Gebruiker:Svdmolen/garage

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Op deze pagina is een beschrijving te vinden van hoe wikipedia naar mijn mening georganiseerd zou moeten zijn. Grotendeels is het gebaseerd op de huidige structuur, maar dan kort en bondig samengevat. Het doel is een duidelijke omschrijving te geven met waar nodig een te volgen procedure. Tips zijn van harte welkom op het overleg van deze pagina.

Verantwoordelijkheden van de moderators[bewerken | brontekst bewerken]

  • Garanderen continuiteit wikipedia
  1. Blokkeren van anonieme gebruikers die wikipedia schade toe brengen. Hier is geen toestemming van de gemeenschap voor nodig. Wel kan de gemeenschap om deblokkade vragen aan de betreffende moderator. De anonieme gebruiker zelf kan via de moderatormail ook een verzoek daartoe indienen.
  2. Voorstellen tot blokkade van geregistreerde gebruikers die wikipedia schaden voorbereiden en ter stemming voorleggen aan de gemeenschap. Bij goedkeuring ook het uitvoeren van de blokkade en toezien op naleving. Normale procedure zal verlopen via het stemlokaal. Wanneer directe actie vereist is kan de moderator een korte blokkade (maximaal 24 uur) opleggen om gedurende die tijd toestemming voor een langere blokkade de gemeenschap te raadplegen.
  3. Ingrijpen bij editoorlogen. Beveiligen van de pagina en korte blokkades (maximaal 1 uur) zijn toegestaan zonder goedkeuring vooraf van gemeenschap. Duidelijke argumentatie is bij blokkade wel vereist.
  • Bewaken inhoud van wikipedia
  1. Verwijderen van artikelen en afbeeldingen waarin auteursrechten van derde worden geschonden. Dit kan zonder toestemming van de gemeenschap.
  2. Verwijderen van artikelen die slechts gevuld zijn met vandalisme van welke vorm dan ook. Dit kan zonder toestemming van de gemeenschap.
  3. Verwijderen van artikelen die niet passen binnen de doelstelling van wikipedia. Via de verwijderlijst.
  • Ondersteunen van beginnende wikipedianen.
  1. Beantwoorden vragen en helpen bij het oplossen van problemen die verband houden met wikipedia.

Onder "zaken die wikipedia schade toe brengen" wordt verstaan:

Duur van een blokkade[bewerken | brontekst bewerken]

Anonieme gebruikers: Na één waarschuwing mag begonnen worden met een blokkade niet langer dan 1 dag. Bij recidive gevolgd door 1 week, 1 maand, 1 jaar en uiteindelijk permanent. Hierbij moet wel rekening worden gehouden met het feit dat het ook een IP adres kan zijn dat door meerdere gebruikers wordt gebruikt. Dan is 1 dag maximaal, tenzij de gemeenschap toe stemming geeft voor een langere blokkade.

Geregistreerde gebruikers: Na drie waarschuwingen kan begonnen worden met een procedure om via de gemeenschap toestemming te krijgen voor blokkade. De eerste blokkade mag niet langer zijn dan 1 week. Bij recidive respectievelijk niet langer dan 1 maand, 6 maanden, 1 jaar. Mocht dit alles niet geholpen hebben dan kan een permanente blokkade worden aangevraagd.