Portaal:Mens & maatschappij

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Portaal:Mens & Maatschappij)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
P social sciences.png
Portaal Mens & maatschappij
Op dit portaal vind je alle portalen die met mensen en met de maatschappij te maken hebben.
P social sciences.png
INHOUD

Belgisch koningshuisbestuurskundebierchristendomdagelijks leveneten en drinkenEuropese Uniefilosofiegeschiedenisislamjodendomkunst & cultuurlandbouwmediamuziekNederlands koningshuisesoterieopenbaar vervoerpolitiekpsychologiesportVlaamse politiekscoutingsteden (Benelux)steden (internationaal)toerismeridderordensociologie

Uitgelicht Openbaar Vervoer

Bouwwerkzaamheden aan de lijn onder het Rokin in juni 2009

De Noord/Zuidlijn (de toekomstige lijn 52) is een nieuwe metrolijn in Amsterdam, waarvan de bouw in 2003 begonnen is. Opening is voorzien in 2017. De lijn zal lopen van Amsterdam Noord (Buikslotermeerplein), onder het IJ, het Centraal Station en het centrum van Amsterdam naar station Zuid. De metrolijn krijgt een lengte van 9,5 kilometer. Hij begint bovengronds in Amsterdam Noord, gaat onder het IJ en Centraal Station door. Daarna loopt het tracé via het Damrak, de Dam, het Rokin, de Vijzelstraat, de Vijzelgracht, de Ferdinand Bolstraat en de Scheldestraat door een geboorde tunnel. Vanaf het Europaplein is de tunnel in open bouwwijze gemaakt. Voor de RAI langs loopt de metrolijn nog ondergronds, waarna de Noord/Zuidlijn weer boven de grond komt in de middenberm van de Ringweg Zuid (Rijksweg 10) tussen het nieuwe station Europaplein en station Zuid. Er werd discussie gevoerd of de Noord/Zuidlijn in de toekomst door zou rijden naar Amstelveen, naar Schiphol of in beide richtingen verder zal gaan rijden. Verlenging naar Amstelveen is inmiddels niet meer aan de orde. Beluister.

[bewerk]

Uitgelicht dagelijks leven

Påskeliljer.jpg

Narcis is een geslacht van bolgewassen uit de narcisfamilie. De naam is afkomstig uit de Griekse mythologie. Narcissen zijn voorjaarsbollen en hebben een koude rustperiode nodig. Je vindt narcissen in vele soorten en kleuren: roze, oranje, rode, witte of gevlekte, dubbelbloemige bloemen, met grote gele trompetten of met trosjes van gele of witte bloemetjes. In tegenstelling tot bij de leliefamilie komt bij deze familie een onderstandig vruchtbeginsel voor.

Men kan narcissen rustig laten verwilderen; ze vermeerderen zich vanzelf en elk jaar zullen er meer bloemetjes komen.


Uitgelicht Eten en drinken

Sushi

Sushi (寿司) is een gerecht uit Japan. Het bestaat altijd uit een hapje rijst van een paar centimeter in verschillende vormen, met daarop of daartussen de overige ingrediënten, waaronder rauwe vis of andere zeevruchten, maar ook gaar gemaakte vis, gebakken ei, of groenten.

De oorsprong van sushi ligt in de conservering van vis door het te laten fermenteren met rijst, wat aan het begin van onze jaartelling in Zuidoost-Azië een gebruikelijke praktijk was. Deze conserveringsmethode spreidde zich uit over de rest van Azië en bereikte uiteindelijk ook Japan, waar men aan het begin van de Edoperiode (1603–1868) ook de rijst mee begon te eten wanneer de vis nog niet volledig gefermenteerd was.


Uitgelicht Belgisch koningshuis

Karel van België.jpg

Karel Theodoor Hendrik Anton Meinrad (Brussel, 10 oktober 1903 - Oostende, 1 juni 1983), Graaf van Vlaanderen, Prins van België, was regent van België van 1944 tot 1950. Hij was de laatste graaf van Vlaanderen. Na hem werd deze dynastieke titel niet meer toegekend.

