. Henk Elfring, ..., Martin Vollaerts, Daan Otten, ...., ....

20 December 1943 Sydney KNIL en Engelandvaarders Daan Otten, Bert Ruys, Leslie Miller, Therese Hijmans, Henk Elfrink, Martin Vollaerts

..

Binnenlands bestuur voor Nederlands-Indië en NICA[bewerken | brontekst bewerken]

Martin werd opgeleid voor bestuurlijke administratieve functies bij het Binnenlands Bestuur in Melbourne en Brisbane. Onder andere op de BB school "Berrington" in Melbourne.

Op geleide militaire ambtenaren waren nodig om het bestuur over te nemen na de Japanese bezetting gevormd in het NICA Netherlands Indies Civil Administration.

1945 Melbourne, Martin Vollaerts midden achterste rij, voorste rij midden Charles van der Plas en Hubertus Johannes van Mook

Oost-Indië: Stamkaarten Ambtenaren

23 april 1944 Brisbane benoemd tot tijdelijk waarnemend aspirant-controleur bij het binnenlands Bestuur. 2de Luitenant KNIL.

01 November 1944 ingedeeld bij het NICA detachement op het pas bevrijde eiland Biak en belast met burgerlijke bestuur werkzaamheden.Tevens benoemd tot ambtenaar van de burgerlijke stand en lid van de temporaire krijgsraad aldaar.

01 Juni 1945 ziekte verlof in Melbourne01 November 1945 in Batavia ambtenaar van de burgerlijke stand en lid van de temporaire krijgsraad.

15 Februari 1946 Wegens lichamelijke ongeschiktheid op verzoek, eervol ontheven uit zijn functie

10 Juni 1946 Betrokkende bezit een aangenaam karakter en heeft zijn dienst na behoren verricht, getekend Majoor L.J. Dijkstra, Binnenlands Bestuur.

31 oktober 1946 ontheven van zijn detachering bij het KNIL en ter beschikking gesteld van het Ministerie van Oorlog

26 november 1947 met de Kota Inten naar Indië vertrokken met eindbestemming Australië waar hij gedemobiliseerd zal worden.

Onderscheidingen[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Sally Noach hielp honderden Engelandvaarders ontsnappen. Historiek. Geraadpleegd op 8 december 2022.
  2. [http://www.chateau-fort-manoir-chateau.eu/chateaux-saone-loire-chateau-a-charnay-chateau-de-la-tour.html ch�teau de la Tour de l'Ange � Charnay-l�s-M�con, propri�t� viticole]. www.chateau-fort-manoir-chateau.eu. Geraadpleegd op 8 december 2022.
  3. Maire, prononcé le dimanche, Discours de M. Gérard VOISIN, Hommage à André de Roujoux et Guillaume de Roujoux 1940 (5 Octobre 1997).
  4. streetview.
  5. a b 30 Brieven ingekomen van en uitgegaan aan Jhr. D. van Lennep, hoofd van het Nederlandse Commissariaat voor Vluchtelingen in Marseille. 1942. https://www.nationaalarchief.nl/.
  6. Joseph Willem Kolkman. De Dokwerker. www.mokums.nl.
  7. Joseph Willem Kolkman (1896-1944). Schakel pagina 8 -13. Stichting Genootschap Engelandvaarders (01-10-1995).
  8. 7. Door Frankrijk. De zuidelijke Engelandvaart. klim naar de vrijheid.
  9. Reisverhaal Engelandvaarder Charles Bartelings.
  10. Inventaris van het archief van het Ministerie van Justitie te Londen.
  11. Inventaris van het archief van het Ministerie van Justitie te Londen.
  12. Fotocollectie Nationaal Archief.