Portaal:Mens & maatschappij

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Portaal:Mens & Maatschappij)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
P social sciences.png
Portaal Mens & maatschappij
Op dit portaal vind je alle portalen die met mensen en met de maatschappij te maken hebben.
P social sciences.png
INHOUD

Belgisch koningshuisbestuurskundebierchristendomdagelijks leveneten en drinkenEuropese Uniefilosofiegeschiedenisislamjodendomkunst & cultuurlandbouwmediamuziekNederlands koningshuisesoterieopenbaar vervoerpolitiekpsychologiesportVlaamse politiekscoutingsteden (Benelux)steden (internationaal)toerismeridderordensociologie

Uitgelicht Openbaar Vervoer

Lagevloertram van De Lijn van het type HermeLijn

De Vlaamse Vervoermaatschappij "De Lijn" is een autonoom overheidsbedrijf dat stads- en streekvervoer verricht in opdracht van het Vlaams Gewest in België. Het Vlaams Gewest is tevens de belangrijkste aandeelhouder van het bedrijf. De Lijn rijdt in heel Vlaanderen, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, de grensstreek met Nederland (Noord-Brabant, Limburg en Zeeuws-Vlaanderen) en in een aantal gemeenten in Wallonië.

De Lijn is in 1991 ontstaan uit een opsplitsing van de nationale streekvervoerder NMVB in een Vlaams en een Waals deel. Het Vlaamse deel is gefuseerd met de MIVA en de MIVG, de stadsvervoerders in respectievelijk Antwerpen en Gent tot de Vlaamse Vervoermaatschappij.

In 2005 vervoerde De Lijn 450,0 miljoen reizigers met 2190 bussen, 258 trams en 20 trolleybussen (enkel in Gent) en ontving van hen daarvoor 114,0 miljoen euro. In totaal werken er 7303 mensen bij het bedrijf. In 2005 vervoerde De Lijn ongeveer 449 miljoen reizigers. In 1999 vervoerde De Lijn nog 223,2 miljoen reizigers, dat is een verdubbeling van het aantal reizigers in zes jaar tijd.

De voertuigen van De Lijn zijn verdeeld. Enerzijds zijn er de voertuigen van de regie zelf, die ook door henzelf worden onderhouden. Anderzijds zijn er de exploitanten, die ritten uitvoeren met zelf aangekochte bussen. Een voertuig van de regie is te herkennen aan een nummering met 4 cijfers, de exploitantenbussen dragen 6 nummers. Van dit exploitantennummer geeft het eerste cijfer telkens de entiteit (= provincie) weer
(1 Antwerpen, 2 Oost-Vlaanderen, 3 Vlaams-Brabant, 4 Limburg, 5 West-Vlaanderen).

[bewerk]

Uitgelicht dagelijks leven

Een tube tandpasta

Tandpasta is een stof waarmee de tanden gepoetst kunnen worden. In vroegere tijden poetsten de mensen ook al hun tanden, echter niet met echte tandpasta en een tandenborstel maar met een takje van een geneeskrachtige boom of plant. Ook zout werd wel gebruikt om tanden mee te poetsen.

In delen van Afrika poetsen arme mensen nog steeds hun tanden met een takje omdat tandpasta te duur is. De oude Egyptenaren poetsten hun tanden met as gemengd met kruiden. Ook arme mensen poetsten hun tanden vroeger met as.

Heden ten dage gebruikt men tandpasta voor de dagelijkse mondhygiëne, met als hulpmiddel de tandenborstel.

Voor tandpasta voor jonge kinderen en kinderen in de wisselfase worden vaak minder agressieve grondstoffen gebruikt dan in gewone tandpasta. Dat is nodig omdat melkgebitten andere bescherming behoeven dan de blijvende tanden en kiezen en ook omdat sommige jonge kinderen de neiging hebben om tandpasta te eten. Wellicht heeft dat dan weer te maken met het feit dat kindertandpasta meestal een lekker zoete vruchtensmaak een vrolijke kleur heeft.


