Gebruiker:Saschaporsche/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie


Registratie[bewerken | brontekst bewerken]

   Is registratie een idee voor jou? Lees hier wat de voordelen zijn!

Images online zetten: [1]

Bewaren : vuilspuiterij door Jade mintjens

houdt u er rekening mee dat Wikipedia niet bedoelt is als promotiemiddel en dat een artikel geschreven moet worden vanuit een Neutraal standpunt. Verder dient het artikel gebaseerd te zijn op valide bronnen, zie Wikipedia:Verifieerbaarheid.

Het wordt zeer sterk afgeraden dat men schrijft over zichzelf of onderwerpen waar men beroepsmatig of persoonlijk nauw bij betrokken is, zie WP:NIET en WP:ZP. Als het onderwerp echt encyclopedisch relevant is, dan zal iemand anders er vanzelf over gaan schrijven. —  vr groet


forum Hierbij alle foto's van de bouw van de Rometsch Porsche Spyder.

Ik ga er voorlopig niet mee naar de RDW. Je weet nooit of ik hem misschien ooit naar het buitenland wil verkopen en dan is het replica kenteken een groter struikelblok als het kenteken dat origineel bij dit chassis hoort. Verder is dit chassis van APK vrijgesteld in 2018. Heb geen haast. Rij er nu af en toe een dagje mee met mijn groene handelaarsplaten en staat lekker in de showroom als blikvanger.

Globale bewerkingen. Zie o.a. Commons, en.wiki en nl.wiki (vul je naam in om jouw bewerkingen wereldwijd te zien!)

flagged revisions 
Landschap met de val van Icarus
Saschaporsche/Kladblok
Kunstenaar onbekend
Jaar ca. 1590-1595
Techniek Olieverf op eiken paneel
Afmetingen 62,5 × 89,7 cm
Museum Museum Alice en David van Buuren
Locatie Ukkel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

In de tekst heb ik kleine aanpassingen gedaan. Het lijkt me een redelijk compleet stuk, maar enkele lemma’s zullen ook moeten worden aangepast, zoals: Koninklijke Luchtmacht, Defensie Helikopter Commando en Aérospatiale Alouette III. Anders zijn er tekstoverlappingen. Rommelig blijft zo'n stuk altijd, of je zou het helemaal moeten omvormen, maar dat is een lastig karwei. Tenslotte, kan je bij de 'bronnen enz.' ook vermelden uit welke ‘stukken’ de vermelde bronnen/referenties vandaan komen? ———————————-

Concept artikel:


De Groep Lichte Vliegtuigen (GpLV) werd uit terugkerende eenheden uit Nederlands-Indië opgericht op 1 maart 1950 met als standplaats Vliegbasis Deelen. Doel van deze groep was het doen van artilleriewaarnemingen door artilleristen van de Koninklijke Landmacht. Momenteel (2019) is deze groep, na enkele transformaties, bekend onder de naam Tactische Helicopter Groep (THG).

In het verleden waren de krijgsmachtdelen ieder met hun “eigen” helikopteronderdeel uitgerust. De landmacht bezat de Groep Lichte Vliegtuigen (GpLV) voor het doen van artilleriewaarnemingen door artilleristen. De Koninklijke Luchtmacht( KLu) leverde de hiervoor geschikte infrastructuur op de Vliegbasis Deelen en de Vliegbasis Soesterberg, het onderhoudspersoneel en de vliegers.

In de loop van de tijd zijn deze onderdelen door de vele bezuinigingen en reorganisaties aan grote veranderingen onderhevig geweest. De GpLV werd in 1993 omgevormd tot Groep Helicopters Koninklijke Luchtmacht (GPHKLu) en ook het bezit van de helikopters ging geheel naar de luchtmacht over toen de artilleriewaarneming werd afgestoten. Daarna vervolgde in 1995 transformatie tot Tactische Helicopter Groep (THG) met de nieuwe luchtmobiele brigade als de te vervoeren klant.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De Groep Lichte Vliegtuigen (GpLV) was uit terugkerende eenheden uit Nederlands-Indië opgericht op 1 maart 1950. Standplaats werd de Vliegbasis Deelen vanwaar men t/m 1955 met 298 Squadron(Sq) en aangekochte Austers opereerde. Van 1955 tm 1959 werd door 298 Sq gevlogen met de Piper L18C en de eerste helikopter, de Hiller H23B Raven. Beide typen werden via het MDAP kosteloos verstrekt. Het inmiddels opgerichte 299 Squadron opereerde in gelijke configuratie aangevuld met aangekochte Piper L21B's en van 1957 t/m 1959 had de GpLV tevens een detachment op Vliegbasis Ypenburg. Het vliegerkorps bestond destijds zowel uit Officieren als Onderofficieren-Vlieger.

