Gent Jazz Festival

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Gent Jazz
Algemene informatie
Datum 3 weekend juli
Locatie Vlag van België De Bijloke, Gent
Duur 10 dagen
Genre(s) Jazz
Fusion
Oprichter Bertrand Flamang
Organisator vzw Jazz & Muziek
Bijzonderheden 2002 - 2006 Blue Note Festival
Edities
Aantal edities 19
Eerste editie 2002
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Gent Jazz is een meerdaags jazzfestival in de Belgische stad Gent. Het muziekfestival vindt elk jaar plaats in juli op de Bijlokesite. Het werd voor het eerst georganiseerd in 2002 onder de naam Blue Note Festival en vond toen nog plaats in het Gravensteen en op de Bijloke. Vanaf 2003 vond het festival telkens plaats op De Bijloke. In 2006 veranderde de naam in Blue Note Records Festival om in 2008 de naam Gent Jazz Festival aan te nemen.

Op Gent Jazz komen zowel internationale mainstream en avant-gardejazz aan bod, als fusion van jazz met andere muziekstromingen. Tijdens de beginjaren viel het festival telkens samen met de Gentse Feesten. Na enkele jaren werd dit wat verschoven en nu valt enkel nog het laatste weekend van het festival samen met de Gentse Feesten.

Met de Garden Stage voegt Gent Jazz Festival sinds 2013 een tweede podium toe aan het programma.

In 2019, tijdens de negentiende editie, lokte het Gent Jazz 36.000 bezoekers, verspreid over 9 festivaldagen.

Gent Jazz is een organisatie van vzw Jazz & Muziek. De vzw werd in 2022 failliet verklaard.[1]

Netwerken[bewerken | brontekst bewerken]

Het Gent Jazz is lid van de Federatie van Muziekfestivals in Vlaanderen. Het is daarnaast ook meer en meer actief op het internationale vlak. Zo werd het onlangs lid van het Europe Jazz Network (EJN) en International Jazz Festival Organisation (IJFO).

Jong Jazztalent Gent[bewerken | brontekst bewerken]

Het Gent Jazz organiseert jaarlijks in samenwerking met Duvel-Moortgat een jongerenwedstrijd onder de naam Jong Jazztalent Gent. Sinds 2013 wordt uit de ingezonden projecten een winnaar gekozen. De prijs dient om creatieve projecten te realiseren die de jonge groep een duwtje in de rug geven op artistiek vlak.

Winnaars uit het verleden zijn onder meer Jef Neve, Isolde Lasoen, Brazzaville, Nathan Daems Quintet, OakTree, aRTET en Donder.

Hoofdacts[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]