Uitgelicht Eten en drinken

Een gesneden brood

Brood is een meelproduct gemaakt door deeg te bakken, te koken of te stomen. Het is een belangrijk voedingsmiddel.

Het deeg dat als basis dient voor de broodbereiding, bestaat in principe uit meel en water waaraan gist of zuurdesem en meestal zout is toegevoegd. Daarnaast worden voor speciale soorten brood nog andere toevoegingen gedaan.

Brood bestaat uit wit brood en bruin brood, ook wel tarwebrood genoemd. Gemaakt van diverse soorten granen. Bakkers maken vele varianten zoals (grof) volkoren, meergranen, met vaak eigen benamingen zoals Plaat of Knip (wit of bruin), Casino, Waldkorn, et cetera. Brood kan gesneden of ongesneden worden verkocht bij een speciale bakkerij, supermarkt of op de markt.


Uitgelicht Belgisch koningshuis

LouiseBelgie.jpg

Louise Marie Amélie (Laken, 18 februari 1858 - Wiesbaden, 1 maart 1924), Prinses van België, Prinses van Saksen-Coburg-Gotha was het eerste kind van de latere koning Leopold II van België en diens vrouw Maria Henriëtta.

In 1875 werd de Louise uitgehuwelijkt aan haar achterneef prins Filips van Saksen-Coburg-Gotha die behoorde tot de rijke Hongaarse tak van de Coburgfamilie en veertien jaar ouder was dan zijn bruid. Het huwelijk, gezegend met twee kinderen (prinses Dorothea en prins Leopold) was echter geen succes. Leopold was trots op zijn huwelijksstrategie, die erop neerkwam dat hij dit huwelijk arrangeerde met het oog op politieke belangen. Zijn dochter was niet gelukkig met het huwelijk, na de eerste huwelijksnacht ruilde ze haar bed in voor de Serres van Laken.

Louise vond de ware liefde in de persoon van de Kroatische graaf Géza Mattacic (1868-1923), die ze ontmoette in het Prater.


Uitgelicht Nederlands koningshuis

Dowager Queen of Holland.jpg

Adelheid Emma Wilhelmina Theresia (Arolsen, 2 augustus 1858Den Haag, 20 maart 1934), Prinses van Oranje-Nassau, Prinses van Waldeck-Pyrmont, was de tweede echtgenote van koning Willem III van 1879 tot zijn dood in 1890 en koningin-regentes der Nederlanden van 1890 tot 1898. Als regentes nam zij het koninklijk gezag waar; eerst enkele dagen voor de dood voor haar echtgenoot, de daarop volgende jaren voor haar minderjarige dochter Wilhelmina, de Koningin.

Willem III was oud genoeg om Emma's vader, of zelfs haar grootvader te zijn: Bij hun verloving op 30 september 1878 in Arolsen was Emma twintig en Willem eenenzestig jaar oud. Ze trouwden op 7 januari 1879, en op 31 augustus 1880 werd er een dochter, Wilhelmina geboren. Zoals hiervoor reeds genoemd was Emma een verre verwante van haar echtgenoot, haar betovergrootmoeder Carolina van Oranje-Nassau was een zus van Willem III's overgrootvader Willem V van Oranje-Nassau. Emma's betovergrootvader Frederik I van Württemberg was ook nog een broer van Willem III's grootmoeder Sophia Dorothea Augusta Louisa van Württemberg.

Willem III vond rust bij Emma, zijn jeugdige tweede echtgenote. Eerder was de koning getrouwd met zijn nicht Sophie van Württemberg, die in 1877 was overleden. Hun huwelijk was erg slecht; de echtelieden leefden sinds 1855 gescheiden van tafel en bed.

Emma zette zo veel mogelijk de lijn van koning Willem III voort. Al direct trof zij maatregelen om elke minister eenmaal in de veertien dagen persoonlijk te ontmoeten. Anders dan haar overleden man hield zij zich nauwgezet aan de regels van het constitutionele koningschap.


Uitgelicht Filosofie

Hans Holbein d. J. - Erasmus - Louvre.jpg

Desiderius Erasmus (Rotterdam of Gouda, 1466 – Bazel, 1536) was een Nederlands Augustijner monnik, humanist, schrijver en filosoof.

