Geordie Shore

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Geordie Shore
Geordie Shore logo
Geordie Shore logo
Genre realityserie
Ontwikkelaar MTV
Land van oorsprong Groot-Brittannië
Taal Engels
Locatie Newcastle upon Tyne, Magaluf, Cancun, Amsterdam, Praag, Barcelona, Tignes, Sydney, Reykjavik, Parijs
Gerelateerde series Jersey Shore
Oh Oh Cherso
Oh Oh Tirol
Gandía Shore
The Valleys
Beauty School Cop Outs
Productie
Uitvoerend producent Suzanne Readwin
Steven Regan
Carolyn Reynolds
Kerry Taylor
Tony Wood
Productiebedrijf Lime Pictures
Uitzendingen
Start 24 mei 2011
Afleveringen 69 (inclusief specials)
Seizoenen 11(12 inclusief miniseizoen Magaluf Madness)
Netwerk of omroep MTV
Zender MTV
Website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Geordie Shore is een Engelse realityserie die wordt uitgezonden door MTV. Het programma wordt in eerste aanleg opgenomen in Newcastle upon Tyne. De serie is een Engelse variant van de Amerikaanse serie Jersey Shore. Geordie is een bijnaam voor een inwoner van Newcastle upon Tyne. Geordie Shore heeft hetzelfde format als Jersey Shore en de Nederlandse series Oh Oh Cherso en Oh Oh Tirol.

De serie draait om een aantal jongeren uit Noordoost-Engeland die met elkaar in een huis gaan wonen. De serie laat met name zien hoe de groep uitgaat en welke relaties er ontstaan, zowel onderling als met mensen van buitenaf. Ook wordt getoond hoe de jongeren baantjes uitvoeren, bijvoorbeeld als masseur, of in een mobiele spraytansalon. Dit gebeurt doorgaans in opdracht van huisbaas Anna.

De eerste twee seizoenen van Geordie Shore werden opgenomen in Newcastle upon Tyne. Tussen deze seizoenen in zat een tripje naar het Spaanse Magaluf. Het derde seizoen werd opgenomen in Cancun (Mexico), waar de cast spring break vierde tussen de Noord-Amerikanen. Het vierde seizoen vond weer plaats in Newcastle. Het vijfde seizoen stond in het teken van Geordie Tours, waarin de castleden naar verschillende Europese plaatsen werden gestuurd om daar vrijgezellenfeesten te organiseren. De plaatsen die aan werden gedaan, waren Amsterdam, Praag, Barcelona en Tignes in de Franse Alpen. Seizoen zes vond plaats in Sydney en in seizoen zeven keerde de groep weer terug naar Newcastle.

Geordie Shore kent een typisch plaatselijk taalgebruik van de jongeren. Ten eerste vanwege het typische Newcastle/Geordie-accent en ten tweede vanwege een aantal begrippen dat veelvuldig gebruikt wordt, zoals "pullin' birds" (meisjes versieren), "proper mint" (hartstikke leuk), "tashing on" (zoenen), "worldy" (mooi meisje), "buzzing" (het naar de zin hebben) en "gettin' mental" (straalbezopen worden).

Geschiedenis[bewerken]

