Gebruiker:Mike.Helden/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is het persoonlijke kladblok van Mike.Helden.
Een kladblok is een subpagina van iemands gebruikerspagina. Het dient als testruimte voor de gebruiker en om nieuwe artikelen of langere toevoegingen aan bestaande pagina's voor te bereiden.

Let op: je kladblok opslaan gaat met de knop 'publiceren'. De pagina wordt daarmee nog niet in de openbare encyclopedie geplaatst en blijft een kladpagina. De kladblokpagina is wel zichtbaar (voor iedereen die wat meer van Wikipedia) en mag dus geen onoorbare dingen te bevatten.

Het is, ook in een kladblok, uitdrukkelijk niet toegestaan om zonder toestemming auteursrechtelijk beschermd materiaal van derden te publiceren.
Enkele handige links: Spiekbriefje | Snelcursus

Andere testplaatsen: De algemene zandbak | De probeerpagina van de snelcursus | De sjabloonzandbak

Het kasteel Wesenberg (Rakvre) vandaag de dag.

Het Beleg van Wesenberg was een mislukte belegering van Zweden op de stad Wesenberg (Rakvere) tijdens de Lijflandse Oorlog. Het beleg duurde van januari tot maart 1574. Het beleg is bekend geworden door een vechtpartij en de daaropvolgende gevechten tussen de Duitsers en Schotten binnen de belegeraars. Wesenburg is later tijdens een nieuwe aanval ingenomen in 1581.

Begin[bewerken | brontekst bewerken]

Het verdrag van Stettin had formeel een einde gemaakt aan de Zevenjarige Oorlog, toch de Lijflandse Oorlog rond de Oostelijke Baltische kust. Wesenberg was een Russisch bolwerk, gelegen tussen het Zweeds gediende Reval en het door Rusland ingenomen Narva. Johan III, koning van Zweden, werd geconfronteerd met het Russisch offensief op de posities van Zweden en Estland. Reval doorstond de Russische belegering in 1570 en 1571, maar andere steden werden door de Russen ingenomen. Johan III wilden een vergeldingscampagne tegen de Russen, hiervoor verzamelde hij een leger bij elkaar, waarvan tussen de 4000 en 5000 schotten. Het leger werd in kleinere groepen opgedeeld en marcheerde naar de oostkust. Het achterstallige loon leidde ertoe dat enkele huurlingen gingen plunderen op het platteland. Bij hun aankomst in Stockholm werden ze verscheept naar Reval. In september kwamen te daaraan, samen met de Finse en Zweedse stamgasten en de Duitse huurlingen. In november vertrok het leger onder leiding van Klas Åkesson Tott en in het veld onder commando van Pontus de la Gardie. De mars werd opnieuw vertraagd, omdat de Schotse huurlingen per maand betaald wilden worden. Hierdoor moest de la Gardie een deel van zijn sieraden verkopen.

Het beleg[bewerken | brontekst bewerken]

In januari 1574 werd Wesenberg twee keer bestormd, maar er was geen succes. Op 2 maart 1574 begon de derde aanval. Het plan was om tunnels te graven onder de stad door en die dan vervolgens in de brand te steken. De Zweden verloren toen meer dan 1.000 mannen. De la Gardie trok verder naar de steden Tolsberg en Dorpat.

Ondertussen brak er een ruzie uit onder de belegeraars. De Duitsers gaven de Schotse huurlingen de schuld dat het beleg mislukte, omdat de Schotten niet genoeg gesteund zouden hebben. Op 17 maart 1574 brak er een grote vechtpartij hierdoor uit onder de Duitsers en de Schotten. Eerst wilde een Duitse officier wilde ingrijpen, maar dit was niet succesvol en de vechtpartij groeide uit tot een ware strijd. Toen de bevelhebbers van het beleg gevlucht waren, waren de Schotten overweldigd. Ze pakte geweren en mikten op de Duitsers, waarnaar de Duitser dit weer deden bij de Schotten. De Zweden en de overige Duitsers stonden te kijken zonder actie te nemen. Het resultaat was de er 30 Duitsers overleden en 1.500 Schotten.

Uiteindelijk werd het beleg afgebroken in maart en werd het leger teruggetrokken.