Gebruiker:JorisEnter/Kladblok/Nederlandse Juristen-Vereniging

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Nederlandse Juristen-Vereniging
Geschiedenis
Opgericht 8 september 1870
Oprichter G.A. van Hamel, A. de Pinto, J.E. Goudsmit e.a.
Structuur
Voorzitter Corjo Jansen
Werkgebied Vlag van Nederland Nederland
Plaats Den Haag (statutaire zetel)
Hoofdkantoor Nijmegen (secretariaat)
Type Vereniging
Doel "aan juristen de gelegenheid te geven onderling te beraadslagen over onderwerpen van wetgeving en van geldend recht, zulks teneinde het ontstaan van een gemeenschappelijke rechtsovertuiging over de meest wenselijke ontwikkeling van de wetgeving en van het geldende recht te bevorderen"
Media
Tijdschrift Handelingen der Nederlandse Juristen-Vereniging
Website njv.nl
Portaal  Portaalicoon   Mens & Maatschappij

De Nederlandse Juristen-Vereniging (afgekort NJV) is een vereniging die open staat voor alle Nederlandse juristen en waarbinnen zij van gedachten kunnen wisselen over recht en wetgeving. De vereniging is in 1870 opgericht door twaalf vooraanstaande juristen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De NJV kwam voort uit een initiatief van Gerard Anton van Hamel, toentertijd advocaat te Leiden en later hoogleraar strafrecht aan de Universiteit van Amsterdam, die in een artikel in De Gids in 1870 voorstelde een vereniging van juristen op te richten teneinde invloed uit te oefenen op het wetgevingsproces. Het idee kreeg bijval van Abraham de Pinto, toen landsadvocaat en hoofdredacteur van het Weekblad van het Regt, die samen met Van Hamel en nog enige andere juristen de aanzet gaf tot de oprichting. Onder het oprichtend comité bevonden zich naast Van Hamel en De Pinto onder anderen J.E. Goudsmit (hoogleraar te Leiden), J.A. Jolles (raadsheer in de Hoge Raad), J. Kappeyne van de Coppello (advocaat en liberaal Tweede Kamerlid), J.G. Kist (later president van de Hoge Raad), F.B. Coninck Liefsting (later president van de Hoge Raad), A.E.J. Modderman (hoogleraar te Leiden en later minister van Justitie), A.A. de Pinto (broer van Abraham de Pinto en later raadsheer in de Hoge Raad) en G. de Vries Azn. (later minister van Justitie). Op 8 september 1870 vond de eerste vergadering plaats, waarop De Pinto een korte rede hield en het tijdelijk voorzitterschap overgaf aan Goudsmit, die de eerste daadwerkelijke voorzitter werd.[1]

Voorzitters van de NJV (1870-heden)[bewerken | brontekst bewerken]

Onder de voorzitters van de NJV hebben zich in de meer dan 150 jaar dat zij bestaat veel vooraanstaande Nederlandse juristen bevonden: verschillende raadsheren in de Hoge Raad, ministers van Justitie, en prominente rechtsgeleerden als Molengraaff, Meijers en Scholten waren voorzitter. In de beginjaren kwam het voor dat voorzitters meer dan één termijn dienden of langer dan één jaar aansluitend voorzitter waren; geleidelijk nam dit aantal echter af; de laatste voorzitter die twee niet-aaneensluitende termijnen diende was Eduard Meijers in de jaren '20 en '30.

Categorie:Nederlandse beroepsorganisatie Categorie:Nederlands recht Categorie:Wetenschappelijk genootschap in Nederland