Gebruiker:Lord Stark/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is het persoonlijke kladblok van Lord Stark.
Een kladblok is een subpagina van iemands gebruikerspagina. Het dient als testruimte voor de gebruiker en om nieuwe artikelen of langere toevoegingen aan bestaande pagina's voor te bereiden.

Let op: je kladblok opslaan gaat met de knop 'publiceren'. De pagina wordt daarmee nog niet in de openbare encyclopedie geplaatst en blijft een kladpagina. De kladblokpagina is wel zichtbaar (voor iedereen die wat meer van Wikipedia) en mag dus geen onoorbare dingen te bevatten.

Het is, ook in een kladblok, uitdrukkelijk niet toegestaan om zonder toestemming auteursrechtelijk beschermd materiaal van derden te publiceren.
Enkele handige links: Spiekbriefje | Snelcursus

Andere testplaatsen: De algemene zandbak | De probeerpagina van de snelcursus | De sjabloonzandbak

Plot[bewerken | brontekst bewerken]

Het verhaal van Game of Thrones speelt zich af in een mythische wereld, vooral in de Zeven Koninkrijken op het westelijke continent Westeros. Maar ook in het uiterste noorden van Westeros en op het oostelijke continent Essos.

De Zeven Koninkrijken vormden ooit zeven aparte staten maar werden verenigd door de Targaryens. Zij regeerden 200 jaar over de Zeven Koninkrijken totdat Aerys II Targaryen "de gekke koning" door een verbond van Baratheons, Starks, Arryns, Tullings en Lannisters werd afgezet en gedood. Robert Baratheon (Mark Addy) werd de nieuwe koning. De Zeven Koninkrijken worden van het verre noorden gescheiden door de grote ijsmuur. De muur wordt bemand door de Nachtwacht ("Night Watch"), die het rijk beschermen tegen de gevaren van achter de muur. Na de dood van Aerys II Targaryen vluchtten zijn jongste kinderen, Viserys (Harry Lloyd) en Daenarys (Emila Clarke), naar Essos, het oostelijke continent.

Seizoen 1[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

In de zeven koninkrijken[bewerken | brontekst bewerken]

De serie begint achttien jaar na de opstand van Robert met drie wachtruiters van de Nachtwacht achter de grote ijsmuur. Zij worden overvallen door de witte wezens, twee wachtruiters worden gedood maar de derde weet te ontkomen en vlucht. Hij wordt echter opgepakt en geëxecuteerd door Eddard Stark (Sean Bean), heer van Winterfell en landvoogd van het oosten. Op de terugweg worden pasgeboren Schrikwolven gevonden. Zij worden toevertrouwd aan de kinderen van Eddard Stark: zijn oudste zoon Robb (Richard Madden), zijn tweede zoon Bran (Isaac Hempstead-Wright), zijn jonste zoon Rickon (Art Parkinson), zijn oudste dochter Sansa (Sophie Turner), zijn jongste dochter (Maisie Williams) en bastaardzoon (Kit Harington).

Na de dood van de vorige hand van de koning, Jon Arryn, rijdt koning Robert Baratheon met zijn familie en gevolg naar Winterfell om zijn oude vriend Eddard Stark (Sean Bean), heer van Winterfel en landvoogd van het noorden, te vragen om deze positie aan te nemen. Daarnaast wordt Sansa Stark en Robert's zoon Joffrey (Jack Gleeson) verloofd om het bondgenootschap van de Starks en Baratheons te verzegelen. Die avond ontvangt Catelyn een brief van haar zus, de weduwe van Jon Arryn, die haar waarschuwt dat Jon Arryn is vermoord door de Lannisters.

De volgende dag ontdekt Bran Stark een incestueuze relatie tussen koningin Cersei (Lena Headey) en haar broer Jaime Lannister (Nikolaj Coster-Waldau). Hij wordt betrapt en om te voorkomen dat hun relatie bekend wordt gooit Jaime hem uit het raam van de toren. Hoewel Bran de val overleefd raakt hij wel in een coma.

