Gele trein

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De gele trein op de brug over de Têt. Het voorlaatste rijtuig is een openluchtrijtuig.

De Ligne de Cerdagne, familiaal wel als de gele trein (Frans: (Le Petit) Train Jaune; Catalaans: Tren Groc), of ook wel de gele kanarie genoemd, is een smalspoor spoorweg (1000 mm, 3 ft 3 3⁄8 in) die in eerste sectie loopt vanaf Villefranche-de-Conflent tot Mont-Louis. De bouw startte in 1903 en het stuk tot Mont-Louis was af in 1910. Een verlenging met een tweede sectie tot Latour-de-Carol werd in 1927 opgeleverd om zo te kunnen aansluiten op een verbinding naar Toulouse (1929). In Latour-de-Carol kan ook overgestapt worden op de trein naar Barcelona. Er komen hier 3 treinlijnen samen met ieder een andere spoorbreedte [1].

De lijn is 63 km lang en klimt naar het op 1593 meter hoogte gelegen Bolquère, het hoogst gelegen treinstation in Frankrijk. Op het traject zijn 19 tunnels en twee bruggen. De lijn is geëlektrificeerd met 850V gelijkspanning door middel van een derde rail.

Tot de indienststelling in 2006 van twee nieuwe treinstellen hadden de meeste treinen nog openluchtrijtuigen. Nu worden dit oudere treinmaterieel nog alleen ingezet in het zomerseizoen.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]