Hij volgde een opleiding bij de Britse marine, waar hij ereluitenant was. Hij wilde in de jaren dertig trouwen met het burgermeisje Jacqueline Wehrli, maar naar verluidt zou het huwelijk door het Belgische hof zijn afgekeurd. Uit hun relatie werd volgens Michel Capon in 1938 een dochter geboren, Isabelle, die de achternaam van haar stiefvader ontving (Wybo).

In 1939 werd prins Karel kolonel in het Belgische leger. Gedurende de Tweede Wereldoorlog leefde hij teruggetrokken in Brussel. Onder valse naam bracht hij de laatste maanden door in een Waals dorp.


Uitgelicht Nederlands koningshuis

Prins Claus.png

Klaus-Georg Wilhelm Otto Friedrich Gerd von Amsberg, vanaf 16 februari 1966 Claus George Willem Otto Frederik Geert (Claus) van Amsberg (Hitzacker, 6 september 1926Amsterdam, 6 oktober 2002) was de prins-gemaal van koningin Beatrix der Nederlanden. Hij werd na zijn huwelijk officieel genoemd Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Claus der Nederlanden, Jonkheer van Amsberg, of kortweg Prins Claus.

Op oudejaarsavond 1962 ontmoette hij de Nederlandse kroonprinses voor het eerst op een feestje bij vrienden in Bad Driburg. Anderhalf jaar later volgden ontmoetingen, rond het huwelijk van prinses Tatiana zu Sayn-Wittgenstein en Maurits Prinz von Hessen. In 1963 keerde Klaus von Amsberg naar West-Duitsland terug om in Bonn te werken op het ministerie van Buitenlandse Zaken, sectie Economische Betrekkingen met Afrika ten zuiden van de Sahara. Verscheidene ontmoetingen eind 1964 en begin 1965, waarbij Richard Prinz zu Sayn-Wittgenstein-Berleburg als rookgordijn fungeerde, verstevigden de relatie tussen Klaus en Beatrix. Op 1 mei 1965 signaleerde fotograaf John de Rooy hen - toen ze in de tuin van kasteel Drakensteyn wandelden - zonder dat het stel dat in de gaten had; de foto verscheen op 6 mei in de Britse Daily Express en daarna in de Nederlandse kranten.

Op 10 maart 1966 traden Beatrix en Claus in het huwelijk, waarbij hij de titel Prins der Nederlanden en het predicaat Jonkheer van Amsberg kreeg. De feestelijkheden, die plaatsvonden in Amsterdam, waar de Provobeweging zich al tijden roerde, werden verstoord door diverse relletjes en een rookbom.

Uitgelicht Filosofie

Nietzsche187a.jpg

De postmoderne filosofie doet zijn intrede rond 1945. Door de vooruitgang van de exacte wetenschappen heeft men ontdekt dat de werkelijkheid te complex is om nog in 'allesverklarende theorieën' te passen. Het geloof in de 'verlossing' door de wetenschap en de techniek is fundamenteel aangetast, de stemming slaat over in kritiek op het gevondene en uitgevondene. Ook wordt het geloof op zich (in de traditie van de westerse filosofie vooral te denken aan het christendom) opzijgezet. Het geloof in universele ethiek bestaat niet meer, en wordt beschouwd als een illusie.

Doorgaans wordt de term postmodern in de filosofie gebruikt ter aanduiding van hedendaagse filosofen die door Friedrich Nietzsche zijn geïnspireerd zoals Jean Baudrillard, Jacques Derrida, Michel Foucault, Gianni Vattimo en Jean-François Lyotard. Ook Richard Rorty behoort volgens sommigen tot de postmoderne filosofie.

