Gebruiker:VAmber/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Cryptisch boswitje
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Lepidoptera (Vlinders)
Familie:Pieridae (Witjes)
Geslacht:Leptidea
Soort
Leptidea juvernica
(Reissinger, 1990)
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

Het cryptisch boswitje of verborgen boswitje (Leptidea juvernica) is een pas onlangs als soort herkende dagvlinder met een zeer dun lijfje, uit de familie Pieridae, de witjes. Pas in 1989 is duidelijk geworden dat het verborgen boswitje, dat zeer sterk lijkt op het boswitje, een aparte soort is. Er zijn aanwijzingen voor de aanwezigheid van hybriden[1].

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Voorvleugellengte: circa 20 mm. Het cryptisch boswitje, dat uiterlijk vrijwel identiek is aan het boswitje, is een fragiele vlinder met smalle, ovale vleugels; de vleugels zijn aan de uiteinden sterk afgerond. Bij het mannetje is de vlek in de voorvleugelpunt donkergrijs tot zwart, bij de vrouwtjes lichtgrijs tot wit. [2].

Gelijkende soorten[bewerken | brontekst bewerken]

Op grond van uiterlijke kenmerken vrijwel niet te onderscheiden van het boswitje. Alleen als bij het mannetje van de eerste generatie de donkere vlek in de vleugelpunt aan de binnenzijde bol loopt, is met zekerheid sprake van een cryptisch boswitje.

Verspreiding en leefgebied[bewerken | brontekst bewerken]

Het cryptisch boswitje is pas onlangs als soort herkend en geldt als een verdwenen onregelmatige standvlinder die vooral in Zuid-Limburg is gevonden. Uit de collecties blijkt dat in de periode van 1949 tot 1958 op de Bemelerberg een populatie heeft gevlogen. Daarvoor zijn nog enkele andere waarnemingen geweest in Zuid-Limburg en Gelderland. Na 1958 is de soort niet meer in Nederland gevonden, de dichtstbijzijnde populaties bevinden zich op dit moment in het noordelijk deel van de Eifel en in het uiterste zuiden van de Ardennen. Het cryptisch boswitje is gemeld uit de meeste Europese landen. Verbreid van Frankrijk via Midden-Europa tot Griekenland in het zuidoosten en Rusland in het Oosten van Europa. Niet in Engeland, maar wel in Ierland.

Habitat[bewerken | brontekst bewerken]

Zonnige, warme graslanden en ruigten in de buurt van vochtige, half beschaduwde plaatsen in bossen en struwelen. Uit een onderzoek in Oostenrijk blijkt dat het cryptisch boswitje meer voor kwam in vochtige biotopen, zoals venen en vochtige bossen. Het boswitje kwam op gemiddeld drogere plaatsen voor zoals droge bossen en kalkgraslanden.

Waardplanten[bewerken | brontekst bewerken]

De waardplanten van de vlinder zijn vooral diverse soorten vlinderbloemigen, waaronder veldlathyrus en gewone rolklaver.

Vliegtijd en gedrag[bewerken | brontekst bewerken]

Waarschijnlijk eind april-begin juni en eind juni-half augustus in twee generaties. De vlinders hebben een dwarrelende manier van vliegen.

Levenscyclus[bewerken | brontekst bewerken]

De rups waarschijnlijk half mei-half juli en begin augustus-half september. De soort overwintert als pop.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Categorie:Witje Categorie:Dier uit het Palearctisch gebied

Mee bezig Mee bezig
Aan deze pagina of deze sectie wordt de komende uren of dagen nog druk gewerkt.
Toelichting: ...
Klik op geschiedenis voor de laatste ontwikkelingen.