Jaap Polak (jurist)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Jaap Eduard Max Polak (Leiden, 22 september 1955) is een Nederlands jurist en hoogleraar.

Jaap Polak is de zoon van de jurist en politicus Carel Polak. Hij stamt uit een familie van juristen. Zijn grootvader was raadsheer in de Hoge Raad en ook ooms van hem waren rechter. Polak studeerde rechten aan de universiteit van Leiden. Na voltooiing van deze studie werd hij in 1979 advocaat en procureur bij het advocatenkantoor Stibbe in Amsterdam. In 1987 werd hij lid van de maatschap van dit kantoor en in 1996 bestuurslid, een functie die hij uitoefende tot 2001.

Polak promoveerde in 1999 aan de universiteit van Amsterdam op een proefschrift getiteld Burgerlijke rechter of bestuursrechter. Hij heeft voorts diverse wetenschappelijke publicaties op het gebied van bestuursrecht op zijn naam staan. In 1999 werd hij benoemd tot deeltijd-hoogleraar algemeen bestuursrecht aan de universiteit van Leiden. Zijn oratie in 2000 was getiteld Effectieve bestuursrechtspraak. In 2001 volgde zijn benoeming tot lid van de Raad van State in buitengewone dienst. Sinds 2005 was hij voorzitter van de algemene hoger beroepkamer van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Per 1 mei 2010 werd Polak benoemd tot voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak, als opvolger van Pieter van Dijk. Hij werd per dezelfde datum tevens benoemd tot gewoon lid van de Raad van State. In december 2016 werd bekend dat hij per 1 mei 2017 zou terugtreden als voorzitter, maar wel lid zal blijven.[1]