Portaal:Mens & maatschappij

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Portaal:Mens & Maatschappij)
Naar navigatie springen Jump to search
P social sciences.png
Portaal Mens & maatschappij
Op dit portaal vind je alle portalen die met mensen en met de maatschappij te maken hebben.
P social sciences.png
INHOUD

Belgisch koningshuisbestuurskundebierchristendomdagelijks leveneten en drinkenEuropese Uniefilosofiegeschiedenisislamjodendomkunst & cultuurlandbouwmediamuziekNederlands koningshuisesoterieopenbaar vervoerpolitiekpsychologiesportVlaamse politiekscoutingsteden (Benelux)steden (internationaal)toerismeridderordensociologie

Uitgelicht Openbaar Vervoer

Tegeltableau 100 jaar spoorwegen op station Haarlem

De N.V. Nederlandse Spoorwegen (NS) is het nationale spoorwegbedrijf van Nederland. Van 1938 tot en met 1994 was NS eigenaar en beheerder van de Nederlandse railinfrastructuur en exploitant van de hierop uitgevoerde vervoerdiensten. In 1995 werd NS verzelfstandigd. Het verloor eigendom en beheer van de railinfrastructuur en het alleenrecht op vervoerdiensten per spoor. De belangrijkste activiteiten van NS op dit moment zijn reizigersvervoer per spoor en exploitatie van stations.

NS is een naamloze vennootschap met als enig aandeelhouder de Nederlandse Staat. De aandelen worden sinds 1 januari 2005 beheerd door het ministerie van Financiën (voordien door het ministerie van Verkeer en Waterstaat.) De NS is in 1917 ontstaan als een verregaande samenwerking tussen de Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij (HSM) en de Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen (SS). In 1938 vond een volledige fusie plaats tussen SS en HSM. De overheid heeft op dat moment de nog resterende particuliere aandeelhouders uitgekocht maar NS is wel een privaatrechtelijk bedrijf gebleven en geen staatsbedrijf. Werknemers van NS zijn dan ook geen ambtenaar geworden. NS werd een naamloze vennootschap met de Staat der Nederlanden als enig aandeelhouder.

[bewerk]

Uitgelicht dagelijks leven

Magnetron.jpg

Een magnetron (Vlaams: microgolf) is de Nederlandse benaming voor een soort oven waarin met microgolfstraling voedsel verwarmd of gekookt kan worden. Nederland is waarschijnlijk het enige land waar de oven genoemd is naar de interne component die de microgolfstraling opwekt. In de meeste andere landen is de naam gebaseerd op de werking van de oven, de microgolven. Sinds ongeveer 1980 behoort de magnetron tot de standaardinventaris van een keuken.


Uitgelicht Eten en drinken

Snert.jpg

Erwtensoep (ook wel 'snert' genoemd) is een gerecht dat in Nederland veel in de winter gegeten wordt. Andere landen, zoals Engeland en Duitsland, kennen ook erwtensoep, maar het traditionele Nederlands gerecht dat in de winter gegeten wordt is een sterk gebonden versie. De soep smaakt het beste als deze in een grote hoeveelheid wordt bereid, en daarna voor consumptie nog een dag blijft staan. Gekoeld blijft de soep een aantal dagen goed, maar hij kan ook prima worden ingevroren. De hoeveelheden van de diverse ingrediënten variëren. In totaal moet er zoveel groente aan de soep worden toegevoegd dat de massa bijzonder dik wordt, eerder lijkend op pap dan op soep.


Uitgelicht Belgisch koningshuis

Karel van België.jpg

Karel Theodoor Hendrik Anton Meinrad (Brussel, 10 oktober 1903 - Oostende, 1 juni 1983), Graaf van Vlaanderen, Prins van België, was regent van België van 1944 tot 1950. Hij was de laatste graaf van Vlaanderen. Na hem werd deze dynastieke titel niet meer toegekend.

