Naar inhoud springen

Gebruiker:Stunteltje/Kladblok/Vakraad

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Een vakraad is een samenwerkingsverband in de vorm van een stichting, waarmee werkgevers en werknemers onder andere CAO’s afsluiten. Daarnaast houden ze zich ook bezig met het ontwikkelen van beleid op het gebied van arbeidsvoorwaarden en arbeidsverhoudingen. Voorbeelden hiervan zijn de pensioenregelingen, scholingsfonden.

De organisatievorm werd al voor de eerste wereldoorlog bedacht door Inte Onsman, een nieuwe organisatievorm voor de vakbond met lokale en provinciale vakraden. Daarmee was hij zijn tijd ver vooruit, want pas na 1945 werd die een feit.[1]

Vakraad Metaal en Techniek

[bewerken | brontekst bewerken]

De stichting is in 1947 opgericht voor de bedrijfstak 'Kleine Metaalnijverheid’, later de ‘Metaalnijverheid’ (de kleinmetaal). Sinds 2003 heeft de bedrijfstak zijn huidige naam Metaal en Techniek, een bedrijfstak waarin het product en de innovatie via techniek centraal staan.

Bedrijfstakken

[bewerken | brontekst bewerken]

De Metaal en Techniek wordt gevormd door vijf bedrijfstakken:

  • het carrosseriebedrijf
  • de goud- en zilvernijverheid
  • het isolatiebedrijf
  • het metaalbewerkingsbedrijf
  • het technisch installatiebedrijf.

Anno 2019 vertegenwoordigen zij bijna 30.000 werkgevers en 300.000 werknemers.

Aan werkgeverszijde neemt de Federatie Werkgeversorganisaties Techniek (FWT) deel. De FWM is een samenwerkingsverband van:

Aan werknemerszijde nemen deel:


Vakraad voor de Mode-, Interieur-, Tapijt- en Textielindustrie (Vakraad MITT)

[bewerken | brontekst bewerken]

De Stichting is het samenwerkingsorgaan van CAO-partijen in de sector. De Vakraad MITT heeft ten doel goede sociale verhoudingen in deze bedrijfstakken te bevorderen, in het bijzonder door het geven van leiding aan de uitvoering en toepassing van de CAO MITT. En als bevoegd orgaan op te treden bij de interpretatie van de telkens voor de bedrijfstak geldende collectieve arbeidsovereenkomst.

Dit doel realiseert de Vakraad MITT o.a. door het uitvoeren van diverse activiteiten op het terrein van de arbeidsverhoudingen, de arbeidsomstandigheden en opleiding en scholing in de bedrijfstak en ter uitvoering van CAO-afspraken. Verder geeft de Vakraad MITT informatie over de CAO MITT om een juiste nalevering van de CAO in de bedrijfstak te bewerkstelligen en geeft hij advies en voorlichting terzake.

Eventueel kan ook de Vakraad MITT als geschillencommissie optreden, indien dat in de CAO aan de Vakraad MITT is opgedragen.

Ook kan de Vakraad MITT zich bezig houden met arbeidsmarktsituatie en de werkgelegenheid in de mode-, interieur-, tapijt- en textielindustrie. Tot slot zorgt de Vakraad MITT ervoor dat de CAO-boekjes worden gedrukt en verspreid.

Voorheen: Vakraad voor de Schoen- en Lederwaren-industrie, Vakraad voor de Confectie-Industrie

Vakraad voor de Contractcateringbranche

[bewerken | brontekst bewerken]

De Vakraad voor de Contractcateringbranche

Aan werkgeverszijde nemen deel:

  • Vereniging Nederlandse Cateringorganisaties (Veneca)

Aan werknemerszijde nemen deel:

Beide partijen hebben een even grote stem in de besluitvorming. De besturen worden bij hun activiteiten ondersteund door een secretariaat.

Door twee stichtingen worden premies geheven: door FBA en SUCON II.

Vakraad voor de Timmerindustrie

[bewerken | brontekst bewerken]

De Stichting Vakraad voor de Timmerindustrie

De werkgever- en de werknemersverenigingen (cao-partijen) hebben een paritair orgaan opgericht 'De Stichting Vakraad voor de Timmerindustrie' die adviseert over de toepassing van de cao. Cao Partijen, verenigd in deze Vakraad, voeren jaarlijks overleg over de arbeidsvoorwaarden van de cao voor de Timmerindustrie en over de cao SSWT. Geschillen

Worden werkgever en werknemer het niet met elkaar eens over de toepassing van de cao dan bestaat de mogelijkheid om dit ter advisering voor te leggen aan de Vakraad. Correspondentie kunt u richten aan:

De Stifa voert het bestuurssecretariaat van de Vakraad voor de Timmerindustrie.

Vakraad voor de Houtverwerkende Industrie

Vakraad Meubelindustrie en Meubileringsbedrijven

[bewerken | brontekst bewerken]

Vakraad

CBM voert het secretariaat van de Stichting Vakraad Meubelindustrie en Meubileringsbedrijven. In het bestuur van de stichting zijn sociale partners in de meubelindustrie en interieurbouw (CBM, FNV en CNV Vakmensen) vertegenwoordigd.

De Vakraad stelt zich ten doel goede sociale verhoudingen tussen werkgevers en werknemers in de sector tot stand te brengen en te bevorderen door onder andere collectieve arbeidsvoorwaarden overeen te komen.

CBM stelt in opdracht van sociale partners cao-teksten op, meldt deze aan bij het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en vraagt de algemeenverbindendverklaring van de collectieve arbeidsvoorwaarden aan. Tevens verstrekken we op verzoek van werknemers en werkgevers dan wel andere belanghebbenden in de sector nadere toelichting op de toepasselijkheid van de cao en haar bepalingen.

Daarnaast dragen wij zorg voor de bestuursondersteuning, die onder andere bestaat uit het opstellen van vergaderstukken, verslaglegging van vergaderingen en het uitvoeren van bestuursbesluiten. CBM beschikt ook over de deskundigheid om de financiële administratie van de Vakraad te voeren, waartoe het opstellen van de begroting en de jaarrekening behoren.


Vakraad voor het Kappersbedrijf, opgericht in 1960.


Categorie:Nederlandse vereniging Categorie:Corporatisme in Nederland