Gebruiker:SubjectIsDead/Ridge Racer (serie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ridge Racer
Ontwikkelaar(s) Namco
Uitgever(s) Namco
Bandai Namco Games
Genre(s) Racespel
Platform(s) Arcade, PlayStation, PlayStation 2, PlayStation 3, PSP, PlayStation Vita, Nintendo 64, GameCube, Nintendo DS, Nintendo 3DS, Xbox, Xbox 360, Android, iOS, Microsoft Windows
Navigatie
Eerste spel Ridge Racer
(7 oktober 1993)
Laatste spel Ridge Racer Slipstream
(19 december 2013)
Portaal  Portaalicoon   Computerspellen

Ridge Racer (リッジレーサー, Rijji Rēsā) (リッジレーサー, Rijji Rēsā) is een serie van racespellen die wordt ontwikkeld en uitgegeven door Namco. De serie begon met arcadespellen en werd daarna ook uitgegeven op spelcomputers. In de spellen racen spelers in of rondom het ficitieve Ridge City. De virtuele mascotte van het spel is Reiko Nagase. Het eerste spel in de serie werd uitgegeven in 1993 en de serie heeft in totaal vier arcadespellen, elf consolespellen en negen spellen voor mobiele telefoons en andere draagbare apparaten. Het spel staat goed aangeschreven en wordt gezien als invloedrijk in de wereld van de racespellen.[1]

Gameplay[bewerken | brontekst bewerken]

Hoewel er verschillen zijn tussen de vele spellen, is de basisgameplay van de Ridge Racer serie relatief consistent gebleven. De races vinden meestal plaats in de straten van Ridge City of op andere openbare wegen (hoewel er ook een aantal circuits in het spel zitten). De speler begint op de laatste plaats en heeft een aantal rondes de tijd om zijn tegenstanders in te halen en uiteindelijk de race te winnen. Omdat veel van de bochten op het parcours niet met racesnelheden te nemen zijn, moeten spelers door de bochten driften en proberen hierbij zoveel mogelijk snelheid vast te houden. In het meest recente consolespel in de serie, Ridge Racer Unbounded, veranderde de focus van het spel van driften naar vernietiging.

In de arcadespellen (en de consolespellen die hierop gebaseerd zijn), racen de spelers ook tegen de tijd, waarbij er tijd aan de klok toegevoegd wordt wanneer de speler een volledige ronde gereden heeft. De race eindigt als de timer afloopt of wanneer de speler de laatste ronde van de race voltooit, afhankelijk van welke van de twee eerst gebeurt. In consoleversies moeten spelers op een vooraf vastgestelde plaats eindigen om verder te kunnen in het spel.

Latere spellen in de serie breidden de basis van het spel uit door de toevoeging van nieuwe spelelementen; zo konden sommige auto's makkelijker driften, maar waren ze moeilijker om te besturen, terwijl anderen makkelijker waren om te besturen, maar minder goed konden driften. Een andere recente toevoeging was "nitro", waarmee de speler zijn auto een korte tijd sneller kan laten gaan. De nitro kan weer worden opgeladen door te driften in de bochten.

De racebanen in de Ridge Racer serie liggen vaak in of om Ridge City, een fictionele kuststad. De omgeving van Ridge City is zeer divers. Er liggen onder andere stranden, bossen, vlakke stukken grond en bergen. Het formaat van Ridge City is tijdens de ontwikkeling van de serie steeds verder uitgebreid, waarbij er constant nieuwe regio's en racebanen toegevoegd werden. De meeste versies van het spel bevatten ook de racebanen uit Ridge Racer en Ridge Racer 2. Veel van de banen in de spellenreeks delen onderdelen, waarbij stukken toegevoegd of verwijderd zijn om een nieuwe baan te creëren. Ook kunnen spelers sommige banen omgekeerd berijden.

De Ridge Racer spellen gebruiken over het algemeen fictieve auto's met een stijl die is gebaseerd op die van echte auto's op dat moment. In latere spellen komen autobedrijven voor die meerdere voertuigen aanbieden. Zo is "Kamata" bijvoorbeeld een Japanse autoproducent die zich specialiseert in compacte sportauto's, produceren de Italiaanse bedrijven "Assoluto" en "Soldat" supercars zoals Ferrari , produceert het Duitse "Himmel" supercars die vergelijkbaar zijn met de Porsche Boxster, en produceert het Amerikaanse "Danver" muscle cars, trucks en SUVs. De meeste auto's in het spel ontlenen hun namen en sponsoren aan andere computerspellen van Namco.