Hij volgde een opleiding bij de Britse marine, waar hij ereluitenant was. Hij wilde in de jaren dertig trouwen met het burgermeisje Jacqueline Wehrli, maar naar verluidt zou het huwelijk door het Belgische hof zijn afgekeurd. Uit hun relatie werd volgens Michel Capon in 1938 een dochter geboren, Isabelle, die de achternaam van haar stiefvader ontving (Wybo).

In 1939 werd prins Karel kolonel in het Belgische leger. Gedurende de Tweede Wereldoorlog leefde hij teruggetrokken in Brussel. Onder valse naam bracht hij de laatste maanden door in een Waals dorp.


Uitgelicht Nederlands koningshuis

Prins Claus.png

Klaus-Georg Wilhelm Otto Friedrich Gerd von Amsberg, vanaf 16 februari 1966 Claus George Willem Otto Frederik Geert (Claus) van Amsberg (Hitzacker, 6 september 1926Amsterdam, 6 oktober 2002) was de prins-gemaal van koningin Beatrix der Nederlanden. Hij werd na zijn huwelijk officieel genoemd Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Claus der Nederlanden, Jonkheer van Amsberg, of kortweg Prins Claus.

Op oudejaarsavond 1962 ontmoette hij de Nederlandse kroonprinses voor het eerst op een feestje bij vrienden in Bad Driburg. Anderhalf jaar later volgden ontmoetingen, rond het huwelijk van prinses Tatiana zu Sayn-Wittgenstein en Maurits Prinz von Hessen. In 1963 keerde Klaus von Amsberg naar West-Duitsland terug om in Bonn te werken op het ministerie van Buitenlandse Zaken, sectie Economische Betrekkingen met Afrika ten zuiden van de Sahara. Verscheidene ontmoetingen eind 1964 en begin 1965, waarbij Richard Prinz zu Sayn-Wittgenstein-Berleburg als rookgordijn fungeerde, verstevigden de relatie tussen Klaus en Beatrix. Op 1 mei 1965 signaleerde fotograaf John de Rooy hen - toen ze in de tuin van kasteel Drakensteyn wandelden - zonder dat het stel dat in de gaten had; de foto verscheen op 6 mei in de Britse Daily Express en daarna in de Nederlandse kranten.

Op 10 maart 1966 traden Beatrix en Claus in het huwelijk, waarbij hij de titel Prins der Nederlanden en het predicaat Jonkheer van Amsberg kreeg. De feestelijkheden, die plaatsvonden in Amsterdam, waar de Provobeweging zich al tijden roerde, werden verstoord door diverse relletjes en een rookbom.

Uitgelicht Filosofie

Platoon.JPG

Plato (Grieks: Πλάτων, Plátōn) (± 428/427 – 347 v.Chr.) was een Grieks filosoof, auteur van dialogen over zeer diverse onderwerpen. Hij is bekend van zijn Ideeënleer, waarmee hij aartsvader werd van het filosofisch idealisme. Zijn werk, dat in zijn geheel is overgeleverd, en waarvan een deel tot de hoogtepunten van de Griekse literatuur wordt gerekend, is altijd veel gelezen en heeft een niet te overziene invloed uitgeoefend op de westerse filosofie.

Leven

Plato, zoon van Ariston en Perictione, was afkomstig uit een van de meest vooraanstaande Atheense families. Twee van zijn familieleden van moederszijde, zijn achteroom Critias en zijn oom Charmides, maakten deel uit van de Dertig Tirannen. Zelf was Plato ook voorbestemd om een rol in de Atheense politiek te gaan spelen, maar als gevolg van deze politieke omwentelingen, en ook als gevolg van zijn ontmoeting, toen hij rond de twintig was, met Socrates is dit echter niet gebeurd. Omdat Socrates nooit iets heeft geschreven, en Plato nooit over eigen wederwaardigheden sprak, weten we niets concreets over deze ontmoeting. Maar alles wijst erop dat deze voor Plato van grote betekenis is geweest. Een rechtvaardiging van Socrates' optreden is ongetwijfeld de belangrijkste reden waarom Socrates in veel van Plato's dialogen de belangrijkste spreker is.