Kort daarop vertrekken de koning en Eddard Stark met hun gevolg naar Koning's Landing, Sansa en Arya Stark gaan met hem mee. Jon gaat echter met zijn oom Benjen Stark (Joseph Mawle) mee naar de muur om een wachtruiter van de Nachtwacht te worden. De broer van koningin Cersei, Tyrion Lannister (Peter Dinklage), gaat met hun mee. In Winterfell probeert een huurmoordenaar Bran te vermoorden, Catelyn Stark en Bran's schrikwolf weten de aanslag te voorkomen. Catelyn besluit om samen met Rodrik Cassel (Ron Donachie) naar Koning's Landing te reizen om te achter halen door wie de huurmoordenaar is gestuurd.

Hoewel Catelyn in het geheim in Koningslanding arriveerde wisten de muntmeester Petyr Baelish (Aiden Gillen), bijgenaamd "Pinkje" (Littlefinger), en Varys (Conleth Hill), de meester van fluisteraars, al van haar aankomst af. Pinkje onthuld dat de dolk van de huurmoordenaar tot recent van hem was maar dat hij het wapen kort geleden had verloren tijdens een weddenschap met Tyrion Lannister. Pinkje bied zijn hulp aan om Eddard te helpen om te bewijzen dat de Lannister Jon Arryn heeft vermoord terwijl Catelyn terug keert naar Winterfel. Eddard huurt Syrio Forrel (Miltos Yerolemou) in om Arya te leren zwaardvechten.

Op de muur oefent Jon samen met de andere rekruten onder toezicht van Alliser Thorne (Owen Teale). Jon verslaat de anderen met gemak en vind zichzelf beter dan de anderen, Tyrion wijst hem er echter op dat hij alleen een voorsprong op de anderen heeft doordat hij jaren lang getraind is door een wapenmeester. Jon ziet in dat Tyrion gelijk heeft en sluit vriendschap met de andere rekruten. Ook de nieuwe rekruut Samwel Tarling (John Bradley), die getreiterd wordt door Alliser Thorne, neemt hij in bescherming en overtuigt de andere rekruten dat ze Sam geen pijn mogen doen. Tyrion keert terug naar Koningslanding.

In de tussentijd is Bran weer uit zijn coma ontwaakt en worstelt met het feit dat hij nooit meer zal kunnen paardrijden. Onderweg naar Koningslanding verblijft Tyrion kort in Winterfel. Ondanks de slechte ontvangst van Robb geeft hij - op verzoek van Jon - Bran een ontwerp voor een zadel waar hij op kan rijden. Terwijl Bran het zadel uitprobeert wordt hij overvallen door enkele gevluchte wildlingen. Theon Greyjoy (Alfie Allen), Eddard's pupil, redt Bran door twee wildlingen te doden en een derde, Osha ( ), gevangen te nemen.

In Koningslanding ondervraagt Eddard Grootmaester Pycelle (Julian Glover) over de dood van Jon Arryn. Pycelle onthuld Jon Arryn's laatste woorden - "The seed is strong" - en dat hij kort voor zijn dood een boek over de grote huizen had geleend. Met behulp van Pinkje achterhaald Eddard Jon Arryn's daden in diens laatste dagen, waaronder een bezoek aan een leerling-smid Gendry (Joe Demspie). Eddard bezoekt de jongen ook en ontdekt dat het een bastaardzoon van koning Robert is. Hij is van plan om met ser Hugh van de Vallei, Jon Arryn's schildknaap, te praten. Echter, voor hij contact met hem kan opnemen wordt Hugh door Gregor Clegane vermoord tijdens een riddertoernooi.

Tyrion en Catelyn kommen elkaar tegen in en de de laatste roept haar vader's baandermannen op om Tyrion gevangen te nemen en hem naar het Adelaarsnest, het fort van Jon Arryn, te brengen om hem te berechten. In het adelaarsnest worden ze ontvangen door Lysa Arryn (Kate Dickie), Jon Arryn's weduwe en Catelyn's zus, die van plan is Tyrion ter dood te veroordelen. Hij beroept zich echter op een berechting door het zwaard. Bronn (Jerome Flynn), een huurling, weet Lysa's kampioen te verslaan en zo Tyrion's vrijheid te herwinnen.