Spellen[bewerken | brontekst bewerken]

Arcadespellen[bewerken | brontekst bewerken]

Consolespellen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Ridge Racer (1994), voor de PlayStation (launch game), vergelijkbaar met de arcadeversie, maar met de mogelijkheid om in third-person te spelen. Debuut van 13th Racing. Een nieuwe versie van het originele spel, met de naam Ridge Racer Turbo (in Europa bekend als Ridge Racer Hi-Spec Demo) had een beperkt aantal spelmodi maar liep met 60 frames per seconde en maakte gebruik van gouraud shading. Deze versie zat als bonus bij R4: Ridge Racer Type 4.
  • Ridge Racer Revolution (1995), voor de PlayStation. 13th Racing Kid en White Angel maakten hun debuut in dit spel door de speler uit te dagen in de Time Trial mode. De soundtrack komt van Ridge Racer 2.
  • Rage Racer (1996), voor de PlayStation. Dit spel zag het debuut van de herkansingsregel en aanpassingen aan de voertuigen.
  • R4: Ridge Racer Type 4 (1998), voor de PlayStation. Volgt de formule van Rage Racer, maar in plaats van aanpassingen aan de auto's kan de speler één van de vier raceteams kiezen.
  • Ridge Racer 64 (2000), voor de Nintendo 64 (niet uitgegeven in Japan), bevat racebanen uit Ridge Racer en Ridge Racer Revolution en een eigen zet woestijnlandschappen exclusief op de Nintendo 64.
  • Ridge Racer V (2000), voor de PlayStation 2 (launch game) laat spelers kleine aanpassingen maken aan hun auto, heeft Grand Prix races zoals die ook voorkomen in R4.
  • R: Racing Evolution (2003), voor de GameCube, PlayStation 2, en Xbox. Een spin-off waarin auto's van echte fabrikanten voorkomen.
  • Critical Velocity (2005), voor de PlayStation 2 (alleen uitgegeven in Japan), voorheen bekend als Rune Chaser. Spin-off waarin Ridge Racer auto's voorkomen.
  • Ridge Racer 6 (2005), voor de Xbox 360 (launch game).
  • Ridge Racer 7 (2006), voor de PlayStation 3 (launch game) laat spelers hun volledige auto naar wens aanpassen.
  • Pachi-slot Ridge Racer (2008), voor de PlayStation 2 (alleen uitgegeven in Japan).
  • Ridge Racer Unbounded (2012), voor Microsoft Windows, PlayStation 3, en Xbox 360 (niet uitgegeven in Japan).

Spellen voor handheld en mobiele apparaten[bewerken | brontekst bewerken]


Ontvangst[bewerken | brontekst bewerken]

De originele Ridge Racer werd erg goed ontvangen door critici wegens zijn 3D graphics, audio, en de driftmechanieken. Het spel kreeg ook een port naar de PlayStation, waar het een van de meest succesvolle spellen in de vroege jaren was. Het spel wordt ook gezien als de oorzaak van de dominantie van de PlayStation over de Sega Saturn tussen 1994 en 1995.

De opvolgers uit de jaren 90 waren ook zeer succesvol. Met name Ridge Racer Type 4 wordt vaak gezien als het beste spel in de serie. Ridge Racer V kreeg matige beoordelingen, maar de daarop volgende PSP-titel werd weer geroemd.  Reiko Nagase, de mascotte van het spel, wordt vaak gezien als een van de meest herkenbare vrouwelijke karakters uit spellen.

Ridge Racer 7 uit 2006 wordt gezien als het hoogtepunt van de serie, voordat deze in populariteit begon te zakken. De Vita-titel werd negatief beoordeeld en het meest recente consolespel, Ridge Racer Unbounded, werd verweten teveel af te wijken van het driften en te veel te neigen naar vernietiging, die beter in de Burnout serie zou passen. Het spel werd nooit zo populair als zijn voorgangers en werd nooit uitgegeven in Japan.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

[[Categorie:Computerspelserie]]