Uitgelicht geschiedenis

Karel 5.jpeg

Keizer Karel V van het Heilige Roomse Rijk was de zoon van Filips de Schone en Johanna van Castilië, die de geschiedenis zou ingaan als Johanna de Waanzinnige. Hij werd grootgebracht in de Nederlanden door zijn tante Margaretha van Oostenrijk en zijn tutor, Adriaan van Utrecht, de latere paus Adrianus VI. In 1506, toen zijn vader Filips de Schone stierf, erfde hij de Nederlanden en het vrijgraafschap Bourgondië (Franche Comté). Zijn grootvader Maximiliaan I van Oostenrijk zou tot 1515 het regentschap waarnemen voor de minderjarige Karel.

[bewerk]

Uitgelicht Kunst & Cultuur

Vincent Willem van Gogh - Cafe Terrace at Night (Yorck).jpg

Vincent van Gogh (1853 - 1890) was een Nederlands kunstschilder.

Van Gogh (geboren in Zundert, overleden in Auvers-sur-Oise, bij Parijs), wordt tegenwoordig gezien als een van de grootste schilders die ooit heeft geleefd. Deze erkenning kwam echter pas laat. Zo werden gedurende zijn leven slechts twee schilderijen verkocht; een ervan was La vigne rouge (tegenwoordig in het Pushkin Museum in Moskou). Het was Anna Boch, een Belgische kunstenares en zus van zijn vriend Eugène Boch, die het kocht voor 400 toenmalige frank, op de expositie van de Brusselse Les XX, in 1890, slechts een paar maanden voor zijn dood.

[bewerk]

Uitgelicht Scouting

Robert Baden-Powell (22 februari 1857 - 8 januari 1941) was een Brits militair en grondlegger van scouting.

Baden-Powell vaart op 31 juli 1907 met negen jongens naar Brownsea Island, waar het eerste verkennerskamp ooit wordt gehouden. Verhalen hierover worden doorverteld, wat uiteindelijk resulteert in vele scoutinggroepen wereldwijd.

Tussen 1911 en 1913 maakt hij een wereldreis om scouting te promoten. Op deze reis ontmoet hij zijn latere vrouw, Olave St. Clair Soames. Samen krijgen ze drie kinderen. (lees verder)


Uitgelicht Luchtvaart

Een parachutesprong.

Een parachute of valscherm is een hulpmiddel waarmee een object in vrije val in het zwaartekrachtveld van een hemellichaam zijn snelheid kan begrenzen door wrijving met de atmosfeer.

Het woord vindt zijn oorsprong in het Frans.

 1. "Para" (Grieks voor "tegen") heeft als basis "Parer", dit is afweren, iets doen tegen iets anders. In het Nederlands bestaat het woord als "pareren".
 2. "Chute" is Frans voor "val".

Globaal is het dus een middel "tegen de val", om "de val af te weren" of "de val te breken". Lees verder...

[bewerk]

Uitgelicht Muziek

Lowlands 2011.JPG

A Campingflight to Lowlands Paradise of kortweg Lowlands is een driedaags muziekfestival dat sinds 1993 jaarlijks in Nederland te Biddinghuizen (Flevoland) op het Evenemententerrein van Walibi Holland gehouden wordt. Mojo Concerts begon Lowlands als tegenhanger van festivals als Pinkpop en Dynamo Open Air en probeerde hier haar wat alternatievere muziek uit.

Het festival heeft grote variatie in het aanbod van amusement: er is niet alleen muziek, maar ook literatuur, film, cabaret, ballet, theater en strip.

Lowlands vindt haar oorsprong in een van de eerste Nederlandse popfestivals, A Flight to Lowlands Paradise, dat in november 1967 werd georganiseerd door de Utrechtse kunstschilder Bunk Bessels. Dit festival vond plaats in de Margriethal van de Jaarbeurs in Utrecht. De entree was 10 gulden (circa €4,50), inclusief ontbijt. (Lees verder)

Uitgelicht Auto

Ferrari P4-5.jpg

Pininfarina is een designbureau en producent van auto carrosserieën uit Turijn, Italië. Het bedrijf werd in 1930 opgericht door Battista "Pinin" Farina. Verschillende grote automerken zoals Ferrari, Maserati, Alfa Romeo, Lancia en Fiat maken gebruik van de diensten van Pininfarina.

