Gebruiker:JensVanhooydonck/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is het persoonlijke kladblok van JensVanhooydonck.
Een kladblok is een subpagina van iemands gebruikerspagina. Het dient als testruimte voor de gebruiker en om nieuwe artikelen of langere toevoegingen aan bestaande pagina's voor te bereiden.

Let op: je kladblok opslaan gaat met de knop 'publiceren'. De pagina wordt daarmee nog niet in de openbare encyclopedie geplaatst en blijft een kladpagina. De kladblokpagina is wel zichtbaar (voor iedereen die wat meer van Wikipedia) en mag dus geen onoorbare dingen te bevatten.

Het is, ook in een kladblok, uitdrukkelijk niet toegestaan om zonder toestemming auteursrechtelijk beschermd materiaal van derden te publiceren.
Enkele handige links: Spiekbriefje | Snelcursus

Andere testplaatsen: De algemene zandbak | De probeerpagina van de snelcursus | De sjabloonzandbak

Een quadcopter of quadrocopter is een multicopter aangedreven door vier propellers.
In tegenstelling tot gewone helikopters maakt de quadcopter gebruik van symmetrisch hellende bladen. Die kunnen in groep geschakeld worden maar niet individueel gezien de positie van de bladen tegenover de rotorschijf. De opbouw van een quadcopter bestaat uit een frame, 4 ESC's , 4 propellers en 4 brushless motoren samen met een controle unit die er voor zorgt dat de quadcopter stabiel blijft.
Deze controle unit stuurt de 4 ESC's aan, die op hun beurt dan de 4 motoren aansturen. Met behulp van een gyroscoop en een accelerometer zal de controle unit de hoek berekenen waaronder de quadcopter is gekanteld waarmee ze nadien de motoren kan aanpassen zodat de quadcopter zich terug in zijn balans begeeft.

De 3 bewegingen uit de luchtvaart


De quadcopter moet worden aangestuurd met een 4-kanaals afstandsbediening. Dit is nodig om de 4 mogelijke bewegingen van de quadcopter aan te kunnen sturen. Elk van de 4 bewegingen wordt door een apart kanaal aangestuurd.
Pitch, roll en yaw zijn de 3 dynamische bewegingen die de quadcopter kan maken. Als vierde aspect is er de hoogte die wordt ingesteld door de snelheid van de motoren aan te passen.


Werking[bewerken | brontekst bewerken]

Plus formatie en X formatie

De quadcopter werkt met 4 propellers waarvan er 2 in wijzerzin en 2 in tegen-wijzerzin draaien met als gevolg dat deze zeer wendbaar is. Zo kan een quadcopter vliegen in +-formatie of in X-formatie. Dit is de richting waarin de quadcopter vliegt ten opzichte van de propellers. Het principe van de twee formaties is hetzelfde, alleen worden er bij de X-formatie 2 motoren gebruikt om 1 van de bewegingen uit te voeren. Bij de +-formatie is hier slechts 1 motor voor nodig.

Doordat 2 motoren wijzerzin en 2 motoren tegen-wijzerzin draaien, wordt er een opwaartse kracht gecreëerd. Bovendien wordt er ook voor gezorgd dat er geen tolling ontstaat. Omdat de richting waarin de motoren draaien elkaar afwisselen, worden de momenten van de motoren door elkaar opgeheven. Als elke motor precies even snel zou draaien, zou de quadcopter recht ophoog moeten vliegen. Door kleine afwijkingen op elke motor vliegt een quadcopter standaard niet in balans. De controle unit zal met behulp van de PID-regelaars de motoren aanpassen om zo de quadcopter te balanceren.

Om de quadcopter in beweging te brengen zijn er 4 verschillende mogelijkheden.

  • Om de quadcopter te laten stijgen/dalen moeten de 4 motoren tegelijkertijd versneld/vertraagt worden. Dit zorgt ervoor dat de opwaartse kracht vanuit de motoren gaat stijgen/dalen.
  • Om de quadcopter om zijn as te laten draaien, en dus de yaw aan te passen, moet de snelheid van 2 motoren met dezelfde draairichting verhoogd worden. Het koppel op deze motoren wordt via deze handeling vergroot en zorgt zo voor een koppel op de quadcopter waardoor de quadcopter om zijn as zal draaien.
  • Om de quadcopter vooruit/achteruit of links/rechts te laten bewegen in +-formatie is het noodzakelijk dat 1 motor sneller draait dan de andere. Hierdoor gaat de quadcopter kantelen en zo wordt de kracht zowel horizontaal als verticaal verdeeld met als gevolg dat de quadcopter zich verplaatst. In X-formatie daarentegen moeten 2 motoren tegelijkertijd worden aangestuurd om de quadcopter te laten hellen. Door de juiste motoren te kiezen kan men dus in alle richtingen manoeuvreren.
Om de quadcopter te laten stijgen/dalen, moet de 4 motoren tegelijk aan worden aangestuurd
Door 2 motoren met dezelfde draairichting sneller te laten draaien, creëren we yaw
Door één motor aan te sturen zal de quadcopter kantelen


Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Etienne Oehmichen experimenteerde in de jaren 1920 met verschillende rotortoestellen waaronder de helikopter en daarnaast een toestel met vier rotors en acht propellers, alle aangedreven door een eigen motor.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

[[Categorie:Modelbouw]]