Als kardinale reden voor de veranderde houding ten opzichte van het beoefende vak geeft de postmoderne filosofie de algemene individualisering van de samenleving aan. De relativering van de wereld doet volgens de postmoderne filosofie fragmentatie ontstaan waardoor de wereld als ding op zich niet meer bestaat. Een ieder leeft in zijn eigen fragment van werkelijkheid. De uitspraak "God is dood" van Friedrich Nietzsche was in deze profetisch, waarmee hij niet enkel de ontbinding van sacrale overkoepelende waarden- en normenstelsels proclameerde, maar zo ook de filosofie de grond ontnam.


Uitgelicht geschiedenis

Nixon leaving whitehouse.jpg

In de nacht van 17 juni 1972 werden vijf mannen gearresteerd tijdens een inbraak in het hoofdkantoor van de Democratische Partij, in het Watergate Hotel te Washington. Doel van de inbraak was het plaatsen van afluisterapparatuur. Het Watergateschandaal had het aftreden van Nixon tot gevolg.

[bewerk]

Uitgelicht Kunst & Cultuur

Félix Nadar 1820-1910 portraits Jules Verne.jpg

Jules Verne is vooral bekend als de schrijver die "de toekomst voorspelde". Hij beschreef in zijn boeken veel zaken die destijds als fantasie werden beschouwd, maar later in een indrukwekkend aantal gevallen werkelijkheid werden. Hij beschreef een reis naar de maan die iets meer dan 100 jaar later voor het eerst werkelijkheid werd met het Apollo-programma.

[bewerk]

Uitgelicht Scouting

Robert Baden-Powell (22 februari 1857 - 8 januari 1941) was een Brits militair en grondlegger van scouting.

Baden-Powell vaart op 31 juli 1907 met negen jongens naar Brownsea Island, waar het eerste verkennerskamp ooit wordt gehouden. Verhalen hierover worden doorverteld, wat uiteindelijk resulteert in vele scoutinggroepen wereldwijd.

Tussen 1911 en 1913 maakt hij een wereldreis om scouting te promoten. Op deze reis ontmoet hij zijn latere vrouw, Olave St. Clair Soames. Samen krijgen ze drie kinderen. (lees verder)


Uitgelicht Luchtvaart

Kix aerial photo.jpg

De Internationale Luchthaven Kansai (Japans: 関西国際空港, Kansai Kokusai Kūkō) is een internationale luchthaven ten zuiden van Osaka (Japan). De luchthaven is gebouwd op een kunstmatig eiland in de Baai van Osaka.

Kansai is de eerste luchthaven die op een kunstmatig eiland gebouwd werd. De terminal van de luchthaven is de langste ter wereld, en de brug naar het vasteland is de langste vakwerkbrug ter wereld. Kansai werd in 2001 benoemd tot Civil Engineering Monument of the Millennium, een jaarlijkse prijs van de American Society of Civil Engineers. In de World Airport Awards van 2006 kwam de luchthaven vierde in de categorie Airport of the Year. Lees verder...

[bewerk]

Uitgelicht Muziek

Lowlands 2011.JPG

A Campingflight to Lowlands Paradise of kortweg Lowlands is een driedaags muziekfestival dat sinds 1993 jaarlijks in Nederland te Biddinghuizen (Flevoland) op het Evenemententerrein van Walibi Holland gehouden wordt. Mojo Concerts begon Lowlands als tegenhanger van festivals als Pinkpop en Dynamo Open Air en probeerde hier haar wat alternatievere muziek uit.

Het festival heeft grote variatie in het aanbod van amusement: er is niet alleen muziek, maar ook literatuur, film, cabaret, ballet, theater en strip.

