Gebruiker:Haaftjlv/Immigratiebeleid^DT^ALG

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Immigratiebeleid en in het bijzonder, illegale immigratie naar de Verenigde Staten, was een van de belangrijkste thema's uit de verkiezingscampagne van president Donald Trump, en zijn voorstelling over hervormingen en uitlatingen over dit onderwerp veroorzaakten veel publiciteit. Officiële schattingen van het aantal illegale immigranten in de V.S. lopen uiteen van 11 tot 12 miljoen. Trump heeft herhaaldelijk benadrukt dat sommige illegale immigranten criminelen zijn, hoewel meerdere studies hebben aangetoond dat immigranten lagere misdaad- en hechtenis-cijfers scoren dan inheemse Amerikanen.

Een cruciale belofte uit Trumps campagne was het bouwen van een solide muur op grens tussen de Verenigde Staten en Mexico.[1]. Trump heeft verder steun uitgesproken voor diverse varianten van "het beperken van legale immigratie en visa voor buitenlandse arbeidskrachten”, waaronder een "pauze" voor uitgifte van Green Card's, hetgeen naar zeggen van Trump "een record-hoog niveau van immigratie zal terugbrengen tot bescheidener historische gemiddelden". Trumps voorstellen inzake de H-1B-visa veranderden vaak tijdens zijn presidentiele campagne, maar vanaf eind juli 2016, bleek hij zich te verzetten tegen het H-1B-visa-programma.

Als president vaardigde Trump een travel ban uit, die verbood visa te verstrekken aan ingezetenen van zeven grotendeels islamitische landen. Reagerend op gerechtelijke uitspraken herzag hij de ban tweemaal, terwijl zijn derde versie in juni 2018 door het Hooggerechtshof werd gehandhaafd. Hij trachtte het Deferred Action for Childhood Arrivals (DACA)-programma te beëindigen, maar een rechterlijk bevel stond toe dat het betreffende beleid wordt gecontinueerd zolang de zaak onder de rechter is. Trump kondigde voorts een "zero tolerance"-bevel af om alle illegale immigranten bij het oversteken van de grens te arresteren, hetgeen er in de praktijk toe leidde dat kinderen van hun ouders en families werden gescheiden. Onmiskenbaar bleek dat een onderliggend argument voor dit hardvochtige beleid de beoogde afschrikkende werking was. Belangrijke architecten van deze brute, maar slecht uitgelijnde aanpak waren topadviseur Stephen Miller en minister van Justitie Jeff Sessions.[2]. De beelden van kinderen in kooien van grensbewakings-inrichtingen wekten grote publieke verontwaardiging. Minister Nielsen van Binnenlandse zaken werd belast met de onmogelijke taak om de over de gehele V.S. verspreide kinderen te verenigen met de ouders. Apple voorman Tim Cook en 58 overige CEO's van vooraanstaande Amerikaanse bedrijven waarschuwden voor schade van Trumps immigratiebeleid.[3].

In zijn eerste State of the Union-toespraak op 30 januari 2018, zette Trump de vier pijlers van zijn kabinet voor hervorming van het immigratiebeleid uiteen: 1. een traject voor naturalisatie van DREAM-erss, 2. financiering van verbetering van de beveiliging van grenzen, 3. beëindiging van de diverse visa-loterijen, en 4. beperking van immigratie op basis van gezinsverbanden. Deze vier pijlers versterken Trumps campagneleuze Buy American, Hire American en ook het gelijknamige decreet van 2017, spoort met de eerder uiteen gezette prioriteiten voor het immigratiebeleid [4].

Na de tussentijdse verkiezing van 6 november 2018 herwonnen de Democraten de meerderheid in en de controle over het 'Huis van Afgevaardigden in Washington D.C.. Dit werd op 3 januari 2019 bezegeld met de beediging van de nieuwe Congresleden en de verkiezing van de ervaren "oude rot" Nancy Pelosi tot Speaker of the House. Een van de hieruit voortvloeiende veranderingen voor president Trump is dat het Huis, in casu de Democraten, op grond van het budgetrecht een doorslaggevende stem heeft over alle overheidsuitgaven. De laatste dagen van 2018 realiseerde Trump zich blijkbaar dat de financiering van zijn grootste campagne-speerpunt, de bouw van een solide Muur op de zuidelijke grens met Mexico aan een zijden draad hing. De Democratische meerderheid in het Huis is faliekant tegen "de Muur" of iets dergelijks. De Democraten zijn wel bereid in grensbeveiliging te investeren, maar alleen op een efficiente, effectieve en minder kostbare wijze. Ook in Trumps eigen Republikeinse partij zetten veel Congresleden vraagtekens bij de effectiviteit en de mega-investering van de "Muur".

Nadat de federale regering gedeeltelijk in december 2018 financieel was stilgelegd wegens een dispuut over de financiering van "Trumps muur" aan de zuidgrens, beweerde Witte Huis-woordvoerder Sarah Sanders op 4 januari 2019 valselijk dat bijna 4.000 bekende en/of vermoedelijke terroristen "die via onze zuidgrens binnenkwamen” werden aangehouden in 2018. Dit aantal was in werkelijkheid ontleend aan belastinggegevens van 2017 en betrof overwegend individuen die aangehouden werden bij pogingen Amerika per vliegtuig binnen te komen, hetzij in binnenlandse, hetzij via buitenlandse luchthavens. Minister Kirstjen Nielsen van Binnenlandse Veiligheid deed dezelfde dag een gelijkluidende verkeerde bewering.

Het ministerie van Buitenlandse zaken meldde in september 2018 dat tegen het eind van 2017 "dat er geen geloofwaardige bewijzen waren die erop wezen dat groepen van internationale terroristen bases hebben gevestigd in Mexico, met Mexicaanse drugskartels hebben samengewerkt, of agenten via Mexico naar de Verenigde Staten hebben gestuurd."

Op 4 januari 2019 beweerde Trump dat hij het stilleggen van de financiële overheid gedurende "maanden of zelfs jaren" kon voortzetten om de financiering van de Muur aan de Zuidgrens af te dwingen en dat hij overweegt een nationale veiligheids-crisis uit te roepen om de muur te bouwen zonder goedkeuring van het Congres.[5].

In een poging publieke steun te verwerven voor financiering van de Muur langs de zuidgrens en het stilleggen van de financiële overheid te beëindigen, maakte Trump de veiligheid aan de grens het kernthema van een op t.v. uitgezonden Oval Office-"toespraak tot de natie" op 8 januari 2019. Tijdens de toespraak beweerde Trump dat 90% van de in Amerika verkochte heroïne "binnen stroomt via onze zuidgrens". Zoals virtueel alle over de grens gesmokkelde drugs hoofdzakelijk in wettige zeehavens of luchthavens binnen komen en niet of nauwelijks via grenzen in openlucht ruimten, is Trumps bewering technisch correct, maar in essentie misleidend.

Op 9 januari 2019 bleven de Democraten verenigd achter de "stilleggen van de overheid strategie" van hun leiders staan om niet met Trump te onderhandelen over diens eis ten aanzien van "de Muur" en om druk uit te oefenen op Republikeinse senatoren de door het Huis aangenomen wetten te benutten om het stilleggen van de overheid te beëindigen. President Trump bracht op 10 januari een per Air Force 1 een bezoek aan de zuidgrens in McAllen (Texas) en sprak daar met inwoners en personeel van de grensbewaking. Het provinciestadje is overwegend Democratisch gezind en kritisch tegenover het plan voor de "Muur". [6].