In 1893 werd Battista "Pinin" Farina geboren; de bijnaam 'Pinin' (kleintje) dankte hij aan het feit dat hij het tiende kind in het gezin was. Op elfjarige leeftijd begon hij te werken in het bedrijf van zijn broer, tot hij op 22 mei 1930 zijn eigen firma oprichtte: Carrozzeria Pinin Farina. Aanvankelijk werden alleen carrosserieën gebouwd voor individuele klanten of in beperkte hoeveelheden voor productiewagens. Door de goede naam die Farina had opgebouwd, kwam er snel samenwerking met de grote Italiaanse automerken Alfa Romeo, Lancia en Fiat. In 1951 werd het Franse merk Peugeot toegevoegd aan de klantenlijst van Pinin Farina. In 1952 kwam er een samenwerking tot stand met Ferrari en tot op heden staat Pininfarina nog steeds in voor de carrosserieën van zo goed als alle sportwagens van Ferrari.

In 1961 draagt Battista op 68-jarige leeftijd het bedrijf over aan zijn zoon Sergio en zijn schoonzoon Renzo Carli. Tevens kreeg hij de toestemming van de president van Italië om zijn naam te veranderen in Pininfarina. Op 3 april 1966 overlijdt Battista Pininfarina in Lausanne. Tijdens de jaren '70 werd Pininfarina omgebouwd tot de industriële groep Pininfarina S.p.A. en werd R&D alsmaar belangrijker.

[bewerk]

Uitgelicht Media

Beeld en geluid museum Netherlands 2.JPG

Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid (Beeld en Geluid) beheert ongeveer 70% van het Nederlandse audiovisuele erfgoed, voornamelijk van de publieke omroepen en van populaire bioscoopjournaals en enkele particuliere collecties. In totaal beheert het instituut volgens eigen opgave ruim 700.000 uur radio, televisie, film en muziek en groeien nog. Beeld en Geluid is de voortzetting van het Nederlands Audiovisueel Archief.

In het gebouw is tevens de Beeld en Geluid Experience ondergebracht: een 3300 m2 grote tentoonstellingsruimte met vijftien paviljoens vol televisie-herinneringen, televisietechniek en authentieke objecten. De bezoeker ontvangt van een ring met RFID-chip, waarmee hij het gebruik van een aantal expositieobjecten kan personaliseren en kan figureren in een televisieprogramma. lees verder>>>

[bewerk]

Uitgelicht Europese Unie

Het Comité van de Regio's is een politiek orgaan dat als spreekbuis van de lokale en regionale overheden in de Europese Unie fungeert.

De oprichting van het Comité van de Regio's in 1994 had een tweeledig doel. Ten eerste wordt ongeveer driekwart van de EU-wetgeving op decentraal niveau ten uitvoer gelegd, zodat het zinvol is vertegenwoordigers van lokale en regionale overheden bij de totstandkoming van nieuwe communautaire wetgeving te betrekken. Ten tweede werd gevreesd dat de burgers de sprongen voorwaarts van de EU niet konden bijbenen. Eén manier om die afstand weg te werken, was gekozen bestuursorganen die het dichtst bij de burger staan een rol te geven in de beleidsvorming.

[bewerk]

Uitgelicht Vlaggen en Wapens

Koninklijk wapen van Nederland

Het Wapen van het Koninkrijk der Nederlanden wordt in drie versies gebruikt:

 1. Het Koninklijk wapen, het volledige wapen wordt enkel gebruikt als symbool voor “de Koning” zelf (nu is dat Koningin Beatrix).
 2. Het Rijkswapen, een kleinere versie van het wapen, waarbij de wapenmantel en het baldakijn (wapentent) ontbreken. De regering, de overheid en daaraan verbonden instellingen gebruiken deze versie. (Het Rijkswapen staat bijvoorbeeld op het paspoort.)
 3. Het Kleine Rijkswapen, bestaat alleen uit het schild met de Koninklijke kroon. Deze versie wordt gebruikt als er bijvoorbeeld beperkte ruimte is op brieven of munten. Een (nog kleinere) versie, zonder de kroon, komt vrijwel niet officieel voor.