Erasmus sprak en schreef Latijn. Hij was een bijzonder geleerd man die al bij zijn leven in geheel Europa als een van de grote denkers van zijn tijd erkend werd. Hij kende tevens Grieks en stond daarmee aan het begin van de Gymnasium-traditie. Door zijn kennis van het Grieks raakte hij ervan overtuigd dat bepaalde delen van de Bijbel in de Latijnse Vulgaat niet goed vertaald waren. Hij vertaalde een zestal Griekse handschriften opnieuw naar het Latijn om daarmee het verschil met de Vulgaat te laten zien. Later heeft de Leidse drukkersfamilie Elsevier de Griekse tekst van Erasmus gebruikt en gepubliceerd onder de naam Textus receptus.

Erasmus is vooral bekend van de Lof der Zotheid en de Enchiridion waarin hij zijn ideeën over wat christendom werkelijk zou moeten betekenen voor de mens uiteenzet. De Lof der Zotheid is een satire op allerlei misstanden van zijn tijd, waarin hij de allegorische Zotheid allerlei dingen laat zeggen, die hij zelf – van de kerk – eigenlijk niet mocht zeggen. Maar ja, zijn zotheid kon alleen verweten worden dat zij zot was, nietwaar?


Uitgelicht geschiedenis

Arthur Seyss-Inquart (1892–1946) was een Oostenrijks jurist en politicus die in het begin tot de gematigde vleugel behoorde van de Oostenrijkse nazi's. In 1938 speelde hij een belangrijke rol bij de aansluiting van Oostenrijk bij nazi-Duitsland. Onder dwang en dreiging benoemde president Miklas hem tot bondskanselier, waarna hij de Duitse troepen binnenliet. Hitler benoemde hem tot Rijksstadhouder, wat hij bleef tot 1940. In dat jaar werd hij rijkscommissaris van Nederland.

[bewerk]

Uitgelicht Kunst & Cultuur

Ballerina's in St. Petersburg

Ballet is een dansvorm waarbij een choreograaf veelal op basis van een uitgeschreven choreografie precies voorschrijft welke passen en houding moeten worden uitgevoerd, op maat en ritme van muziek (slechts een enkele maal wordt ballet uitgevoerd zonder muziek of met gebruikmaking van een andere geluidsbron). Gedanst wordt in allerlei combinaties: solo, in paren, in trio's of in kleine en grote groepen al dan niet met solisten. Bij de pas de deux denkt eenieder direct aan een balletpaar dat danst op een vaak zeer bekende melodie, zoals de Bloemenwals van Tsjaikovski.

[bewerk]

Uitgelicht Scouting

Uniform

Zie ook uniform (scouting)

Het uniform van Scouting bestaat uit een blouse (de kleur hangt in Nederland af van de speltak en in Belgiē meestal van de scoutingfederatie), of trui, een scoutingdas (In Nederland en Belgiē meestal per groep verschillend), en een dasring. Het uniform kan verder optioneel aangevuld worden met een scoutingbroek, een hoofddeksel (hoed, barret of pet), een trui (met verenigingslogo) en/of een fluitkoord. Op de blouse zijn de naamlabels van de Scoutinggroep waar de Scout lid van is, het installatieteken en diverse insignes genaaid.

Uitgelicht Luchtvaart

TCAS Indicator.jpg

Het Traffic alert and Collision Avoidance System of TCAS is een implementatie van een Airborne Collision Avoidance System volgens de specificaties van de International Civil Aviation Organization. Het is verplicht voor alle vliegtuigen van meer dan 5700 kg en voor vliegtuigen die 20 of meer personen kunnen vervoeren. Lees verder...

[bewerk]

Uitgelicht Muziek

John Lennon NY 1964.png

John Winston Lennon MBE (Liverpool, 9 oktober 1940New York, 8 december 1980) was een Engels popmusicus en oprichter van de Liverpoolse groep The Quarrymen, die later bekend werd als The Beatles. Samen met Paul McCartney, George Harrison en Ringo Starr had Lennon met deze groep een belangrijke rol in de popmuziek.

