Gebruiker:Yanou.philipsen/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie



Tom Hautekiet
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonsgegevens
Volledige naam Tom Hautekiet
Pseudoniem KIET
Geboren Antwerpen, 17 januari 1970
Geboorteland België
Nationaliteit Belg
Opleiding Productontwikkeling

Grafische Vormgeving

Beroep(en) Grafisch Ontwerper
Oriënterende gegevens
Jaren actief 1997 - Heden
Bekende werken Rock Werchter
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Tom Hautekiet[bewerken | brontekst bewerken]

Tom Hautekiet is een Antwerpse grafisch ontwerper en illustrator. Met zijn studio KIET ontwerpt hij visuele identiteiten, affiches voor exposities en festivals, verpakkingen, boeken en grafische voorstellingen voor televisie.

Hij werkte onder meer voor Rock Werchter, het Museum aan de Stroom (MAS) en de VRT (Vlaamse Radio en Televisieomroeporganisatie). Hij ontving in 2008 de Plantin-Moretusprijs voor de illustraties van het kinderboek Steek je vinger in de lucht.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Tom Hautekiet werd geboren in Antwerpen op 17 januari 1970. Na zijn middelbare school volgde hij de studie Productontwikkeling aan de Hogeschool Antwerpen. Hier kreeg hij les van onder meer Camiel Van Breedam. Nadat hij deze studie afrondde, begon hij aan een tweede opleiding Grafische Vormgeving op Sint Lucas Antwerpen.

In 1997 startte hij als zelfstandig grafisch ontwerper. Vanaf 1999 creëerde hij jaarlijks de visuele stijl van Rock Werchter. Daarnaast deed hij ontwerpopdrachten voor de VRT (Sporza en Radio 1), het televisieproductiehuis De Mensen (Mag ik u kussen?) en de presentator en muzikant Bart Peeters.

In 2002 richtte hij het designbureau KIET op.

Tom Hautekiet was lid van de theatergroep De Kakkewieten. Daarnaast heeft hij ook belangstelling voor muziek. In 1999 was hij medeoprichter van het mambo-orkest El Tattoo del Tigre.

Werk[bewerken | brontekst bewerken]

Hautekiet ontwierp voor het kinderboek Steek je vinger in de lucht van Jan De Smet en Arne Van Dongen alle illustraties. Het boek is een verzameling van kleuterliedjes. Voor deze illustraties ontving hij in 2008 de Plantin-Moretusprijs in de categorie kinder-en jeugdboeken.

Voor de populaire televisieshow Mag ik u kussen? (2012) maakte Tom Hautekiet de illustratieve tussentitels.

Voor het MAS (Museum aan de Stroom) in Antwerpen bedacht Hautekiet, in samenwerking met dichter Tom Lanoye, het concept van de 3185 handjes die de gevel sieren van het gebouw. Met deze handjes brengen ze een ode aan de stad, de haven, de stroom en de wereld. De handjes ‘houden het MAS recht’.

In 2010 bracht De Post artistieke postzegels uit, ontworpen door Tom Hautekiet. Hiermee werkte hij samen met bekende modeontwerpers zoals Dirk Bikkembergs, Ann Demeulemeester en anderen.

Bronnenlijst[bewerken | brontekst bewerken]