Van 1959-1961 werd ter vervanging van de Piper L18C's een nieuw helikoptertype geïntroduceerd: de Aérospatiale Alouette II. 298 Sq vloog t/m 1964 met de Alouette II, de Piper L21B en de Hiller H23B. 299 Sq vloog alleen met de Piper L21B en de Hiller H23B. Het detachement op Ypenburg werd in 1962 omgedoopt tot 300 Squadron en vloog t/m 1964 in gelijke configuratie met 299 Sq.

In 1964 schakelde men collectief over op 77 stuks Aérospatiale Alouette III en werden de Piper L21B en de Hiller H23B fasegewijs afgestoten. Respectievelijk vanaf 1964 t/m 1967 en 1965 t/m 1967 vlogen 298 en 299 Sq vanaf Vliegbasis Deelen met de Alouette III. 300 Sq (op vliegbasis Ypenburg) vloog t/m 1966 door met de Piper L21B en de Hiller H23B. In deze periode kreeg de GPLV ook officieel tot taak:

  • het maken van verkennings-, liaison- en vuurleidingsvluchten voor de legercommandanten van de Koninklijke Landmacht[1].
  • het verkennen van landingstrips, commandovoering, gebiedsbewaking, camouflagecontrole, luchtfotografie, radio tussenstation en bevoorraden van eenheden[2]
  • uitvoeren van Search and Rescue SAR/TAR vluchten ter redding van vliegers op zee (eerst vanaf Ypenburg, later vanaf Leeuwarden. Hierbij was een toestel stand-by op de Waddeneilanden tijdens air-ground missies op de schietterreinen Vlieland en Terschelling). Dit werd later uitgebreid met het verlenen van noodvervoer van patiënten etc. naar het vasteland.

In 1966 schakelde ook 300 Sq om op de Alouette III en werd daar gelijktijdig de de Havilland DHC2 Beaver geïntroduceerd en vloog men t/m 1967 met beide toestellen.

In 1968 volgde een reorganisatie: 298 Sq verhuisde met de staf GPLV en het nieuwe Logistiek Sq naar Vliegbasis Soesterberg en 300 Sq verhuisde van Ypenburg naar Deelen.

298 Sq vloog van 1968-1993 met de Alouette III waarbij in 1975 tevens de Messerschmitt-Bölkow-Blohm BO-105 werd geïntroduceerd.

299 Sq vloog van 1965-1975 met de Alouette III en voerde vanaf 1975 de BO-105 in[3] en was in 1979 volledig overgeschakeld op de BO-105 waarmee men tot 1995 doorvloog. 299 Sq kwam in 1992 in het nieuws na een terroristische actie door een politieke actiegroep.[4].

300 Sq vloog van 1968-1983 met de DHC2 Beaver waarna t/m 1993 totaal op de Alouette III werd overgegaan. Het uitfaseren van de Beaver betekende tegelijk ook het verdwijnen van de Onderofficier-Vlieger.

In de loop der tijd werden helikopters dikwijls gebruikt voor het vervoer van VIPS en leden van het koninklijk huis bij officiële gelegenheden; hiervoor was aan de linkerzijde van enkele Alouette III's een extra instaptrapje gemonteerd, was het interieur overtrokken met een blauwe lederen stoelbekleding en was getint anti-inkijkglas aan de linkervoorzijde van de cockpit gemonteerd.

De GPLV vliegopleidingen waren een interne aangelegenheid. Voor de vliegopleiding tot het "Groot Militair Brevet" werden de vliegers intern opgeleid bij de Helikopter Vlieg Opleiding (HVO) bij 299 Sq en vervolgens bij 300 Sq. op Vliegbasis Deelen. De opleiding op de Piper Cub, (Klein Militair Brevet) werd destijds gedaan bij de Lichte Vliegtuig Opleiding (LVO) op Vliegbasis Gilze-Rijen. De luchtwaarnemers waren afkomstig van de Koninklijke Landmacht en volgden samen met de vliegers een operationele opleiding bij de Legerluchtwaarnemersschool (LLWS), later het Opleidingscentrum Grond- Luchtsamenwerking (OCGLS). Aan het begin van de jaren 1980 ving de helikoptervliegopleiding aan op Fort Rucker, Alabama, later aangevuld met operationele opleiding in Fort Hood, Texas.

Vanaf de jaren 1950 tot begin jaren 1990 viel alle logistieke ondersteuning onder verantwoordelijkheid van de Koninklijke Landmacht. In 1993, samen met de naamsverandering in Groep Helikopters (GPH), nam de KLu ook deze taken over en volgde de introductie van de nieuwe helikoptertypen. In 1995 volgde tenslotte de naamsverandering in Tactische Helikopter Groep KLu (THGKLu).

Scary[bewerken | brontekst bewerken]

Trump Sought Options for Attacking Iran to Stop Its Growing Nuclear Program

Portret van Eratosthenes

Bron artikel: Defensie Helikopter Commando