Gebruiker:Stabilopen/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Canal It Up[bewerken | brontekst bewerken]

Vrijwilligers in actie aan de Akenkaai in Brussel voor Canal It Up

Canal It Up is een Brusselse organisatie zonder winstoogmerk die zich inzet voor een proper kanaal Brussel-Charleroi. In 2019 werd de organisatie opgericht door Pieter Elsen. Ondertussen bestaat Canal It Up uit een team van 4 begeleiders die onder het motto "Wij willen een proper en plastic-vrij Brussels kanaal waar de natuur ook een plaats heeft" tewerk gaan[1]. Als sensibiliseringscampagne wordt er, met behulp van vrijwilligers, met drie kajakken op het kanaal gevaren om het ronddrijvende afval eruit te vissen.

Projecten en acties[bewerken | brontekst bewerken]

Het kanaal in Brussel kampt met verschillende problemen; grote hoeveelheid afval, slechte waterkwaliteit en een gebrek aan groen en habitat voor de dieren van het kanaal. Canal It Up wil hier verandering in brengen.

Naast de kajaktochten-actie, zal er ook een afvalbarrière geïnstalleerd worden aan de sluis van Sint-Jans-Molenbeek. Deze heeft als doel om het afval tegen te houden en naar een centraal punt te laten drijven, zodat het daar opgehaald kan worden.

Het volgende project is het creëren van drijvende groene eilanden langs het kanaal. Deze zullen habitatten vormen voor de vogels boven water en de vissen onder water. De planten op het eiland, waarvan de wortels zich in het water bevinden, zouden ook een zuiverend effect hebben op het water om zijn kwaliteit te filteren.  

Media[bewerken | brontekst bewerken]

In januari 2020 schreven verschillende milieuorganisaties waaronder Canal It Up, Greenpeace Brussels, Natuurpunt Brussels, WWF, BRAL … een open brief naar Brussels minister van Leefmilieu, Alain Maron. [2] De brief heeft betrekking op de lozingen van Brussels rioolwater in de Zenne en het kanaal. In de brief wordt gevraagd om het aantal ‘overstortmomenten’ vanuit riolen in de waterlopen te beperken.

In de zomer van 2020 maakte de organisatie ook deel uit van het initiatief "Staycation BXL: vakantie in eigen stad"[3], gesubsidieerd door de Vlaamse Gemeenschapscommissie. [4]

Canal It Up verscheen in februari 2021 in de zesde aflevering over Brussel in de Vlaamse serie "Reizen Waes". [5][6]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Home. Canal it up. Geraadpleegd op 21 mei 2021.
  2. Maron belooft betere waterkwaliteit Zenne en kanaal door beperking van overstort uit riool. www.bruzz.be. Geraadpleegd op 21 mei 2021.
  3. Staycation: vakantie in eigen stad. VGC-jaarverslag 2020. Geraadpleegd op 21 mei 2021.
  4. VRT NWS, 6.000 euro voor vereniging “Canal It Up” die afval uit kanaal van Brussel vist. vrtnws.be (23 juli 2020). Geraadpleegd op 21 mei 2021.
  5. Reizen Waes vaart mee!. Canal it up (7 februari 2021). Geraadpleegd op 21 mei 2021.
  6. Reizen Waes - Aflevering 6 (Vlaanderen).

Categorie:Mens en maatschappij Categorie:Natuur Categorie:Kanaal Categorie:Brussel Categorie:Afvalwater