Citer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Citer
zither
Concertciter met fretten
Concertciter met fretten
Classificatie
Gerelateerde instrumenten
hommel, klavecimbel, cimbalom, hakkebord, piano, koto
Portaal  Portaalicoon   Muziek

De citer of zither (niet te verwarren met het Indiase snaarinstrument sitar) is de benaming voor een groep snaarinstrumenten die voornamelijk bestaan uit een klankbodem (boog, buis, plank, frame) die bespannen is met een of meer snaren. De term zither wordt tevens gebruikt om de instrumentengroep zitherachtigen aan te duiden. Tot deze instrumentengroep behoren onder andere de Japanse koto, de piano en het hakkebord.

De (concert-)citer als zelfstandig instrument (zie ook afbeeldingen) komt voornamelijk voor in het Duitstalige deel van Europa bij volksmuziekevenementen.

Etymologie[bewerken]

"Citer" is afgeleid van het Griekse kithara, een instrument uit de klassieke oudheid dat werd gebruikt in het Oude Griekenland en later in het hele Romeinse Rijk en in de Arabische wereld (Arabisch قيثارة). Ook het woord 'gitaar' is afgeleid van "kithara".

De voorganger van de citer is de hommel.

Griekse Mythologie[bewerken]

In de Griekse Mythologie leerde Herakles van Linos citer spelen. Herakles doodde hem later, nadat Linos aangekomen was in de stad Thebe en Thebaan was geworden. Later werd hij hiervoor aangeklaagd. Herakles werd voor de moord vrijgesproken op basis van de wet van Rhadamantos.

Lijst van citers en verwante instrumenten[bewerken]

Citer met 45 snaren zonder fretten

Er zijn ook gestreken varianten, waarbij (enkele) snaren via een mechaniek met knoppen ingekort worden:

Bij de draailier worden de snaren gestreken door een ronddraaiende houten schijf die met hars is ingewreven, bij de nyckelharpa met een strijkstok.

Trivia[bewerken]

  • Citer is ook de naam van een door Santiago Calatrava ontworpen brug bij Hoofddorp in de Haarlemmermeer. De tuien van de brug hebben de inspiratie gegeven voor deze naam. Ook twee andere bruggen van deze architect in de Haarlemmermeer hebben namen van een muziekinstrument: Harp en Luit.
  • De openingsmelodie van de film The Third Man (1949) wordt door Anton Karas op de citer gespeeld. Deze muziek werd wereldberoemd.

Zie ook[bewerken]