Ook als solist maakte hij (gedeeltelijk samen met zijn vrouw Yoko Ono) een bloeiende carrière door, waarmee hij bekend werd als een van de belangrijkste gezichten van de hippiebeweging. Naast zijn muzikale en culturele bijdrage leverde Lennon ook politieke en filosofische inzichten als vredesactivist en vrijdenker. Het nummer Imagine geldt hiervan als bekendste en duidelijkste voorbeeld.

De familienaam van Lennon komt van Ó Leannáin of Ó Lionnáin, een veel voorkomende naam in de Ierse graafschappen Fermanagh en Galway. Zijn Ierse grootvader Jack Lennon is in 1858 naar Liverpool verhuisd. Ook zijn vader Alfred zong, als bijverdienste. (Lees verder)

Uitgelicht Auto

2005 Mazda MPV.jpg

Een Multiple Purpose Vehicle (MPV) (Engels: voertuig dat voor meerdere toepassingen is geschikt) is een auto waarmee maximaal zeven personen vervoerd kunnen worden (exclusief de bestuurder zelf), gebouwd op de bodemplaat van een personenauto. In Noord-Amerika worden vergelijkbare voertuigen doorgaans op een bestelwagen gebaseerd. Zij worden Minivan genoemd. Een ander kenmerk van een MPV is dat hij geen aparte bagageruimte kent. De gehele binnenruimte vormt één grote ruimte. In de Franstalige wereld wordt om die reden wel gesproken van Monovolume of Monospace.

De bestuurder kan volstaan met een rijbewijs voor personenauto's. (Voertuigen voor het vervoeren van meer dan zeven personen worden beschouwd als autobus. Hiervoor is wél een apart rijbewijs noodzakelijk.)

[bewerk]

Uitgelicht Media

Antieke radio

Radio is draadloze telefonie en telegrafie, maar de betekenis is ruimer dan dat alleen. Het woord radio wordt eveneens gebruikt als afkorting voor radio-omroep, radio-ontvanger en zend- en ontvangapparatuur. Technisch gezien is radio een techniek om met radiogolven draadloos boodschappen over te brengen van zender naar ontvanger.

In 1895 lukt het Guglielmo Marconi als eerste een radioverbinding van enkele kilometers te maken met een zelfgemaakte zender en ontvanger. Ongeveer tegelijkertijd doet Alexander Stepanovitch Popov hetzelfde. Beiden bouwden voort op het werk van Heinrich Hertz, die in 1887 ontdekte hoe elektromagnetische radiogolven konden worden ontwikkeld en ontvangen. Er kan echter niet gesteld worden dat een van bovengenoemden de uitvinder van de radio is, hiervoor heb je zowel een zender als ontvanger nodig, en deze bestaan uit verschillende onderdelen die ieder een eigen ontwikkeling hebben doorgemaakt. lees verder>>>

[bewerk]

Uitgelicht Europese Unie

UE TURK1.png
Turkije en de Europese Unie

In 1963 sloten Turkije en de Europese Gemeenschap een associatieovereenkomst. In 1987 vroeg Turkije het EU-lidmaatschap aan. Deze aanvraag stuitte op een veto van aartsvijand Griekenland, sinds 1981 lid van de Unie. Pas in 1999 gaf Griekenland zijn verzet op. Nog dat jaar kreeg Turkije de status van kandidaat-lid van de EU. De Europese Raad van december 1993 in Kopenhagen heeft criteria (de Kopenhagencriteria) vastgesteld voor lidmaatschap van de EU. Deze zijn destijds opgesteld met het oog op het lidmaatschap van de Oost-Europese landen, maar gelden ook voor Turkije.


[bewerk]

Uitgelicht Vlaggen en Wapens

Vlag van Schotland

De vlag van Schotland bestaat uit een wit andreaskruis op een blauw vlak. Het doek is al eeuwenlang het symbool van Schotland en wordt ook wel Saltire of Saint Andrew's Cross genoemd.

