Gebruiker:Fastereva/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is het persoonlijke kladblok van Fastereva.
Een kladblok is een subpagina van iemands gebruikerspagina. Het dient als testruimte voor de gebruiker en om nieuwe artikelen of langere toevoegingen aan bestaande pagina's voor te bereiden.

Let op: je kladblok opslaan gaat met de knop 'publiceren'. De pagina wordt daarmee nog niet in de openbare encyclopedie geplaatst en blijft een kladpagina. De kladblokpagina is wel zichtbaar (voor iedereen die wat meer van Wikipedia) en mag dus geen onoorbare dingen te bevatten.

Het is, ook in een kladblok, uitdrukkelijk niet toegestaan om zonder toestemming auteursrechtelijk beschermd materiaal van derden te publiceren.
Enkele handige links: Spiekbriefje | Snelcursus

Andere testplaatsen: De algemene zandbak | De probeerpagina van de snelcursus | De sjabloonzandbak

GGZ Delfland is een ggz-instelling voor behandeling, zorg en begeleiding aan mensen met psychische problemen en stoornissen in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Jaarlijks wordt zorg verleend aan ruim 11.000 cliënten. Bij GGZ Delfland werken ruim 900 medewerkers.

Hulpaanbod[bewerken | brontekst bewerken]

  • poliklinische en klinische geestelijke gezondheidszorg
  • kinder- en jeugdpsychiatrie
  • ziekenhuispsychiatrie
  • preventie, opleidingen en wetenschappelijk onderzoek
  • dagbesteding en hulp bij re-integratie.

Behandelingen[bewerken | brontekst bewerken]

GGZ Delfland heeft behandelingen voor onder andere: aandachtstekort (ADHD), ook voor volwassenen, autisme, cognitieve stoornissen, aan alcohol gebonden stoornissen/dubbele diagnose, eerste psychose, schizofrenie en overige psychotische stoornissen, stemmingsstoornissen, angststoornissen, somatoforme stoornissen, psychiatrische diagnostiek/behandeling bij mensen met een verstandelijk handicap, eetstoornissen en persoonlijkheidsstoornissen.

Vestigingen[bewerken | brontekst bewerken]

GGZ Delfland heeft vestigingen in o.a. Delft, Rotterdam, Den Haag, Bergschenhoek, Naaldwijk, Vlaardingen en Schiedam.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De geschiedenis van GGZ Delfland gaat terug tot ongeveer 1394, toen het Sint Joris Gasthuis werd gesticht, in het centrum van Delft. Toen was het nog een echt gasthuis waar arme burgers, passanten, ouden van dagen en zwervers terecht konden voor eten en drinken. In de zestiende eeuw dient het gasthuis als noodhospitaal voor oorlogsslachtoffers en in 1600 staat het te boek als 'dolhuis'. In de daaropvolgende eeuw is het Joris een dol- en tuchthuis, waar ook criminelen werden tewerkgesteld. In 1893 werd wegens ruimtegebrek in het 'binnengesticht' gestart met de bouw van het 'buitengesticht', dat buiten de singel van Delft werd gevestigd, in de Vrijenbanse polder. In die tijd ontwikkelde het Joris zich tot een psychiatrisch gesticht. Oppassers werden vervangen door verpleegkundigen en de medische staf werd uitgebreid. In de tweede helft van de twintigste eeuw vonden revolutionaire veranderingen plaats in de psychiatrie. Patiënten kregen officieel rechten en de behandeling met medicijnen bood veel betere perspectieven. Er volgde nieuwbouw en het oude stadsgesticht werd afgebroken. Op 1 juli 1999 fuseerden het psychiatrisch centrum Joris, RIAGG Delft en de psychiatrische afdeling van het Reinier de Graaf Gasthuis. Samen werden zij GGZ Delfland. Van het oude buitengesticht is alleen het hoofdgebouw, met daarin de kapel en een museum, nog intact.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Categorie:GGZ-instelling