Naar inhoud springen

Gebruiker:Haroldkip/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

ASC Olympia is de oudste, nog actieve wielervereniging van Nederland. ASC Olympia werd opgericht op zondag 27 november 1898 in Hotel W. Meester aan de Amsterdamse Prins Hendrikkade 40, in een tijd waar wielrennen een sport was, die enkel was voorbehouden aan de welgestelden. Initiatiefnemer en oprichter was H.N. van Schoonhoven, die eerder al wielervereniging D.O.S. (Door Oefening Sterk) had opgericht. D.O.S. reed haar wedstrijden voornamelijk in de Beemster, met Café De Tuinbouw als plaats van frequente bijeenkomst.

Amsterdam rond 1900

[bewerken | brontekst bewerken]

Het stadsbeeld kenmerkte zich door sloppenwijken, kelderwoningen, hoge fabrieksschoorstenen en ‘de kroeg’, waar een groot deel van de arbeidende Amsterdammers ontspanning zocht na een werkweek van 70 tot 80 uur. Sport als middel om te ontspannen en vorming was bij de massa nagenoeg onbekend. Sport was in zijn – toen nog beperkte verschijningsvormen – òf iets buitenissigs en daarom voorbehouden aan de beter gesitueerden, òf een dwaze bevlieging die maar kort kon duren omdat degenen die ermee behept waren, onvermijdelijk een vroege dood zouden sterven veroorzaakt door hartkwalen in alle mogelijke naargeestige variaties.

De verheffing van de arbeidende stand door middel van werktijdverkorting, hogere lonen, betere woningen en afschaffing van de kinderarbeid, voltrok zich uiteindelijk ook door middel van de sport. De wielersport in de jaren vóór oprichting van ASC Olympia was een sport die was voorbehouden aan de welgestelden.

Historisch perspectief

[bewerken | brontekst bewerken]

Door het individuele karakter van ‘het snelrijden’ groeide de zucht naar onderlinge wedijver in de vorm van wedstrijden. Aanvankelijk waren deze nog primitief, maar werden naarmate het rijwiel zich er beter toe leende, dankzij voortdurend aangebrachte verbeteringen, belangrijker. Zij namen weldra een zodanige vorm aan, dat de wielerwedstrijden zich in de populariteit van het volk mochten gaan verheugen. Het animerende van deze wedstrijden toonde zich eerst recht, toen ze op speciaal daarvoor ingerichte wielerbanen werden gehouden.

Hier kwam pas in het stadium van het echte wielrennen in zijn vorm, zoals we die nu kennen. Verschillende personen blonken weldra uit boven vele anderen en naarmate de snelheid groter werd, groeide ook de belangstelling van het publiek. De wielrenners die echter hun sportliefde ook graag zo voordelig mogelijk wilden handhaven, zagen er geleidelijk het nut van in, niet langer individueel het wielrennen te beoefenen en richtten onderlinge verengingen op. Eén van de eerste Amsterdamse organisaties in deze vorm was de vereniging D.O.S.

Daar deze vereniging, ondanks de vele wedstrijden die in de omgeving van Ilpendam werden verreden, organisatorisch weinig waarde had, deed zich de behoefte gevoelen aan een betere. Aldus werd ASC Olympia opgericht op 27 november 1898.

De oprichting van ASC Olympia

[bewerken | brontekst bewerken]

ASC Olympia werd opgericht op zondag 27 november 1898 in Hotel W. Meester aan de Amsterdamse Prins Hendrikkade 40. Initiatiefnemer en oprichter was H.N. van Schoonhoven. Van Schoonhoven werd ook de eerste voorzitter van ASC Olympia. De heren C. Kok en S. Wehrle werden respectievelijk secretaris en penningmeester.

Hotel Meester genoot een uitstekende reputatie; behalve het hotel was het ook café-restaurant. In de zij-zaal aan de rechterkant van het hotel stonden twee prachtige Wilhelmina biljarttafels. Achter het café was een ruimte vergaderzaal. Hotel Meester bleek een ideaal clubhuis, dat 1923 moest wijken voor het zich uitbreidende Hotel Victoria. Bij de oprichting van ASC Olympia traden meteen veertig leden toe en in de maand daarna sloten zich nog eens tien nieuwe leden aan bij Wielervereniging ASC Olympia.

Gedurende de wintermaanden hield men op woensdagavond een vergadering. Na afloop van deze vergaderingen was het zogenaamde ‘potspel’ op het biljart de meeste geliefde verpozing. Hometrainers bestonden toen nog niet en aan festiviteiten dacht met nog niet in deze periode van gaslicht.

ASC Olympia anno nu

[bewerken | brontekst bewerken]

Vandaag de dag bestaat ASC Olympia om alle wielersportliefhebbers in Amsterdam en omstreken te verenigen, een ‘thuis’ te bieden en samen de (Amsterdamse) wielersport verder te ontwikkelen. Bovendien de vereniging meer Amsterdammers op de fiets krijgen - goed voor de ontwikkeling van de wielersport en goed voor jezelf.

ASC Olympia bestaat uit meer dan 200 actieve & enthousiaste leden en wordt geleid door een gepassioneerd bestuur. De wielervereniging heeft een groot netwerk van professionals in de wielerwereld en kan vertrouwen op meer dan 100 jaar ervaring. ASC Olympia is niet alleen de oudste wielervereniging van Nederland; ze zijn zelfs ouder dan de KNWU en zelfs ouder dan de UCI – de Internationale Wielerunie. Doordat ASC Olympia de oudste wielervereniging van Nederland is, hebben zij natuurlijk een rijke historie met Nederlandse-, Europese-, -Wereld en zelfs Olympische kampioenen. En daar zijn ze enorm trots op.

Iedereen die wil wielrennen in Amsterdam en omstreken is van harte welkom voor trainingen, wedstrijden en wekelijkse toertochten. Daarnaast organiseert de wielervereniging samen met haar leden verschillende clinics & workshops, fietsweekenden, borrels, lezingen, baantrainingen in het Velodrome Amsterdam en nog veel meer! ASC Olympia organiseert naschoolse activiteiten waarmee kinderen na schooltijd, kunnen kennismaken met wielrennen op onze eigen afgesloten parcours op Sportpark Sloten en op de baan in het Velodrome Amsterdam. Daarnaast kunnen recreatieve renners en toerfietsers aansluiting vinden bij bij Routiers Cycling Club en Fietsbelles – de actieve dames-divisie.

Accommodatie & Parcours

[bewerken | brontekst bewerken]

ASC Olympia beschikt over een eigen afgesloten, geasfalteerd parcours van 2,5 kilometer op Sportpark Sloten. Daarnaast hebben ze een uitdagend mountainbike en cyclocross trail. Omdat zij zijn gevestigd naast het Velodrome Amsterdam hebben zij een intensieve samenwerking met de oudste overdekte, houten wielerbaan (200 meter) van Nederland. Naast het parcours en de baan in het Velodrome beschikken zij over een ruim clubhuis – inclusief een gezellige bar – waarin de rijke historie is tentoongesteld. Na de wedstrijden op het parcours of de baan, kunnen renners hier uitrusten en napraten over hun prestaties. Onder het verenigingsgebouw bevinden zich afsluitbare kleedkamers en douches.