Willemien den Ouden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Willemien den Ouden
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonlijke gegevens
Volledige naam Willemien den Ouden
Geboortedatum 9 juli 1971
Geboorteplaats Alphen aan den Rijn
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederlands
Werkzaamheden
Vakgebied Bestuursrecht
Universiteit Universiteit Leiden
Proefschrift De subsidieverplichting; wie betaalt bepaalt? (2002)
Promotor Th.G. Drupsteen
Soort hoogleraar Gewoon hoogleraar
Beroep Staatsraad in de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State
Website
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

Willemien den Ouden (Alphen aan den Rijn, 9 juli 1971) is een Nederlandse jurist. Zij is sinds 1 september 2020 staatsraad in de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State en deeltijd hoogleraar staats- en bestuursrecht aan de Universiteit Leiden.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Tot 1990 ging Den Ouden naar het vwo aan het Christelijk Lyceum in Alphen aan den Rijn. Van 1990 tot 1994 studeerde zij theologie (differentiatie levensbeschouwingen) en van 1991 tot 1996 Nederlands recht (differentiatie staats- en bestuursrecht) aan de Universiteit Leiden. Daarna was zij tot 2007 werkzaam aan deze universiteit als achtereenvolgens aio bij het departement publiekrecht van de vakgroep staats- en bestuursrecht, universitair docent en universitair hoofddocent staats- en bestuursrecht. In januari 2002 promoveerde ze bij Thijs Drupsteen op het proefschrift Wie betaalt, bepaalt? Een onderzoek naar de rechtmatigheid van subsidieverplichtingen.

Van 1 maart 2007 tot 1 september 2020 was Den Ouden hoogleraar staats- en bestuursrecht aan de Universiteit Leiden. Op 11 april 2008 hield zij haar oratie met de titel ‘Het wankele evenwicht tussen Europees en Nederlands subsidierecht bij de uitvoering van Europese structuurfondsen’. Daarnaast is zij onderzoeker aan het E.M. Meijers Instituut. Van 1 september 2012 tot 1 maart 2016 was zij decaan van de Honours Academy van de Universiteit Leiden. Van 1 september 2017 tot 1 september 2020 was zij wetenschappelijk directeur van het Instituut Publiekrecht van de Universiteit Leiden. In deze functie werd zij opgevolgd door Stefaan Van den Bogaert. Sinds 1 september 2020 is zij deeltijd hoogleraar staats- en bestuursrecht aan de Universiteit Leiden.

Op 17 januari 2020 werd Den Ouden door de ministerraad op voorstel van de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties voorgedragen voor benoeming als staatsraad in de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De benoeming ging in op 1 september 2020. Zij vervult diverse nevenfuncties naast haar wetenschappelijke loopbaan. Zo is zij onder andere raadsheer-plaatsvervanger bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven, medewerker van het Nederlands Juristenblad, lid van de bezwaarschriftenadviescommissie van de Stichting Nederlandse Publieke Omroep, lid van de Raad van Toezicht van de Stichting Leger des Heils Welzijns- en Gezondheidszorg en lid van de Regieraad Responsieve Overheid van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.