In Koningslanding woont Eddard de Kleine Raad bij. Varys heeft via een spion, Jorah Mormont, ontdekt dat Daenarys Targaryen in verwachting van een kind van Khal Drogo is. Robert vreest dat de Targaryens met steun van de Dothraki een poging zullen doen om de troon te herwinnen. Om dit te voorkomen wil Robert Daenarys en Viserys laten vermoorden. Eddard, echter, weigert om deel te nemen in het vermoorden van kinderen en treedt af als hand. Eddard is van plan om weer terug te keren naar Winterfel maar Pinkje haalt hem over om eerst nog een andere bastaarddochter van Robert te bezoeken in één van zijn bordelen. Zodra Eddard het bordeel verlaat wordt hij omsingeld door Jaime Lannister en zijn soldaten. Jaime eist dat Tyrion onmiddellijk wordt vrijgelaten; Eddard weigert en wordt vervolgens aangevallen. Eddard raakt bewusteloos en zijn wacht wordt afgeslacht.

Op de muur zijn Jon en de andere rekruten eindelijk klaar om tot de Nachtwacht toetetreden. In tegenstelling tot zijn verwachting wordt Jon niet bij de wachtruiters ingedeeld maar als de persoonlijke oppasser van Opperbevelhebber Jeor Mormont (James Cosmo). Jon is woedend dat hij geen wachtruiters is geworden en ziet de hand van Alliser Thorne hierin. Samwell Tarling overtuigd Jon dat Mormont hem als zijn oppasser heeft benoemd omdat hij in Jon veel potentie ziet om te leiden.

Oorlog van de Vijf Koningen[bewerken | brontekst bewerken]

Eddard ontwaakt en wordt gelijk geconfronteerd door Robert en Cersei met het feit dat Tyrion ontvoerd is. Robert eist dat hij weer vrede sluit met Jaime en Tyrion vrij laat en benoemd hem weer tot Hand des Konings. Terwijl Robert gaat jagen in het Koningsbos moet Eddard in zijn afwezigheid Robert's taken overnemen.

Eddard hoort van een paar dorpelingen dat Gregor Clegane een aantal dorpen in de Rivierlanden heeft geplunderd en realiseert dat dit de wraak van Tywin Lannister (Charles Dance) voor het ontvoeren van Tyrion, zijn zoon. Eddard verklaard Gregor ter dood en stuurt Beric Dondarrion (David Michael Scott) om hem te executeren. Tywin wordt opgeroepen om naar Koningslanding te komen ter verantwoording voor de misdaded van zijn vazal. Nu de kans op een oorlog met de Lannisters waarschijnlijk is vreest Eddard voor het leven van zijn dochters en stuurt ze terug naar Winterfel. Sansa protesteert en vermeld daarbij, terloops, het blonde haar van Joffry, in tegenstelling tot Robert. Eddard realiseert dat Joffry niet de zoon van Robert is maar de bastaard uit een incestueuze relatie tussen Cersei en Jaime Lannister.

Eddard confronteert Cersei met zijn ontdekking. Ze bevestigd dat Joffry, Myrcella en Tommen de kinderen van Jaime zijn en niet van Robert. Eddard bied haar de kans om met haar kinderen te vluchten voordat hij het aan Robert verteld.

In het legerkamp van de Lannisters heeft Jaime een discussie met zijn vader, Tywin. Tywin ziet dit als het juiste moment om een duizendjarige dynastie te stichten en bekritiseerd Jaime omdat hij Eddard in leven liet en niet doodde of gevangen nam. Hij geeft Jaime de helft van het leger, 30.000 soldaten, om de Rivierlanden binnen te vallen en Riverrun te veroveren. Riverrun is de zetel van het huis Tully dat door middel van huwelijk, tussen Eddard en Catelyn, een bondgenootschap heeft met huis Stark.

In Essos[bewerken | brontekst bewerken]

In de vrije stad Pentos maakt Viserys Lannister plannen om de troon van zijn vader's troon te heroveren. Om dit te bereiken huwt hij zijn zus, Daenarys Targaryen, uit aan Khal Drogo (Jason Momoa), leider van de nomadische Dothraki, in ruil voor zijn leger. Tijdens de bruiloft schenkt Illyrio Mopatis (Roger Allam) haar drie drakeneieren en zweert de verbannen ridder Jorah Mormont (Iain Glen) trouw aan Viserys Targaryen. In het begin behandelt Khal Drogo zijn vrouw als een slaaf maar uiteindelijk groeit het tot een wederzijds gelukkig huwelijk. Tegelijkertijd raakt Viserys ongeduldig over het leger dat Drogo hem zou lenen.