De beschrijving van huidige versie is vastgelegd door Koningin Wilhelmina in een Koninklijk Besluit van 10 juli 1907 en is opnieuw vastgelegd door Koningin Juliana op 23 april 1980. Op basis van deze beschrijving en de heraldische regels mag een tekenaar zelf bepalen in welke stijl en vorm een wapen gemaakt wordt. Verder lezen

Uitgelicht Politiek

Joint statement to the press with Chancellor Willy Brandt of West Germany - NARA - 194398.tif

Willy Brandt (1913-1992) was een Duits politicus en bondskanselier (laatste van 1969 tot 1974).

De man die als Willy Brandt zo zijn stempel heeft gedrukt op de Duitse naoorlogse geschiedenis, werd geboren als Herbert Ernst Karl Frahm in Lübeck. Hij was de zoon van de ongehuwde verkoopster Martha Frahm. De naam Willy Brandt nam hij aan in 1933 toen hij een geheim congres van de Sozialistischen Arbeiter Partei Deutschland (SAPD) bezocht. Willy was lid geworden van deze radicale partij na zich eerst te hebben aangesloten bij de SPD, de sociaaldemocraten.

[bewerk]

Uitgelicht Vlaamse politiek

Het Zomerreces is de naam voor de vakantie die het parlement zich neemt tijdens de zomermaanden. Volgens de regels moet dan ook de Septemberverklaring afgelegd worden. (de Vlaamse State of the Union of Troonrede).

Uitgelicht Islam

De Moslimbroederschap of (het genootschap van) de Moslimbroeders (Arabisch: الإخوان المسلمون al-ichwan al-moeslimoen), of kortweg "De Broederschap" (الإخوان al-ichhwān) is de naam van een wereldwijde islamitische beweging waartoe verschillende islamitische en politieke organisaties en partijen in het Midden-Oosten gerekend worden.

Het motto luidt: "Allah is ons doel, de Koran is onze grondwet, de Profeet onze leider, strijd onze weg, en dood voor Allah onze hoogste aspiratie." De Moslimbroederschap werd in 1928 in Egypte opgericht. Lees verder...


Uitgelicht Christendom

Christus Pantocrator (= Heerser), mozaiek
De naam van God
 • God – deze benaming wordt over het algemeen gebruikt.
 • HERE of HEER(E)HEER wordt in de NBV gebruikt.
 • de Eeuwige – is een van de minder bekende namen.
 • de Heilige Naam (ook wel: nomen sacrum) – is iets bekender.
 • Jahweh – deze naam is redelijk algemeen, er wordt vaak gediscussieerd over de uitspraak.
 • Adonai – mijn Heer (niet echt algemeen)
 • Elohiem – deze naam werd oorspronkelijk in het oude testament gebruikt.
 • Aanwezige – deze benaming komt niet vaak voor.
 • Enige – ook deze benaming komt niet vaak voor.
 • Levende – ook deze benaming komt niet vaak voor.
 • De Naam – ook deze benaming komt niet vaak voor.
 • Onnoembare – ook deze benaming komt niet vaak voor.
 • Jehova(h) – meestal bij Jehova's getuigen.


[bewerk]

Uitgelicht Steden Benelux

De lokale basiliek

Echternach (Luxemburgs: Iechternach) is de oudste stad in Luxemburg, gelegen aan de Sûre of Sauer aan de oostgrens van het groothertogdom. De stad werd in 698 gesticht door Willibrordus. Echternach is nu een belangrijke toeristische trekpleiser maar telt toch maar 4500 inwoners.

Centraal in de stad ligt het historische stadhuis in gotische stijl uit de 15e eeuw. In Tweede Wereldoorlog werd Echternach zwaar gebombardeerd waardoor een groot deel van de stad werd verwoest.