Lowlands vindt haar oorsprong in een van de eerste Nederlandse popfestivals, A Flight to Lowlands Paradise, dat in november 1967 werd georganiseerd door de Utrechtse kunstschilder Bunk Bessels. Dit festival vond plaats in de Margriethal van de Jaarbeurs in Utrecht. De entree was 10 gulden (circa €4,50), inclusief ontbijt. (Lees verder)

Uitgelicht Auto

2010 Malaysian GP opening lap.jpg

Formule 1 is het topevenement in de autosport. Elk jaar wordt door de FIA (Fédération Internationale de l'Automobile) een reeks van wedstrijden in verschillende landen georganiseerd waarbij de deelnemers (en de teams die zij vertegenwoordigen) punten kunnen verzamelen voor het wereldkampioenschap. Voorafgaande aan elke wedstrijd worden de deelnemers in staat gesteld om hun actuele snelheid te tonen. Gebaseerd op de relatieve snelheden wordt dan de startvolgorde in de wedstrijd bepaald. Een Formule 1-wedstrijd wordt gereden over een afstand van minimaal 305 km of maximaal 2 uur. Er worden dus zoveel ronden gereden als nodig zijn om deze afstand te bereiken. Over het algemeen duurt een race ongeveer anderhalf uur.

De auto's die aan Formule 1-kampioenschappen deelnemen moeten aan strikte eisen voldoen om de vergelijking eerlijk te houden en om de veiligheid van alle coureurs te kunnen garanderen. Veel van de technische snufjes die in gewone auto's zitten zijn van origine afkomstig uit ontwikkelingen in de Formule 1.


[bewerk]

Uitgelicht Media

Het Haarlems Dagblad is een regionale krant voor Haarlem en omstreken (Haarlemmermeer, IJmond). De krant, uitgegeven door HDC-Media, heeft een oplage van ca. 47.000 exemplaren (stand: 2004).

Het Haarlems Dagblad claimt de oudste nu nog verschijnende krant ter wereld te zijn. Dit is niet helemaal waar, de Opregte Haarlemse Courant is het oudst verschijnende periodiek ter wereld. in de Tweede Wereldoorlog werden de twee kranten door de bezetter gedwongen om te fuseren en hier is de claim op gestoeld. Op 8 januari 1656 verscheen het eerste nummer van de Weeckelycke Courante van Europa, uitgegeven door de Haarlemse drukker Abraham Casteleyn. Een aantal jaar later wordt de naam gewijzigd in Oprechte Haerlemse Courant. Sinds 1847 is het een dagblad.

Bekende personen die bijdragen leverden aan deze krant:


[bewerk]

Uitgelicht Europese Unie

Herman Van Rompuy - World Economic Forum on Europe 2010.png

Herman Achille Van Rompuy (Etterbeek, 31 oktober 1947) is een Belgische politicus van de christendemocratische partij CD&V die tussen 30 december 2008 en 25 november 2009 de Premier van België was. Op 19 november 2009 werd bekendgemaakt dat hij is verkozen tot de eerste permanente voorzitter van de Europese Raad, informeel ook wel President van Europa genoemd. Hij bekleedt sinds 1 januari 2010 effectief deze functie.

[bewerk]

Uitgelicht Vlaggen en Wapens

Vlag van Armenië

De vlag van Armenië is een horizontale rood-blauw-oranje driekleur. Deze vlag was oorspronkelijk de officiële vlag van Armenië tijdens de korte periode van onafhankelijkheid na de Eerste Wereldoorlog (1918-1920), en werd in 1990 weer aangenomen nadat Armenië onafhankelijk werd van de Sovjet-Unie.

Er zijn verschillende interpretaties van deze kleuren, maar meestal wordt aangenomen dat het rood het bloed dat door de Armeniërs ter verdediging van hun land werd vergoten symboliseert, terwijl het blauw voor de Armeense lucht staat en het oranje voor de vruchtbare bodem van het land en de daarop werkzame boeren.

In de Oudheid voerden de Armenieense dynastieën vlaggen met daarop afbeeldingen van dieren. Dit konden bestaande dieren zijn, zoals de adelaar, maar ook fantasiedieren als draken. Deze hadden veelal een religieuze betekenis. Deze vlaggen werden gebruikt als strijdvlag in veldslagen. Toen het Armeense rijk over ging op het christendom, kwamen er vlaggen in gebruik die behoorden bij de verschillende dynastieën. De Artaxiad-dynastie gebruikte bijvoorbeeld tussen 189 v.Chr. en 1 na Chr. een rode vlag waarop twee naar elkaar kijkende adelaars stonden, met in hun midden een bloem. Verder lezen

Uitgelicht Politiek

Hindenburg-ludendorff.jpg

Paul Ludwig Hans von Beneckendorf und von Hindenburg (1847-1934) was tijdens de Eerste Wereldoorlog veldmaarschalk en van 1916 – 1918 een van de opperbevelhebbers van het Duitse leger. Hij won onder meer de Slag bij Tannenberg in 1914.

