Naar inhoud springen

Gebruiker:MigGroningen/Ab

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Albert Bastiaan (Ab) Harrewijn (Giessen-Nieuwkerk, 22 november 1954 - Utrecht, 13 mei 2002) was een Nederlands politicus. Hij was namens GroenLinks lid van de Tweede Kamer, totdat hij in 2002 plotseling aan een herseninfarct overleed.

Ab Harrewijn was een predikant die zich aanvankelijk aansloot bij de CPN. Hij zette zich sterk in voor mensen aan de 'onderkant' van de samenleving, zoals daklozen, bijstandsgerechtigden en verslaafden. Voor de CPN was hij bestuurslid op afdelings- en districtsniveau. Tevens zat hij in die tijd onder meer in de werkgroep 'De Arme Kant van Nederland'.

Op 1 februari 1995 werd hij partijvoorzitter van GroenLinks, waarin de CPN enkele jaren eerder was opgegaan. Hij bleef dat tot 19 mei 1998, het moment dat hij gekozen werd als lid van de Tweede Kamer. In het parlement hield hij zich vooral bezig met defensie en sociale zaken; het eerste leverde hem de bijnaam "generaal Ab" op. Zo was hij in 1999 en 2000 lid van de tijdelijke commissie Besluitvorming Uitzendingen.

Bij de Tweede Kamerverkiezingen 2002 was Harrewijn opnieuw verkiesbaar. Hij overleed echter op 13 mei, twee dagen voor de verkiezingen en een week na de moord op Pim Fortuyn, op 47-jarige leeftijd aan de gevolgen van een herseninfarct die hem vier dagen eerder trof.

De Wet Harrewijn

[bewerken | brontekst bewerken]

Op 7 februari 2006 stemde de Eerste Kamer in met de 'Wet openbaarmaking uit publieke middelen gefinancierde topinkomens'. Hierdoor moesten al in de jaarverslagen over 2005 van woningbouwcorporaties, onderwijsinstellingen, ziekenhuizen en dergelijke alle salarissen hoger dan dat van een minister worden opgenomen, inclusief bonussen en andere extraatjes.

In de behandeling in de Tweede Kamer was het initiatief voor de wet na de dood van Harrewijn en het vertrek van mede-indiener Paul Rosenmöller overgenomen door de Kamerleden Kees Vendrik (GL) en Gerda Verburg (CDA). Bij de overname werd de initiatiefwet omgedoopt naar 'Wet Harrewijn'. Op 2 juni 2005 werd het voorstel aangenomen door de Tweede Kamer. SP, GroenLinks, PvdA, Groep Lazrak, D66, Groep Wilders, CDA, ChristenUnie en SGP stemden voor, de VVD stemde als enige tegen.

Minister de Geus van Sociale Zaken zegde bij de behandeling in de Senaat toe de wet 'van harte' te zullen uitvoeren. Ten overstaan van de weduwe van Harrewijn noemde de minister de wet 'onmisbaar is voor een waardig dispuut over beloningen tussen ondernemers en ondernemingsraad'. Vendrik benadrukte nog eens dat de wet ondernemingsraden ook meer macht geeft 'over beloningsstrcuturen mee te beslissen'. Zo kunnen de afgevaardigden van medewerkers dus vooraf hun mening geven over de beloning van hun bedrijfstop.

Ab Harrewijn Prijs

[bewerken | brontekst bewerken]

Na zijn dood werd door De Linker Wang, een platform voor geloof en politiek, de jaarlijkse Ab Harrewijn Prijs ingesteld voor een persoon of groep personen die zich met een origineel idee hebben ingezet voor de onderkant van de samenleving.

De eerste winnaar van deze prijs, in 2003, was Aysel Disbudak, oprichtster van het Migrantenplatform Gehandicapten Amsterdam en omstreken. Zij ontving de prijs voor het in allochtone kring bespreekbaar maken van het hebben van een handicap.
In 2004 werd de prijs toegekend aan Dave Binder voor project Sandford en Zo..., een project voor verslaafden en daklozen die meubels en kunstvoorwerpen maken en verkopen.
De werkgroep Nederland-Srebrenica ontving de prijs in 2005 voor de wederopbouw van de multi-etnische gemeenschap die Srebrenica ooit was.
De jongste prijswinnaar was Riky Schut, drijvende kracht achter de Werkgroep Landbouw en Armoede, een werkgroep die de voedselketen uitlegt binnen de wereldeconomie, voorstander is van voedselproductie door gezinsbedrijven en boeren een eerlijke opbrengst wil geven voor hun producten.

[bewerken | brontekst bewerken]

Categorie:Tweede Kamerlid|Harrewijn, Ab
Categorie:CPN|Harrewijn, Ab
Categorie:GroenLinks|Harrewijn, Ab