Gebruiker:Otto ter Haar/Platform tegen de Nieuwe Oorlog

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is het persoonlijke kladblok van Otto ter Haar.
Een kladblok is een subpagina van iemands gebruikerspagina. Het dient als testruimte voor de gebruiker en om nieuwe artikelen of langere toevoegingen aan bestaande pagina's voor te bereiden.

Let op: je kladblok opslaan gaat met de knop 'publiceren'. De pagina wordt daarmee nog niet in de openbare encyclopedie geplaatst en blijft een kladpagina. De kladblokpagina is wel zichtbaar (voor iedereen die wat meer van Wikipedia) en mag dus geen onoorbare dingen te bevatten.

Het is, ook in een kladblok, uitdrukkelijk niet toegestaan om zonder toestemming auteursrechtelijk beschermd materiaal van derden te publiceren.
Enkele handige links: Spiekbriefje | Snelcursus

Andere testplaatsen: De algemene zandbak | De probeerpagina van de snelcursus | De sjabloonzandbak

Aanleiding[bewerken | brontekst bewerken]

Na de aanslagen op 11 september 2001 vonden de Verenigde Staten al snel aanwijzingen die wezen naar verantwoordelijk van Al Qaida voor de aanslagen. Aangezien de leiding van deze groepering in Afghanistan verbleef stelde de Verenigde Staten op 20 september 2001 een ultimatum aan de regerende Taliban in Afghanistan en dreigde met een nieuwe oorlog. Het regerende Kabinet-Kok II nam hier geen stelling tegen, integendeel, Nederland steunde de Verenigde Staten. Organisaties die deze oorlog het verkeerde antwoord vonden hebben zich toen rap georganiseerd en al op 30 september een demonstratie georganiseerd in Amsterdam tegen deze Nieuwe Oorlog, die overigens pas op 7 oktober 2001 begon.

Deelnemers[bewerken | brontekst bewerken]

Het Platform telde 220 sympathiserende organisaties. De organisaties die betrokken waren bij het organiseren van demonstraties en het schrijven van het manifest waren Kerk en Vrede, Vereniging Juristen voor de Vrede (VJV), Socialistische Partij, NCPN, Internationale Socialisten, De Groenen en VD-AMOK.

Activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

Er is een manifest gepubliceerd en er zijn demonstraties gehouden: de eerste op 30 september 2001 en de laatste op 24 maart 2008 tegen de oorlog in Irak. De VJV heeft met o.a. De Groenen en de NCPN de Staat op 9 oktober 2001 gedagvaard om zich van de aanval op Afghanistan te distantieren. De bezwaren werden door de Hoge Raad verworpen.[1]

Einde van het platform[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen van november 2008 zowel de Republikeinse presidentskandidaat McCain als de beide Democratische kandidaten Clinton en Obama zich distantieerden van het Irakbeleid van president Bush, is het Platform niet meer actief geweest.

Einde van de bezetting, terugkeer van de Taliban[bewerken | brontekst bewerken]

Pas in de zomer van 2021 trokken de troepen van de Verenigde Staten zich terug Afghanistan. De Taliban liepen het nationale leger van Afghanistan, dat zonder Amerikaanse steun massaal deserteerde, onder de voet en namen het bewind weer in handen.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

[[Categorie:Vredesbeweging]] [[Categorie:Vrede]] [[Categorie:Aanslagen op 11 september 2001]] [[Categorie:Platform]]