Gebruiker:Joostik/Tabasaran Vorstendom

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Tabassaran
onafhankelijk vorstendom
 Staat van de Shirvanshah
 Sjamchalaat
10e eeuw – 1813 Keizerrijk Rusland 
Algemene gegevens
Hoofdstad Choetsjni, Tsjere
Oppervlakte 1.500
Bevolking 10.000
Talen o.a. Tabassaraans, Lezgisch
Regering
Regeringsvorm absolute monarchie

Het vorstendom Tabasaran was een onafhankelijke monarchale staat in het zuiden van het huidige Dagestan, die bestond van 1642 tot de late 19e eeuw. Ze kwam naar voren als een van de vele kleinere staten nadat het sjamchalaat van de Koemukken in de 17e eeuw aan invloed verloor.

Het was gelegen in de vallei van de Samoer, ongeveer samenvallend met het huidige woongebied van de Tabassaranen. De ligging dicht bij de hoofdweg tussen Derbent en Shirvan gaf het een strategisch belang.

De bevolking van het vorstendom bestond voornamelijk uit Tabassaranen en Lezgiërs, en kleinere Kaukasische stammen zoals de Tsachoeriërs, Roetoelen en Agoeliërs.

De staat werd bestuurd door twee rivaliserende clans, de Ghazi en de Majsoem. Het kon een leger van 500 cavaleristen mobiliseren.

Aan de onafhankelijkheid van het vorstendom kwam een einde in de loop van de Russische verovering van de Kaukasus. Tegenwoordig maakt de regio deel uit van de Republiek Dagestan binnen de Russische Federatie.

[[Categorie:Geschiedenis van Dagestan]] [[Categorie:Dagestan]] [[Categorie:Wikipedia:Pagina's met vertalingen die niet zijn nagekeken]]