Het andreaskruis staat symbool voor het kruis waaraan de apostel Andreas, de Schotse beschermheilige, zou zijn gekruisigd. De geschiedenis van de vlag gaat terug tot de middeleeuwen.

Volgens een legende zou rond 832 de Pictische koning Angus II de Schotten in een gevecht tegen de Angelen geleid hebben, nabij het huidige Athelstaneford in East Lothian. Tijdens het gevecht raakte Angus omsingeld, en hij en zijn mannen baden om hulp. 's Nachts verscheen Sint Andreas, ter dood gebracht aan een kruis in de vorm van een X, voor Angus. Andreas verzekerde hem dat hij zou winnen. De volgende dag verscheen het witte andreaskruis aan de lucht. De Angelen sloeg de schrik om het hart, en werden verslagen. Sindsdien zou het andreaskruis het symbool van de Schotten zijn.

Bewijs van het andreaskruis als Schots symbool dateert echter pas uit latere tijden. De oudste vermelding stamt uit 1165, in een verwijzing naar de slag van Athelstaneford. Verder lezen

Uitgelicht Politiek

Fidel Castro.jpg

Fidel Castro (13 augustus 1926) werd geboren in Biran in de Cubaanse provincie Holguin, als zoon van een welgestelde boer. Hij kreeg zijn opleiding aan Jezuïtische scholen, waaronder het Colegio Belen in Havana. In 1945 ging hij rechten studeren aan de Universiteit van Havana, waar hij in 1950 afstudeerde.

Tussen 1950 en 1952 werkte hij op een klein advocatenkantoor. Het was zijn bedoeling om voor de Ortodoxy-partij mee te doen aan de parlementsverkiezingen van 1952, maar die werden afgelast na de geslaagde staatsgreep van generaal Fulgencio Batista tegen de regering van Carlos Prio Socarras. Castro daagde Batista voor de rechter vanwege schending van de grondwet, maar dat liep op niets uit.


[bewerk]

Uitgelicht Vlaamse politiek

Vlaams-nationalisme is een nationalistische stroming die een onafhankelijk Vlaanderen beoogt.

Het Vlaams-nationalisme is voortgekomen uit de Vlaamse Beweging. Vlaams-nationalisten streven naar Vlaamse onafhankelijkheid, in tegenstelling tot anderen binnen de beweging, zoals cultuurflaminganten, federalisten of confederalisten.


Uitgelicht Islam

Kritiek op de islam is er al sinds de tijd dat de islamitische profeet Mohammed met zijn prediking van de islam begon. De islam is onlosmakelijk verbonden met Mohammed, die via de Koran en de overleveringen de basis vormt van wat moslims geloven. Vanuit het oogpunt van de moslim wordt kritiek op de islam gezien als een afwijzing van Mohammed als (laatste) profeet of afwijzing van de Koran als onfeilbaar en van de hemel neergezonden boodschap van God. Dit vrome respect, samen met zeer strenge wetten tegen geloofsafval en voor de eventuele afvallige (als hij niet gedood wordt) sociale verbanning door de islamitische gemeenschap, ontmoedigt interne kritiek vanuit de islamitische gemeenschap zelf. Kritiek op de islam is daarom, net als bij elke religie die hartstochtelijk wordt aangehangen, vaker afkomstig van niet-gelovigen of personen die een andere religie aanhangen, zonder ooit geheel afwezig te zijn geweest in islamitische kring. Net als bij de meeste andere religies heeft deze kritiek filosofische, ethische, politieke en theologische gronden. Lees verder...


Uitgelicht Christendom

Christmas collage.PNG

Kerstmis (veelal zo aangeduid door katholieken), kerst(feest) (veelal zo aangeduid door protestanten) of het geboortefeest van de Heer is een belangrijk christelijk feest in het kerkelijk jaar.

Met Kerstmis wordt door christenen de geboorte van Jezus-Christus gevierd. De evangeliën van Lucas en Matteüs beschrijven de geboorte van Jezus. Vooral Lucas geeft brede aandacht aan de geboorte van Jezus in Bethlehem.