In 1914 vielen de Russen geheel onverwachts Oost-Pruisen binnen. De bevelhebber aldaar raakte in paniek. Von Hindenburg, al 67 jaar oud, was net aan zijn pensioen begonnen en werd zeer tegen zijn zin opgeroepen en gedwongen om de maarschalksstaf aan te nemen. Het streven van hem en van Von Ludendorff bracht de geallieerden nederlaag op nederlaag toe, totdat de krachten van Duitsland opraakten.

[bewerk]

Uitgelicht Vlaamse politiek

Het Zomerreces is de naam voor de vakantie die het parlement zich neemt tijdens de zomermaanden. Volgens de regels moet dan ook de Septemberverklaring afgelegd worden. (de Vlaamse State of the Union of Troonrede).

Uitgelicht Islam

De Moslimbroederschap of (het genootschap van) de Moslimbroeders (Arabisch: الإخوان المسلمون al-ichwan al-moeslimoen), of kortweg "De Broederschap" (الإخوان al-ichhwān) is de naam van een wereldwijde islamitische beweging waartoe verschillende islamitische en politieke organisaties en partijen in het Midden-Oosten gerekend worden.

Het motto luidt: "Allah is ons doel, de Koran is onze grondwet, de Profeet onze leider, strijd onze weg, en dood voor Allah onze hoogste aspiratie." De Moslimbroederschap werd in 1928 in Egypte opgericht. Lees verder...


Uitgelicht Christendom

Christus Pantocrator (= Heerser), mozaiek
De naam van God
 • God – deze benaming wordt over het algemeen gebruikt.
 • HERE of HEER(E)HEER wordt in de NBV gebruikt.
 • de Eeuwige – is een van de minder bekende namen.
 • de Heilige Naam (ook wel: nomen sacrum) – is iets bekender.
 • Jahweh – deze naam is redelijk algemeen, er wordt vaak gediscussieerd over de uitspraak.
 • Adonai – mijn Heer (niet echt algemeen)
 • Elohiem – deze naam werd oorspronkelijk in het oude testament gebruikt.
 • Aanwezige – deze benaming komt niet vaak voor.
 • Enige – ook deze benaming komt niet vaak voor.
 • Levende – ook deze benaming komt niet vaak voor.
 • De Naam – ook deze benaming komt niet vaak voor.
 • Onnoembare – ook deze benaming komt niet vaak voor.
 • Jehova(h) – meestal bij Jehova's getuigen.


[bewerk]

Uitgelicht Steden Benelux

De Martinitoren

Groningen Geluidsfragment uitspraak (info / uitleg) (Gronings: Grunnen of Stad, Fries: Grins) is de hoofdstad van de Nederlandse provincie Groningen en de grootste kern in de gelijknamige gemeente. De plaats wordt in grote delen van Noord-Nederland ook kortweg aangeduid met Stad. De gemeente Groningen had per 1 januari 2019 231.354 inwoners (bron: CBS).

Van Groningen zijn geen geschreven stadsrechten bekend. Door zijn relatief geïsoleerde ligging, ten opzichte van de opeenvolgende feitelijke machtscentra (Utrecht, Brussel en Den Haag), was de stad historisch gezien vooral op zichzelf en de directe omgeving aangewezen. Als Hanzestad maakte Groningen deel uit van het Noord-Duitse handelsnetwerk. Later werd de stad vooral een regionaal marktcentrum. De stad ontwikkelde zich en was de facto een stadstaat.