In Echternach is ook de abdij van Willibrordus te vinden met daarin het het graf van deze heilige. De Ierse monnik Willibrordus kwam naar Echternach vanuit Nederland en België en bouwde in het stadje een grote abdij. In het klooster zijn nu een school en kantoren te vinden. Sinds de Middeleeuwen vindt op dinsdag na Pinksteren jaarlijks een processie plaats ter ere van Willibrordus. De deelnemers van deze processie van Echternach, ook we de springprocessie genoemd, zijn aan elkaar vastgemaakt met witte zakdoeken en doen al springend vijf stappen vooruit en drie stappen achteruit. De heilige Willibrordus gold als een genezer van de Saint-Guy-kwaal: epilepsie.

Uitgelicht Steden Internationaal

Berlijnse Muur

Berlijn is de hoofdstad van Duitsland en als stadstaat een deelstaat van dat land. Het is een metropool en de grootste stad van het land, met 3.437.916 inwoners. Het is tevens een van de grootste steden van de Europese Unie. Ook geldt het in Europa als een van de grootste culturele, politieke en wetenschappelijke centra. De stad is ook bekend vanwege het hoog-ontwikkelde culturele leven (festivals, nachtleven, musea, kunsttentoonstellingen enz.) en de liberale levensstijl, moderne tijdgeest en de lage kosten. Bovendien is Berlijn een van de groenste steden van Europa: 18% van Berlijn bestaat uit natuur en parken en 7% uit meren, rivieren en kanalen.

Eigenlijk bestaat Berlijn uit twee steden. Rond 1230 hebben de graven Johan I en Otto III de stad Berlijn-Cölln gesticht. Helaas zijn de aktes van de stichting niet bewaard gebleven. De eerste keer dat ze genoemd worden is 1251 voor Berlijn en 1261 voor Cölln. In 1307 besloten de twee gemeenschappen samen te gaan en in 1400 hadden de plaatsen in totaal ongeveer 8000 inwoners. Beide stadsdelen sloten in 1307 een verdrag tot betere en verdergaande samenwerking, maar beide delen behielden een aparte bestuursraad. De nauwe samenwerking was bittere noodzaak in de roerige tijden die volgden. De stad werd nu als eenheid gezien en vormde een stevig bolwerk in de tijd dat nieuwe heersers uit onder andere Beieren hun oog op Berlijn-Cölln hadden laten vallen. Dorpen in het noorden en zuiden van de stad werden opgekocht en bij de stad gevoegd en Berlijn-Cölln werd Hanzestad.

Tussen 1819 en 1840 groeide het inwonertal van 201.000 tot 328.000 en nieuwe huizen waren derhalve nodig. Binnen de stadsmuren waren nog enkele onbebouwde stukken die nu rap volgebouwd werden om al de nieuwkomers te kunnen huisvesten. De aanwezige weides werden hiertoe opgeofferd in het noordoosten en zuidwesten. Het plan voor de wijk Köpenicker Feld ontstond reeds in 1825 maar werd pas in 1840 verwezenlijkt wegens geldgebrek om de landbouwers uit te kopen en schadeloos te stellen. De oude, reeds aanwezige straten bleven behouden maar de nieuwe aangelegde straten werden volgens bouwplan zodanig aangelegd dat er vierkante stukken bouwgrond ontstonden, diagonaal doorsneden door de oude straten.

Pas na de Val van de Muur in 1989 kwam de ontwikkeling in Oost-Berlijn op gang. De stad zocht naar de sfeer van de twintiger jaren, voor de Tweede Wereldoorlog. De stad was een bruisende metropool in die dagen, met een gevarieerd uitgaansleven waar plaats was voor uitbundig theater en experimentele cinematografie. Zo maakte Fritz Lang in 1927 in de Babelberg Studios in Potsdam de duurste film van zijn tijd, Metropolis. </noinclude>

Uitgelicht Sport

Badmintonpan.jpg

Badminton is een olympische sport die wordt gespeeld met rackets en een shuttle. De shuttle, die gemaakt kan zijn van nylon of van veren, wordt over een net heen en weer geslagen met de rackets.