Het kerstfeest wordt in de westers-christelijke wereld en in sommige Kerken van het Oosters christendom gevierd op 25 december. In die Oosterse kerken die de Juliaanse kalender gebruiken voor de liturgische kalender (zoals de Russisch-orthodoxe Kerk), wordt het 13 dagen later gevierd. In veel streken zijn er tevens speciale vieringen op de avond ervoor (kerstavond, middernachtsmis) en/of op de dag erna. In West-Europa wordt 25 december als eerste kerstdag en 26 december als tweede kerstdag beschouwd. Lees verder… >>


[bewerk]

Uitgelicht Steden Benelux

Abe Lenstrastadion

Heerenveen (Fries: It Hearrenfean) is de hoofdplaats van de gelijknamige gemeente Heerenveen. De plaats Heerenveen ligt in Centraal-Zuid-Friesland, aan de snelwegen A7 en A32 en telt ongeveer 29.750 inwoners (de gemeente Heerenveen telt ongeveer 41000 inwoners).

Heerenveen is het oudste veenkanaaldorp van Nederland. De plaats is in 1551 ontstaan op het kruispunt van De Schoterlandse Compagnonsvaart met de verbindingsweg Zwolle-Leeuwarden. Kanaaldorpen worden gekenmerd door lintbebouwing en dit heeft als gevolg gehad dat Heerenveen is samengegroeid met vele buurtdorpen en een totale lengte van meer dan acht kilometer heeft (langs de spoorweg; ongeveer noord-zuid), maar de breedte is beperkt tot enkele kilometers en is op veel plaatsen minder dan één kilometer.

Heerenveen (Fries: It Hearrenfean) is tevens een gemeente in de provincie Friesland. De gemeente Heerenveen telt (per 1 juni 2005) 42.590 inwoners, waarvan ongeveer 29.000 in de hoofdplaats de plaats Heerenveen. De gemeente is in 1934 gevormd door de fusie met de voormalige gemeenten (grietenijen) Aengwirden, Schoterland en een deel van Haskerland.

De gemeente Heerenveen telt zestien officiële kernen, waarvan de plaats Heerenveen verreweg de grootste is. De Nederlandse namen zijn de officiële, alleen de naam van het dorp De Knijpe is officieel verfriest tot De Knipe.

Heerenveen staat bekend om het lokale ijsstadion, Thialf, de belangrijkste overdekte schaatsbaan van Nederland. In dit stadion worden talloze WK's en EK's schaatsen gehouden. Verder heeft de stad bekendheid vanwege de voetbalclub SC Heerenveen, die in de Eredivisie uitkomt en vaak Europees voetbal speelt. Deze club speelt in het Abe Lenstra Stadion.

Uitgelicht Steden Internationaal

Kerk van de Verlosser op het Bloed

Sint-Petersburg (Russisch: Санкт-Петербург) is na Moskou de belangrijkste stad van Rusland en is een belangrijk industrieel, wetenschappelijk en cultureel centrum. De stad is met zijn architectuur uit de 18e en 19e eeuw, zijn grachten, zijn lange rechte straten, tuinen, parken en paleizen een toeristische trekpleister van belang. De stad heette van 1914 tot 1924 Petrograd, en van 1924 tot 1991 Leningrad.

De stad is gelegen aan de monding van de rivier de Neva in de Finse Golf in een deltagebied. Het inwonertal is circa 5 miljoen. Het is een belangrijk verkeersknooppunt met een zeehaven, een luchthaven (Пулково Poelkovo) en toegang tot het Wolga-Baltische systeem van waterwegen. De stad heeft een metro (sinds 1955). Er is veel industrie, onder andere staal, chemie en machinebouw. De stad is de zetel van de Russische Academie van Wetenschappen en telt vele onderzoeksinstituten, drie universiteiten en een conservatorium. Er zijn zo'n 120 musea waaronder de Hermitage en 18 theaters waaronder het Mariinskitheater.