Sinds de Republiek hoorde Groningen nominaal bij Nederland, maar tot aan de Franse tijd bleef Groningen feitelijk een autonome stad, die heer was in het grootste deel van de provincie. De stad werd tijdens de Tweede Wereldoorlog ernstig gehavend: niet alleen verloor Groningen 3300, voornamelijk Joodse, burgers, bij de bevrijding in 1945, ging een groot deel van de binnenstad in vlammen op.

Tegenwoordig is Groningen een stad met veel gevarieerde handel en industrie. Groningen is daarnaast vooral een studentenstad met ruim 50.000 studenten, van wie ruim 30.000 in de stad wonen.

De stad werkt samen met de omliggende gemeenten in de Regiovisie Groningen-Assen.


Uitgelicht Steden Internationaal

De skyline van San Francisco

San Francisco, liggend aan de westkust van de Verenigde Staten, is na Los Angeles, San Diego, en San José de vierde stad van Californië.

De stad, die 744.230 inwoners telt, ligt op het schiereiland van San Francisco welke de Stille Oceaan scheidt van de Baai van San Francisco. De agglomeratie waarin San Francisco ligt, bestaat uit de steden San José, San Francisco, Oakland en Berkeley, die alle rond de Baai van San Francisco liggen. Met ruim 7 miljoen inwoners is het de op vier na grootste agglomeratie in de Verenigde Staten, alleen New York, Los Angeles, Chicago en Washington D.C.-Baltimore zijn groter.

Kenmerkend aan San Francisco zijn haar heuvels. De stad is gebouwd op niet minder dan 43 heuvels. De bekendste symbolen van de stad zijn de Golden Gate Bridge, Alcatraz, de Transamerica Pyramid en de kabeltrams. Ook de homowijk Castro geniet internationale bekendheid.

San Francisco ligt op het Schiereiland van San Francisco aan de westkust van de Verenigde Staten. De stad ligt in de staat Californië, waar het de op drie na grootste stad is, gerekend naar inwonertal. In een straal van 50 km rondom San Francisco ligt de San Francisco Bay Area, de agglomeratie rond San Francisco (7 miljoen inwoners) ligt. De belangrijkste steden van de agglomeratie rondom San Francisco zijn: Berkeley, Oakland, Palo Alto, San José en de Silicon Valley.

In de Bay Area liggen voorts enkele natuurgebieden, zoals Muir Woods National Monument en Point Reyes National Seashore.


Uitgelicht Sport

Badmintonpan.jpg

Badminton is een olympische sport die wordt gespeeld met rackets en een shuttle. De shuttle, die gemaakt kan zijn van nylon of van veren, wordt over een net heen en weer geslagen met de rackets.

Badminton wordt in een zaal gespeeld, zodat er geen hinder van wind en andere weersomstandigheden is. Er zijn verschillende vormen: mannen-/vrouwensingle, mannen-/vrouwendubbel en gemengd dubbel.

In Aziatische landen (onder andere China, Vietnam, Indonesië en Maleisië) wordt badminton massaal gespeeld. Van de westerse landen zijn vooral Denemarken en het Verenigd Koninkrijk landen met aanzienlijke prestaties op het gebied van de badmintonsport.

Badminton staat sinds 1992 op het programma van de Olympische Spelen. Daarvoor was het tweemaal een olympische demonstratiesport; in 1972 en 1988.

Nationaal erkende instanties van de badmintonsport zijn in Nederland: de Badminton Nederland (BN), en in België: de Belgische Badminton Federatie (BBF) en de Vlaamse Badminton Liga (VBL). De hoogste internationale instantie is de Badminton World Federation (BWF) (Badminton Wereld Federatie), gezeteld in Kuala Lumpur, Maleisië. >>lees verder


Uitgelicht Toerisme

Ingang tot de gevarenzone in Tsjernobyl

Extreem toerisme is een type van toerisme waarbij mensen naar gevaarlijke plaatsen (bergen, jungles, woestijnen) reizen of deelnemen aan gevaarlijke evenementen. Extreem toerisme loopt parallel met de extreme sporten. De twee hebben hetzelfde doel, een adrenalinestoot krijgen veroorzaakt door de risico's die aan bepaalde gebeurtenissen gekoppeld worden.

