Gekroesd plakkaatmos

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Gekroesd plakkaatmos
Gekroesd plakkaatmos
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Marchantiophyta (Levermos)
Klasse:Jungermanniopsida
Onderklasse:Pelliidae
Orde:Pelliales
Familie:Pelliaceae
Geslacht:Pellia
Soort
Pellia endiviifolia
(Dicks.) Dumort. (1835)
Gekroesd plakkaatmos
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Het gekroesd plakkaatmos (Pellia endiviifolia ) is een levermos in de familie Pelliaceae. Het groeit meestal op kalkhoudende grond, in de nabijheid van water, op paden en in duinvalleien. Vaak op (beek)oevers, langs bospaden, greppelkanten, boswallen en in duinvalleien. Meestal wordt het boven water gevonden, soms ook onder water. Veel voorkomende begeleidende mossen zijn Dicranella varia, Barbula fallax of Bryum pseudotriquetrum.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Het dunne, transparante thallus van het andijvieachtige mos zijn lichtgroen tot donkergroen van kleur. De lobben zijn gevorkt, tongvormig tot wigvormig, ongeveer 4 tot 5 cm lang en 2 tot 9 mm breed - vaak met een paarse middenstreep en aan de randen gegolfd. Het groeit in enkele groepen of in uitgestrekte gazons. De randen van het thallus zijn niet ongewoon golvend. De karakteristieke, vierkante tot korte rechthoekige thallus-grenscellen zijn ongeveer 40 tot 70 micron lang en 20 tot 50 micron breed. De toppen kunnen in de herfst afvallen en worden gebruikt voor vegetatieve vermeerdering. De cellen binnenin zijn tussen de 70 en 120 µm lang en ongeveer 25 tot 55 µm breed. Het omwindsel van het sporenkapsel is buisvormig met getande lobjes

Vrouwelijke planten zijn meestal groter dan de mannetjes. Ze vormen rechtopstaande perichaetia, tot 5 mm lang, met een korte calyptra. Sporenrijping komt relatief zelden voor in het voorjaar.

Voorkomen[bewerken | brontekst bewerken]

Pellia endiviifolia is wijdverbreid op het noordelijk halfrond. In Nederland komt het vrij algemeen voor. Het is niet bedreigd en staat niet op de rode lijst.

Foto's[bewerken | brontekst bewerken]