Gebruiker:Vlaascho/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is het persoonlijke kladblok van Vlaascho.
Een kladblok is een subpagina van iemands gebruikerspagina. Het dient als testruimte voor de gebruiker en om nieuwe artikelen of langere toevoegingen aan bestaande pagina's voor te bereiden.

Let op: je kladblok opslaan gaat met de knop 'publiceren'. De pagina wordt daarmee nog niet in de openbare encyclopedie geplaatst en blijft een kladpagina. De kladblokpagina is wel zichtbaar (voor iedereen die wat meer van Wikipedia) en mag dus geen onoorbare dingen te bevatten.

Het is, ook in een kladblok, uitdrukkelijk niet toegestaan om zonder toestemming auteursrechtelijk beschermd materiaal van derden te publiceren.
Enkele handige links: Spiekbriefje | Snelcursus

Andere testplaatsen: De algemene zandbak | De probeerpagina van de snelcursus | De sjabloonzandbak

Het grootzegel van de Staten-Generaal, is gebruikt van 1579 tot 1795
Generaliteitsleeuw
wapen van de Bataafse Republiek
Sinds 1907 is dit het wapenschild van Nederland

De Nederlandse leeuw is een symbool in de heraldiek. Al in de vroegste heraldische werken komen leeuwen, symbolen van kracht, voor op wapenschilden. Tot op de dag van vandaag komen leeuwen in tientallen uitvoeringen en kleuren voor op wapenschilden van families, steden en landen. In veel van de Nederlandse wapens spelen leeuwen en belangrijke rol terwijl in Duitsland adelaars de voorkeur genoten.

In de Nederlanden gebruikte keizer Karel V sinds 1515 op het zegel dat hij voor zijn deze gebieden gebruikte een leeuw met een zwaard als helmteken. Sindsdien hebben de Spaanse en Oostenrijkse heersers over de Zuidelijke Nederlanden leeuwen in het wapen dat zij in deze gebieden gebruikten geplaatst. In andere landen die zij veroverd hadden gebruikten zij andere wapens en zegels.

In de Noordelijke Nederlanden, die zich in de Tachtigjarige Oorlog afscheidden en als Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden een generaliteitsleeuw in hun wapen voerden, was deze leeuw meer dan 200 jaar lang het kenmerk van de unie.

Nederlanders in de 17e en 18e eeuw, die in het lezen van tekens en beelden geoefend waren, zagen de vele leeuwen van de Habsburgers, Brabant, Vlaanderen, Oranje, Nassau, de Staten-Generaal, Holland, Zeeland, Friesland, Gelre, Overijssel en Limburg op poorten, documenten en vaandels en zullen de leeuw als het symbool van de overheid hebben gezien.

Een populaire vorm van cartografie was het tekenen van de gewesten in de vorm van een leeuw. Deze kaartvorm wordt een "Leo Belgicus" genoemd.

De leeuw in het koninklijk wapen / rijkswapen van Nederland is de leeuw van het Huis Nassau vermeerderd met de pijlenbundel en het zwaard van de oude generaliteitsleeuw.

Op de keerzijde van het kruis van de Orde van de Nederlandse Leeuw is de leeuw van het rijkswapen afgebeeld.

Wie in de 21e eeuw de vraag wil beantwoorden hoe een Nederlandse leeuw er precies uit ziet staat voor een probleem. Men kan aan de generaliteitsleeuw, één van de drie leeuwen in het rijkswapen of zelfs het beeldmerk van de KNVB denken. [[Categorie:Heraldiek]] [[Categorie:Huis Oranje-Nassau]]