Gele trilzwam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gele trilzwam
Gele trilzwam
Taxonomische indeling
Rijk:Fungi (Schimmels)
Stam:Basidiomycota
Klasse:Tremellomycetes
Orde:Tremellales
Familie:Tremellaceae
Geslacht:Tremella
Soort
Tremella mesenterica
Retz. (1769)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Gele trilzwam op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Schimmels

De gele trilzwam (Tremella mesenterica) is een trilzwam uit de familie Tremellaceae. Hij komt het gehele jaar door voor, maar vooral in voorjaar en late herfst. Hij leeft op takken van loofbomen en struiken.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Uiterlijke kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Het vruchtlichaam is onregelmatig van vorm en breekt meestal door de bast van dode takken. Het is tot 7,5 cm breed en 2,5 tot 5 cm hoog, afgerond tot verschillend gelobd of hersenachtig van uiterlijk. Het vruchtlichaam is geleiachtig maar taai als het nat is en hard als het droog is. Het oppervlak is meestal glad, de lobben doorschijnend, diepgeel of helder geeloranje, vervagend tot lichtgeel, zelden pigmentloos en wit of kleurloos. Droge vruchtlichamen zijn roodachtig of oranje van kleur. De kleur van het sporenpoeder is witachtig of lichtgeel.

Microscopische kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De basidia waarop de sporen rijpen zijn elliptisch tot bijna bolvormig, zelden of niet hoogstaand en typisch 15 tot 21 µm breed. Ze zijn verdeeld in 2 tot 4 kamers door verticale of diagonale scheidingswanden. De breed elliptische tot langwerpige sporen zijn gemiddeld 10-16 x 6-9,5 micron groot. Ze vormen een kiembuis of conidia die identiek worden gevormd door kiemen. Daarnaast produceert Tremella mesenterica ook conidia op speciale hyfencellen. De conidioforen zijn dicht vertakt en meestal overvloedig aanwezig in de vruchtlaag. De ongeveer bolvormige, eivormige of elliptische conidia meten 2-3 × 2-2,5 µm. Ze kunnen zo talrijk zijn dat jonge vruchtlichamen bedekt zijn met een helder geel slijm van conidia.

Voorkomen[bewerken | brontekst bewerken]

Tremella mesenterica heeft een wereldwijd verspreidingsgebied. Hij komt voor in Europa, Noord-, Midden- en Zuid-Amerika, Afrika, Azië en Australië. Hij komt algemeen voor in België en Nederland.[1]

Gele trilzwam

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Tremella mesenterica op Wikimedia Commons.