Badminton wordt in een zaal gespeeld, zodat er geen hinder van wind en andere weersomstandigheden is. Er zijn verschillende vormen: mannen-/vrouwensingle, mannen-/vrouwendubbel en gemengd dubbel.

In Aziatische landen (onder andere China, Vietnam, Indonesië en Maleisië) wordt badminton massaal gespeeld. Van de westerse landen zijn vooral Denemarken en Groot-Brittannië landen met aanzienlijke prestaties op het gebied van de badmintonsport.

Badminton staat sinds 1992 op het programma van de Olympische Spelen. Daarvoor was het tweemaal een olympische demonstratiesport; in 1972 en 1988.

Nationaal erkende instanties van de badmintonsport zijn in Nederland: de Badminton Nederland (BN), en in België: de Belgische Badminton Federatie (BBF) en de Vlaamse Badminton Liga (VBL). De hoogste internationale instantie is de Badminton World Federation (BWF) (Badminton Wereld Federatie), gezeteld in Kuala Lumpur, Maleisië. >>lees verder


Uitgelicht Toerisme

Ingang tot de gevarenzone in Tsjernobyl

Extreem toerisme is een type van toerisme waarbij mensen naar gevaarlijke plaatsen (bergen, jungles, woestijnen) reizen of deelnemen aan gevaarlijke evenementen. Extreem toerisme loopt parallel met de extreme sporten. De twee hebben hetzelfde doel, een adrenalinestoot krijgen veroorzaakt door de risico's die aan bepaalde gebeurtenissen gekoppeld worden.

Extreem toerisme kent een enorme groei in de landen van de vroegere Sovjet-Unie (Rusland, Oekraïne, Armenië) en in Zuid-Amerikaanse landen als Peru, Chili en Argentinië. De ruwe terreinen in Noord-Pakistan is ook een geliefde locatie voor extreem toerisme geworden. Voorbeelden van extreem toerisme zijn het reizen door de spookstad Tsjernobyl en ijsduiken in de Witte Zee.

Lees verder!

Uitgelicht Bestuurskunde

De Kafka-index geeft aan hoeveel procent van de vooropgestelde doelstellingen voor administratieve vereenvoudiging bij de Belgische federale overheidsdiensten bereikt werden.

Bureaucratie is een organisatiestructuur die gekenmerkt wordt door aan regels onderheven procedures, verdeling van verantwoordelijkheid, hiërarchie en onpersoonlijke relaties. Bureaucratisering is sterk verbonden met rationeel-legaal gezag en zorgt met centralisatie en juridisering voor een verdichting van de afhankelijkheidsbetrekkingen binnen een staatsverband.

De Duitse socioloog Max Weber heeft dit verschijnsel uitgebreid beschreven. Hij zag het als superieur ten opzichte van traditionele structuren. Bureaucratieën zijn immers rationeel en efficiënt, en iedereen wordt op gelijke wijze behandeld. Familie en vrienden worden in de ideale situatie niet voorgetrokken. Ook taakverdeling staat centraal in het Weberiaanse concept 'bureaucratie'. Lees verder

Uitgelicht Ridderorden

Rozet in de architectuur

Een rozet is een tweedimensionaal patroon met alleen rotatie en eventueel spiegelingen, maar geen verplaatsing (translatie).

Rozetten worden toegepast als ornament in de architectuur, bijvoorbeeld als roosvenster. In de natuur komen bladrozetten voor, bijvoorbeeld de bladeren van de paardenbloem vormen samen een rozet.

Reeds in de Minoïsche cultuur werden rozetten als kenmerkend cultussymbool gebruikt. Zij wordt dan ook als kenmerkend spoor van de moedergodincultus aanzien.

In ridderorden is een rozet op het lint of in het knoopsgat sinds het midden van de 19e eeuw de aanduiding van de rang van officier. Op de linten van medailles en kruisen komen rozetten zelden voor. Soms eindigt ook een grootlint in een rozet.