Sint-Petersburg werd in 1703 gesticht door Peter de Grote als 'venster op het Westen' en werd de hoofdstad van Rusland. Bij de bouw werden vooral dwangarbeiders ingezet. De stad kreeg een Westers aanzien met onder meer zo'n veertig grachten naar Nederlands model.

In de Tweede Wereldoorlog moest de stad een 29 maanden durende belegering door de nazi's doorstaan, die grote opofferingen van de burgerbevolking eiste. Gedurende de wintermaanden was er sporadisch enige bevoorrading over het nabijgelegen Ladogameer mogelijk, maar anderszins was er verschrikkelijke honger in de stad, wat zelfs tot kannibalisme leidde. Het precieze aantal doden (vooral burgers) tijdens de belegering is niet bekend. Alleen op de Piskarovskoje-begraafplaats werden meer dan 600.000 doden begraven. Men schat dat er zeker meer dan miljoen mensen zijn omgekomen. Voor de heldhaftige verdediging kreeg Leningrad de eretitel Heldenstad van de Sovjetunie.

Uitgelicht Sport

Martina Sáblíková tijdens het maken van een overstap

Schaatsen is het zich voortbewegen op dunne, rechte ijzers (schaatsen) over ijs. Schaatsen kan zowel op natuur- als op kunstijs beoefend worden. Het woord schaatssport duidt meer op het wedstrijdschaatsen.

Sinds de opening van de eerste kunstijsbaan in 1960 en de eerste overdekte baan in 1985 wordt een groot deel van de schaatswedstrijden verreden op kunstijs. Enkele banen, welke op grote hoogte of in koude gebieden liggen, bieden nog buitenijs aan, maar dit wordt ook kunstmatig bijgehouden. De schaatsbanen van Calgary en Salt Lake City zijn zogenoemde hooglandbanen. Deze liggen op meer dan 1000 meter boven de zeespiegel, waardoor de luchtdruk er lager is dan op andere (laagland)banen en er sneller gereden kan worden. De meeste wereldrecords zijn op een van beide banen gereden.

Samen met Noorwegen, Duitsland, Italië, Rusland, Verenigde Staten, Japan, Canada, China, Zuid-Korea en in mindere mate Zweden, Finland, Oostenrijk, Polen en Zwitserland mag Nederland zich tot de grote schaatsnaties rekenen. Enkele andere landen zoals Frankrijk doen weliswaar mee met de grote toernooien, maar gooien nog geen hoge ogen. >>lees verder


Uitgelicht Toerisme

Een onafhankelijke boekhandel in Parijs

Boekhandeltoerisme is een vorm van cultuurtoerisme die onafhankelijke boekhandels als reisbestemming aanziet. Oorspronkelijk steunde dit type toerisme de onafhankelijke boekhandels die het zeer moeilijk hadden door de opkomst van grote ketens en het online verkopen van boeken.

Dit project werd in 2003 gestart door Larry Portzline uit Pennsylvania die "boekhandelreizen" organiseerde en dit herkende als mogelijke reisvorm. Hij promootte dit concept met een boek en een website. Hierna begonnen allerlei andere groepen gelijkaardige trips aan te bieden. Die hielden vaak bezoeken aan onafhankelijke signeersessies, huizen van auteurs, en historische sites in. De Southern California Booksellers Associationen de Northern California Independent Booksellers Association lastten vanaf 2005-2006 "boekhandelreizen" naar Los Angeles, San Diego en San Francisco in.

Portzline reisde door het land en in de herfst van 2006 richtte hij de National Council on Bookstore Tourism op, een organisatie die samenwerkt met onafhankelijke boekhandels, bibliotheken, lesgevers, boekenbeurzen, de reisindustrie...

Uitgelicht Bestuurskunde

Woodrow Wilson

Woodrow Wilson was in de Verenigde Staten de eerste belangrijke bestuurskundige. De latere President schreef in 1887 een artikel waarin hij vier zaken bepleit:

  • Scheiding tussen politiek en bestuur;
  • Beschouwing van de overheid vanuit een bedrijfsmatig perspectief;
  • Vergelijkende analyse tussen politieke en private organisaties en politieke stelsels;
  • Het bereiken van effectief management door ambtenaren op te leiden en hun kwaliteit te beoordelen.

