Gebruiker:Kevster/Special Qliners in Groningen en Drenthe

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Deze pagina valt NIET onder GFDL!


Home Mijn bijdragen EK voetbal 2008 Special Archief Overleg

< Terug naar het overzicht

Deze special op mijn gebruikerspagina gaat over de Qliners in de provincies Groningen en Drenthe.

Historie[bewerken | brontekst bewerken]

De VSN Groep kreeg de opdracht om een nieuw, hoogwaardig busconcept te ontwikkelen wat bij zou dragen aan uitbreiding van het openbaar vervoer in Nederland een ook aansluiting zou geven op Rail 21 van de NS. Hierop startte de VSN Groep in 1994 met de snelbusformule Interliner, gebasseerd op de "sneltreinbus" Utrecht - Oosterhout.

Bij de start in 1994 kwamen er 17 lijnen. Een jaar later kwamen daar nog twaalf nieuwe verbindingen bij. De eerste jaren nam het aantal reizigers flink toe, en VSN wilde dan ook uitbreiden naar een landelijk lijnennet. Ook werden maatregelen genomen om de bussen sneller te maken, onder andere door Interliners toe te staan bij file over de vluchtstrook te rijden.

Momenteel (2007) is er van het landelijke Interlinernetwerk niet veel meer over. Door de decentralisatie van de bevoegdheden over het stads- en streekvervoer en de opdeling van VSN is de uniformiteit geheel verdwenen. Lokale en provinciale overheden kregen het voor het zeggen, en gooiden het roer om door zelf de ontwikkeling van het openbaar vervoer ter hand te nemen. De geprivatiseerde vervoersondernemingen kwamen met eigen varianten van hoogwaardig openbaar vervoer, soms deels gebaseerd op de oude Interliner.

Bij Arriva liet men in de eerste jaren de Interlinerlijnen in tact en begon men met de Aggloliner, een concept van een snel bussennetwerk tussen forenzenplaatsen in Groningen en Noord-Drenthe, naar de stad Groningen. Hiervoor werden bussen van het type Mercedes-Benz Integro aangeschaft.

Later werden de Interliners en Aggloliners van Arriva samengevoegd tot de Qliner, een nieuwe snelbusformule, waarbij de Q voor Quick and Quality staat. Ook staat het voor snelle, comfortabele en makkelijke busverbindingen tussen grote kernen en steden. De Qliner stopt slechts bij een beperkt aantal haltes, rijdt een rechtstreekse route en maakt zoveel mogelijk gebruik van busbanen en vluchtstroken. Voor de Qliner werden er Interliners en Aggloliners overgespoten en nieuwe bussen aangeschaft, opnieuw van het type Mercedes-Benz Integro.

Tegenwoordig rijden er Qliners bij Arriva en Connexxion, in de provincies Groningen, Drenthe, Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht en Flevoland.

De Qliners in Groningen en Drenthe[bewerken | brontekst bewerken]

Als u op de lijnen hieronder klikt komt u op een pagina met alles over deze lijnen. Ook vindt u hier een lijst met de haltes van de betreffende lijn en welke paralelle lijnen er bij de lijn horen. Parallelle lijnen zijn lijnen waarop ook met een Qliner-plaatsbewijs kan worden gereisd.