Uitgelicht Bier

Weihenstephan bier

De Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan is een bierbrouwerij in het stadsdeel Weihenstephan van de Duitse stad Freising. De brouwerij is de oudste nog bestaande brouwerij ter wereld. In 1040 kreeg het benedictijner klooster het recht bier te brouwen en te verkopen in Freising. Omdat de echtheid van de oorkonde waarin dit recht wordt vermeld echter ter discussie staat, claimt ook de kloosterbrouwerij van Kloster Weltenburg de titel van "oudste brouwerij ter wereld".


Uitgelicht Psychologie

Liefde binnen het gezin

Liefde is een woord dat verschillende betekenissen kan hebben. Enerzijds - als extreem - kan het een zichzelf opofferende en een ander weldaden schenkende houding zijn (agape). Anderzijds - als extreem - kan het een egoïstische aantrekking zijn tot een persoon of voorwerp waarbij die/dat ander als eigendom wordt beschouwd.
Liefde kan een speciaal soort aantrekking tot een persoon of voorwerp zijn. Het is dan een gevoel of emotie. Liefde kan zich als charitas uiten, een schenking aan een goed doel. Sommigen - materialisten - beschrijven liefde als een chemische reactie in de hersenen. Dit gaat dan vooral op voor verliefdheid.

>>lees meer>>

[bewerk]

Uitgelicht Esoterie

De Rozenkruisers vormen een legendarisch en geheim genootschap dat werd gevormd in de 15e of 17e eeuw. Gewoonlijk worden zij geassocieerd met het symbool van het rozenkruis, dat ook in sommige rituelen van de vrijmetselaars wordt gebruikt.
"De tempel van het Rozenkruis", Teophilus Schweighardt Constantiens, 1618
Verscheidene moderne verenigingen hebben zich geformeerd om de rozenkruiserij en verwante onderwerpen te bestuderen, maar zij zijn geen directe voortzetting van de Broederschap der Rozenkruisers uit de 17e eeuw.

Christian Rosenkreutz en het begin van de orde

Volgens de overlevering werd de orde van de Rozenkruisers in 1407 opgericht door de Duitser Christian Rosenkreuz (1378-1484), die in het heilige land gestudeerd had onder verscheidene occulte meesters. Gedurende zijn leven zou de orde uit niet meer dan acht leden hebben bestaan. Het genootschap zou in het bezit zijn van een enorme schat en geheime kennis. Het gezelschap zou ook het menselijk welvaren door de opbouw van een door hen gestuurd regime in Europa trachten zeker te stellen, vooraleer de wereld uiteindelijk zou vergaan. Toen Rosenkreutz in 1484 overleed, stierf ook de orde uit en deze leefde –als zodanig(?)– pas in het begin van de 17e eeuw weer op.

Deze overlevering wordt in verschillende mate door moderne Rozenkruisers geloofd: sommigen accepteren het als de letterlijke waarheid, anderen zien het als een parabel en weer anderen menen dat Rosenkreutz een pseudoniem is voor een of andere moderne historische persoon (in dit kader wordt vaak de naam genoemd van Francis Bacon (1561-1626, Engels filosoof, essayist en staatsman).


P social sciences.png

Portalen Mens & maatschappij

Antropologie · Auto · Bier · Christendom · Dagelijks leven · Esoterie · Eten en drinken · Film · Filosofie · Geschiedenis · Geneeskunde · Horror · Jazz · Kunst & Cultuur · Landbouw · Literatuur · Luchtvaart · Media · Mode · Musical · Muziek · Onderwijs · Openbaar vervoer · Politiek · Psychologie · Religie · Rock · Scouting · Sport · Steden · Taal · Toerisme · Verpleegkunde · Vlaggen en wapens · Yoga

Portalen
Portal.svg Hulp-en-beheerportaal · Gebruikersportaal · Navigatieportaal · In het nieuws · Gesproken Wikipedia · Hoofdpagina (mobiel)
Biologie · Geschiedenis · Kunst & Cultuur · Landen & Volken · Mens & Maatschappij · Politiek · Religie · Sport · Taal · Wetenschap & Technologie
Portaal van de week: Seychellen