Geoffrey West

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Geoffrey West, 2007.

Geoffrey Brian West (Taunton (Somerset), 1940) is een Brits theoretisch natuurkundige, en hoogleraar aan het Santa Fe Instituut.

Biografie[bewerken]

West studeerde wiskunde en natuurkunde aan de Universiteit van Cambridge in Engeland, en promoveerde in de theoretische fysica aan de Stanford-universiteit in Californië.

West werkte enige tijd aan natuurkunde faculteit van Stanford, waarna hij overstapte naar het Los Alamos National Laboratory om de onderzoeksgroep in deeltjesfysica te leiden. Eind 1984 was hij medeoprichter van het Santa Fe Instituut.[1] Sindsdien is hij hier hoogleraar, en van juli 2005 tot juli 2009 was hij tevens directeur van het Santa Fe Instituut.

In de mei editie 2006 van het tijdschrift 'Time' werd West gerekend tot de zestien invloedrijkste wetenschappers en denkers van de wereld van vandaag.

Werk[bewerken]

In Los Alamos richtte West zijn onderzoek in eerste instantie op de theoretische deeltjesfysica, waarmee hij ook zijn bekendheid verwierf. Door zijn interesse in biologie is hij de operationele grenzen tussen beide gaan onderzoeken o.a. met onderzoek naar het toepassen van kwantitatieve methodes bij biologische problemen zoals het verouderingsproces. Halverwege de jaren 1990 is zijn interesse verschoven naar biologische fysica en de studie van complexe systemen van tumorontwikkeling, het transport van voedingsstoffen door het organisme, tot sociale ecosystemen. [2]

Publicaties[bewerken]

West publiceerde verscheidene artikelen en redigeerde enige boeken. Een selectie:

  • 1987. Santa Fe TASI-87 : proceedings of the 1987 Theoretical Advanced Study Institute in Elementary Particle Physics, Santa Fe, New Mexico, July 5-August 1, 1987. Met Richard Slansky (red.)
  • 1988. Particle physics: a Los Alamos primer. Met Necia Grant Cooper (red.)
  • 2000. Scaling in biology. Met James H. Brown (red.). Santa Fe Institute.

Externe links[bewerken]