Gebruiker:Stunteltje/Kladblok/Schroevendok Straatman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Het dok in de Wolwevershaven

Het Schroevendok Straatman is een rijksmonument in de Wolwevershaven in Dordrecht.[1] Het is beeldbepalend in het historisch havengebied en een van de meest gefotografeerde monumenten in de binnenstad. Het werd gebruikt om scheepsschroeven en roeren te repareren en vervangen, door schepen deels uit het water te lichten. Het hefvermogen van 30 ton werd in 1952 opgevoerd met tien ton.

Het dok werd gebouwd in 1928 en werd tot 1996 gebruikt door machinefabriek L. Straatman Ketelmakerij. Dat bedrijf was van 1902 tot 1996 gevestigd aan de Kuipershaven. Het dok werd toen overgedragen aan de Stichting Schroevendok Straatman, die het dok onderhield met de opbrengsten van de verhuur. In 2002 werd de scheepslift uitgeroepen tot industrieel archeologisch rijksmonument.

In 2014 was Jooren Scheepsschroeven de laatste huurder, het bedrijf stopte er mee omdat er te weinig werk voor was. Daarmee had de stichting ook geen geld meer voor onderhoud. Omdat het een bijzonder object is en uniek in Nederland besloot de gemeente Dordrecht samen met de provincie Zuid-Holland, de Stichting Schroevendok Straatman en lokale sponsors 170 duizend euro uit te trekken voor een grote opknapbeurt.

Restauraties[bewerken | brontekst bewerken]

  • In 1999 redde de eigenaar van Jooren Scheepsschroeven het dok zelf al eens van de sloop. Het stortte in en het was daarna of sloop of reparatie. Het bedrijf huurde het dok toen toen nog regelmatig. Omdat geen enkel bedrijf de reparatie aandurfde werd besloten het zelf te doen. Dat kostte in die tijd vier maanden werk.
  • In 2019 was gebleken dat de Stichting Schroevendok nog maar onvoldoende inkomsten had om het onderhoud te kunnen blijven doen en nam de gemeente het recht van opstal over van de stichting.[2] Vrijdag 26 april 2019 kon het dok uit de Wolwevershaven op een ponton getakeld worden en over het water gesleept naar de haven Westergoot. Daar wordt het werk uitgevoerd door het in 1892 opgerichte Dordtse bedrijf De Jong Constructiewerkplaats. Volgens de gemeentelijke afdeling monumentenzorg zal het dok in september weer terug op zijn plaats in de haven zijn. [3]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Scheepslift Wolwevershaven (Dordrecht) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

Categorie:Dok Categorie:Rijksmonument in Dordrecht