Lees verder

Uitgelicht Ridderorden

Generaal Maxwell D. Taylor RMWO met 38 batons

Een baton is een langwerpig stukje materiaal dat met de stof van een onderscheiding of ridderorde overtrokken is en op een uniform wordt gedragen om het bezit van een onderscheiding aan te duiden. Tot in de 18e eeuw werden ridderorden dagelijks gedragen, men droeg dus de kruisen van de orde aan hun linten " en sautoir" om de hals, aan een lintje in het knoopsgat of aan een grootlint over de schouder op de heup. In de napoleontische tijd ziet men de herenkleding soberder worden, de heren droegen nu, in uniform of op hun geklede jas ook wel een klein lint of een rozet in de kleur van de onderscheiding. Daaruit is het gebruik ontstaan om batons te dragen.


Uitgelicht Bier

Krombacher BHG.jpg

Pils (ook pilsener of pilsner genoemd) is een soort bier dat voor het eerst door de Duitser Josef Groll in de stad Pilsen (Tsjechisch: Plzeň) in het voormalige Oostenrijk-Hongarije en het huidige Tsjechië werd gebrouwen. De naam is afgeleid van de naam van de stad. Pils bevat ongeveer 5% alcohol. Het is een ondergistend bier met een goudgele kleur. Pils komt het beste tot zijn recht bij een temperatuur van 4 graden Celsius.

Het eerste succesvolle pils werd in 1842 gebrouwen. De pilsbrouwerijen waren echter afhankelijk van grotten en groeven voor de koeling, zodat het pils niet overal kon worden gebrouwen. In de jaren '70 van de 19e eeuw kwamen koelmachines ter beschikking, zodat het pils ook elders kon worden gebrouwen. De aanwezigheid van koelinstallaties maakte dat een brouwerij sindsdien ook wel als ijsfabriek fungeerde.


Uitgelicht Psychologie

Carl Gustav Jung (26 juli 1875 – 6 juni 1961) was een Zwitsers psychiater en psycholoog. Jung werd geboren te Kessewil, als zoon van een dominee. Hij studeerde vanaf 1895 medicijnen te Bazel, waar hij in 1902 promoveerde.

Jung was een twintig jaar jongere tijdgenoot van Sigmund Freud, wiens werk hij op de voet volgde. Hij ontmoette Freud voor het eerst in 1906 en werkte enkele jaren nauw met hem samen. Freud zag Jung als zijn troonopovolger. Wegens verschil van inzicht over de psychoanalyse en persoonlijke conflicten braken ze in 1912 met elkaar.

Jung had grote invloed op het gebied van de dieptepsychologie, de analytische psychologie en de godsdienstpsychologie.

In 1933 werd Jung hoogleraar in het Zwitserse Zürich en vanaf 1944 werkte hij als zodanig aan de Universiteit van Bazel.

Hij overleed in Zürich op 85-jarige leeftijd.

>>lees meer>>

[bewerk]

Uitgelicht Esoterie

Uit de Splendor Solis: Das große Waschfest vor der Stad (1531).

Splendor Solis (Latijn voor Schittering van de Zon) is een bekend kleurrijk alchemistisch manuscript. De eerste versie, geschreven in het Duits, dateert van 1532-1535 en bevindt zich in het Pruisische staatsmuseum in Berlijn. Het is verlucht op perkament, met decoratieve randen zoals een getijdenboek, mooi geschilderd en verguld. De latere kopieën ervan bevinden zich in Londen, Kassel, Parijs en Neurenberg en zijn even goed. In totaal bestaan er wereldwijd twintig kopieën van.


P social sciences.png


Portalen
Portal.svg Hulp-en-beheerportaal · Gebruikersportaal · Navigatieportaal · In het nieuws
Biologie · Geschiedenis · Kunst & Cultuur · Landen & Volken · Mens & Maatschappij · Politiek · Religie · Sport · Taal · Wetenschap & Technologie
Portaal van de week: Duitsland