Ibeyi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Ibeyi
Ibeyi in 2014
Ibeyi in 2014
Achtergrondinformatie
Jaren actief 2013 - heden
Oorsprong Parijs, Frankrijk
Genre(s) fusion jazz, soul, r&b, downtempo, elektronica, experimenteel
Label(s) XL Recordings
Manager Maya Dagnino
Bezetting
Huidige leden Lisa-Kaindé Diaz en Naomi Diaz
Website
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Ibeyi is een sinds 2013 Frans-Cubaans muzikaal duo bestaande uit de tweelingzusjes Lisa-Kaindé Diaz en Naomi Diaz. Ze zingen in het Engels en Yoruba — een Nigeriaanse taal die hun voorouders spraken voordat ze in 1700 door de Spanjaarden als slaven naar Cuba werden gebracht.

Lisa doet voornamelijk de zang en Naomi vooral de traditionele Cubaanse slaginstrumenten cajón en batádrums. Daarnaast speelt Lisa ook piano.

Ibeyi wordt op z’n Engels uitgesproken als “ee-bey-ee”. In het Yoruba betekent dit "tweeling". Hun muziek bevat elementen uit het Yoruba, Frans, Afro-Cubaanse fusion jazz en samples met traditionele instrumenten.

Voorgeschiedenis[bewerken]

De in Cuba geboren dizygote tweeling woonde aldaar nog twee jaar, waarna zij later jaarlijks nog op vakantie teruggingen. Zij groeiden op in Parijs, waar zij nu ook wonen. Hun vader was de Cubaanse percussionist Angá Diaz, die als lid van de Buena Vista Social Club met Ibrahim Ferrer, Rubén González en Máximo Francisco Repilado Muñoz speelde.

Na hun vaders overlijden in 2006 – zijn tweelingdochters waren toen 11 jaar oud – leerden zij de cajón te bespelen en de folk-nummers van de Yoruba te bestuderen.

Hun moeder Maya Dagnino is een Frans-Venezolaanse zangeres, die de twee als manager begeleide en Lisa-Kainde aangemoedigde als singer-songwriter.

Toen zij 20 jaar oud waren, werd hun gelijknamige debuutalbum "Ibeyi" uitgebracht. Het album is een ode aan hun overleden vader met daarop het nummer "Yanira", opgedragen aan de oudere zus van het duo die stierf in 2013.

Invloeden[bewerken]

Zowel vader Angá Diaz als Frank Ocean, James Blake en King Krule hebben volgens de tweeling hun muziek beïnvloed. In liveshows is onder andere rapper Jay Electronica met zijn song "Better In Tune With The Infinite" de inspiratiebron.

Hun muziek omvat kenmerken van soul, r&b, downtempo en elektronica met experimentele items. In hun opnames laten zij een sterke en spirituele verbinding met hun Yoruba wortels zien, net als in de titels en thema’s. Ook het Santeria – beoefend door veel Afro-Cubanen – wordt door Lisa-Kaindé Diaz en Naomi Diaz van Ibeyi geroemd.

Discografie[bewerken]

Albums[bewerken]

Ibeyi (2015)
Ash (2017)

EP's[bewerken]

Oya EP (2014)

Singles[bewerken]

River (2014)

Stranger / Lover (2015)

Away away (2017)