Extreem toerisme kent een enorme groei in de landen van de vroegere Sovjet-Unie (Rusland, Oekraïne, Armenië) en in Zuid-Amerikaanse landen als Peru, Chili en Argentinië. De ruwe terreinen in Noord-Pakistan is ook een geliefde locatie voor extreem toerisme geworden. Voorbeelden van extreem toerisme zijn het reizen door de spookstad Tsjernobyl en ijsduiken in de Witte Zee.

Lees verder!

Uitgelicht Bestuurskunde

Structuurvisie is in Nederland de benaming van een ambtelijk document in de ruimtelijke ordening.

In dit document wordt de visie op het ruimtelijk beleid voor de hele gemeente, provincie of een ander administratief gebied beschreven. Hierin vertelt het bevoegde gezag bijvoorbeeld waar gebouwd mag worden, waar de natuur behouden blijft waar de economische structuur versterkt moet worden.

Deze structuurvisie heeft geen juridische status in het kader van de Wet ruimtelijke ordening. Het is voor de opsteller wel een voor zichzelf bindend en richtinggevend document waarin de streekplangebieden (en grote bestemmingsplannen) in hun onderlinge samenhang worden bezien. De ruimtelijke strategie in de structuurvisie heeft een termijn van doorgaans 10 à 20 jaar met een doorkijk naar nog langere termijnen. Lees verder

Uitgelicht Ridderorden

De Souvereine Militaire Hospitaal Orde van Sint Jan van Jeruzalem, van Rhodos en van Malta (ook wel Maltezer Orde of Orde van Malta) is een internationale Rooms-katholieke ridderorde met een soevereine status, maar zonder eigen grondgebied. De Maltezer orde is een van de oudste nog bestaande ridderordes en heeft sinds de tijd van de Kruistochten een bijzondere plaats in de Europese geschiedenis. De Orde van Malta heette aanvankelijk de Orde van Sint-Jan of Johannieterorde, een naam die tegenwoordig nog wordt gevoerd door de protestants geworden afdelingen.

De Maltezer Orde kent ruim 12.000 katholieke leden, zowel geestelijken, Europese adel als niet-adellijken uit vele landen. Zij houden zich bezig met liefdadigheidswerk in eigen land en noodhulpverlening over de hele wereld. Daarnaast worden met plechtige ceremonies de oude tradities van de orde levend gehouden.

De Orde van Malta beschikt niet meer over een eigen grondgebied, maar wordt desondanks door 94 landen erkend als een soeverein orgaan volgens internationaal recht. Dit is vergelijkbaar met de Heilige Stoel, die ook los van een territorium soevereiniteit bezit.


Uitgelicht Bier

Hop bloemen vrouwelijke plant Humulus lupulus female.jpg

De hop (Humulus lupulus) is een plant uit de hennepfamilie (Cannabaceae). Een stof uit de bloem van de vrouwelijke plant wordt met name gebruikt als bestanddeel van bier. Ook is er voor de siertuin de cultivar Humulus lupulus 'Aureus' met goudgele bladeren.

Hop is een kruidachtige, rechtswindende klimplant die ook in Nederland en België in het wild voorkomt. Het is een meerjarige plant die overwintert als wortelstok. De karakteristieke 'bellen' die in augustus/september aan de vrouwelijke plant groeien en haar bloemen zijn het deel waarvoor de plant gekweekt wordt. Deze hopbellen bevatten de etherische oliën die een bittere smaak aan bier geven en een conserverende werking hebben.

De bitterstoffen uit hop (het lupuline uit de vrouwelijke hopbellen) vormen een bestanddeel van sommige biersoorten. Aanvankelijk werd hop aan bier toegevoegd als conserveringsmiddel, maar tegenwoordig wordt het uitsluitend toegevoegd om de smaak. Zeker in pils, de Engelse bitters en een aantal Belgische speciaalbieren is het onmisbaar. Hoppige bieren zijn Brand UP, Jopen Hoppen en Christoffel Bier in Nederland en XX Bitter, Hommelbier en Hopus in België.

