Arbeidstijdverkorting

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Arbeidstijdverkorting, vaak afgekort tot ATV, is een Nederlands regelgevend kader waarbij het totaal aantal dagen dat een werknemer per jaar werkt verminderd wordt. In het algemeen houdt dit in dat men een aantal dagen per jaar vrij krijgt. Dit verschilt met Arbeidsduurverkorting, ADV, waar het gaat om vermindering van het aantal uren dat een werknemer op verschillende dagen werkt. Het gevolg is dus hetzelfde, maar de werkwijze verschilt.

Op welke dagen een werknemer vrij krijgt, wordt soms door het bedrijf, soms door de werknemer zelf bepaald. Deze regeling is vaak vastgelegd in cao's.

Arbeidstijdverkorting is ontwikkeld als middel om de werkloosheid te bestrijden; het beschikbare werk zou hiermee over een groter aantal personen verdeeld kunnen worden. Het is voor het eerst ingesteld in 1982 door het akkoord van Wassenaar.

Werktijdverkorting[bewerken]

Werktijdverkorting (WTV) is een bijzondere vorm van arbeidsduurverkorting. De Nederlandse overheid heeft deze regeling ingesteld om bedrijven de mogelijkheid te bieden tijdelijk omzetverlies op te vangen. Dit kan alleen als er een bijzondere omstandigheid is (bijvoorbeeld door brand of overstromingen).
Om de gevolgen van de kredietcrisis op te vangen is eind 2008 de Bijzondere regeling werktijdverkorting ingesteld. Bedrijven die als gevolg van de kredietcrisis ten minste 30% omzetverlies lijden kunnen deze regeling gebruiken. De bedrijven krijgen dan WW uitgekeerd voor de toegepaste werktijdverkorting. Voor de werknemers verandert er nauwelijks iets. De werknemers zijn wel verplicht om in de verkorte werktijd scholing te volgen als de werkgever dat wil. Als de werknemer binnen 26 weken na aanvang van de werktijdverkorting alsnog wordt ontslagen zal dit gevolgen hebben voor de opgebouwde WW rechten.

Externe link[bewerken]