In ieder bierflesje van het bier De Maeght van Gottem wordt een hopbelletje uit Vlamertinge toegevoegd, wat leidt tot dry-hopping in de fles. Hierdoor ontstaat een grotere bitterheid. Bij het openen van het flesje moet men zeer voorzichtig tewerk gaan omdat het schuim zeer snel uit het flesje loopt door de aanwezige hopbel.


Uitgelicht Psychologie

Van een gespleten brein is sprake als de hersenbalk in zekere mate is beschadigd. De communicatie tussen de beide hersenhelften is verstoord. Vroeger werd de hersenbalk wel doorgesneden als redmiddel bij hevige epilepsieaanvallen, omdat deze ingreep voorkomt dat een aanval zich verspreidt over de andere hersenhelft. Ook na zo'n ingreep resulteerde een gespleten brein. De Amerikaanse neuropsycholoog Roger Sperry deed onderzoek aan patiënten bij wie een dergelijke operatie was uitgevoerd.

>>lees meer>>

[bewerk]

Uitgelicht Esoterie

Pentagram als magisch symbool, de tekens zijn astrologisch

Magie of toverij is de vermeende kunst van het manipuleren van de werkelijkheid vanuit de gedachte dat men in contact kan treden met het bovennatuurlijke door middel van rituelen en bezweringen. Een van de functies van magie in premoderne maatschappijen was het ongewone duiding te geven of om een houvast te bieden in een onzekere wereld. Praktijken die als magisch worden gezien zijn onder meer voorspellen, astrologie, bezweringen, alchemie, hekserij, tovenarij en spiritisme. Moderne antropologische en sociologische studies van magie zien deze en andere praktijken nu eerder als aspecten en uitingen van een totale wereldbeschouwing van een bepaalde cultuur op een bepaald tijdstip in zijn geschiedenis, net zoals ook religie en wetenschap een deel vormen van de cultuur van een volk. Magie is dus met andere woorden niet alleen een 'techniek': het gaat onvermijdelijk uit van een achterliggend wereldbeeld, een manier waarop alles wat gebeurt begrepen en verklaard wordt. Met magie wordt dus ook een wijze van rationaliteit, een kosmologie, beschreven waarbij ervan uitgegaan wordt dat onzichtbare krachten veranderingen kunnen teweegbrengen in de materiële werkelijkheid.

Etymologie

Magie stamt etymologisch af van het Griekse magikē (zie mantike), vrouwelijke vorm van magikos (μαγικός), waarmee de magische kunsten worden aangeduid, refererend aan de Magoi, - enkelvoud mágos, (μάγος) - Zoroastrische priesters die astrologische voorspellingen deden. De Griek Heraclitus (6e eeuw v.Chr.) was de eerste die de mágos en hun 'goddeloze rituelen' vernoemde.


P social sciences.png

Portalen Mens & maatschappij

Antropologie · Auto · Bier · Christendom · Dagelijks leven · Esoterie · Eten en drinken · Filatelie · Film · Filosofie · Geschiedenis · Geneeskunde · Horror · Jazz · Kunst & Cultuur · Landbouw · Literatuur · Luchtvaart · Media · Mode · Musical · Muziek · Onderwijs · Openbaar vervoer · Politiek · Psychologie · Religie · Rock · Scouting · Sport · Steden · Taal · Toerisme · Verpleegkunde · Vlaggen en wapens · Yoga


Portalen
Portal.svg Hulp-en-beheerportaal · Gebruikersportaal · Navigatieportaal · In het nieuws · Gesproken Wikipedia · Hoofdpagina (mobiel)
Biologie · Geschiedenis · Kunst & Cultuur · Landen & Volken · Mens & Maatschappij · Politiek · Religie · Sport · Taal · Wetenschap & Technologie
Portaal van de week: Antropologie