 • In januari 2011 werd de opdracht gegeven voor Geordie Shore. Het programma startte vervolgens op 24 mei 2011. Seizoen 1 bestaat uit zes afleveringen. In juni 2011 werden twee reünieafleveringen in Magaluf aangekondigd. Na Magaluf liet Greg Lake weten niet deel te nemen aan seizoen 2 van het programma. Hij wilde niet dat zijn reputatie aangetast zou worden. In seizoen 2 werd hij vervangen door Ricci Guarnaccio (25) en Rebecca Walker (18).
 • In seizoen 2 verhuisden de deelnemers van hun huis in Jesmond naar een nieuw huis in een omgebouwd magazijn in de buitenwijken van de stad. In januari 2012 lanceerden ze hun eigen geur om de première van seizoen 2 aan te duiden. De geur heet L’eau De Geordie en bevat volgens de deelnemers de essentie van Newcastle. Het is 's werelds eerste parfum dat naar kebab ruikt.
 • Op 23 februari 2012 werd aangekondigd dat Geordie Shore in seizoen 3 in Cancun in Mexico zou plaatsvinden. Ook seizoen 3 bevat acht afleveringen. Newcastle heeft voordelen van de show door de toename van het toerisme. Huisgenoten Ricci Guarnaccio en Vicky Pattison verloofden zich, maar verbraken hun relatie in seizoen vijf, waarna Guarnaccio de serie verliet.
 • Op 11 november 2012 verschenen de deelnemers op de MTV Europe Music Awards. Ze presenteerden de prijs voor Best Male, die Justin Bieber won.
 • Op 10 januari 2013 bevestigde MTV dat seizoen 5 van Geordie Shore plaats zou vinden op diverse locaties in Europa, waaronder Amsterdam, Barcelona, Praag and Tignes. Enkele deelnemers bevestigden op Twitter dat de opnames begonnen op 14 november 2012 en eindigden in december. Het seizoen begon op 19 februari 2013.
 • Op 25 februari werd onthuld dat seizoen 6 plaats zou vinden in Sydney, Australië en uitgezonden zou worden in de zomer van 2013. Gary bevestigde op Twitter dat de opnames voor dit seizoen begonnen op 2 april. Charlotte was absent in het begin en sloot zich op 7 april aan bij de rest van de deelnemers. Op 28 mei werd op de officiële Facebookpagina aangekondigd dat seizoen 6 zou beginnen op 9 juli 2013.
 • Jay Gardner uit de eerste drie seizoenen keerde in seizoen zes terug, maar alleen om de castleden drie dagen te bezoeken. Zijn deelname aan seizoen 7 betreft eveneens een bezoek.
 • Op 5 juli 2013 werd seizoen 7 van Geordie Shore aangekondigd. De opnames begonnen op 26 juni 2013. Tijdens de opnames werden Holly en Vicky gearresteerd tijdens het uitgaan vanwege mishandeling tijdens het filmen. Ze werden tijdelijk geschorst wegens nog gaande onderzoeken. Op 12 juli 2013 werd bekend dat Sophie was ontslagen uit Geordie Shore wegens aanstootgevend gedrag tijdens de beruchte uitgaansnacht. Holly werd vrijgesproken op 21 augustus 2013. Er ontstond controverse op Twitter rondom het ontslag van Sophie, omdat ze haar gebruikersnaam op Twitter aan moest passen. Alle (ex-)deelnemers hebben hun naam in hun gebruikersnaam staan gevolgd door Gshore, Sophie moest Gshore vervangen door haar achternaam.
 • Op 13 augustus werd een nieuwe deelnemer aangekondigd voor seizoen 7. Dit bleek Marnie Simpson te zijn, Sophies jongere nicht. Ook werd aangekondigd dat seizoen 7 zou beginnen op 17 september 2013.
 • Op 22 oktober kondigde Holly aan dat seizoen 7 niet het einde was en er nog meer seizoenen zouden volgen.
 • Bijna een jaar na seizoen 7 werd op 4 juni 2014 de nieuwe trailer van seizoen 8 op YouTube geplaatst. Kort daarna werd bekendgemaakt dat seizoen 8 weer zou plaatsvinden in Newcastle en zou starten op 22 juli.
 • In seizoen acht namen twee nieuwe mannen plaats in het huis; Kyle Christie en Aaron Chalmers.
 • In de laatste aflevering van seizoen 9 vertelde Vicky haar huisgenoten dat ze wegging en niet meer terugkeerde. Dit omdat ze het idee had dat ze het leven zoals dat in het huis is, was ontgroeid.
 • In de tweede aflevering van seizoen 10 vertelde James dat hij net als Vicky het leven in het huis ontgroeid was en vertrok hij. Hij wilde ook meer tijd besteden aan zijn vriendin Kate.
 • In seizoen 10 kwamen er twee nieuwe gasten in het huis; Nathan Henry en Chloe Etherington.

Seizoenen[bewerken]

Jaar Seizoen Locatie Aantal afleveringen
2011 Seizoen 1 Newcastle, Verenigd Koninkrijk 6
Magaluf Madness Magaluf, Spanje 2
2012 Seizoen 2 Newcastle, Verenigd Koninkrijk 8
Seizoen 3 Cancun, Mexico 8
Seizoen 4 Newcastle, Verenigd Koninkrijk 8
2013 Seizoen 5 Newcastle, Verenigd Koninkrijk e.a. 8
Seizoen 6 Sydney, Australië 8
Seizoen 7 Newcastle, Verenigd Koninkrijk 6
2014 Seizoen 8 Newcastle, Verenigd Koninkrijk 8
Seizoen 9 Newcastle, Verenigd Koninkrijk 8
2015 Seizoen 10 Newcastle, Verenigd Koninkrijk 8
Seizoen 11 Meerdere locaties, Griekenland 10
2016 Seizoen 12 Newcastle, Verenigd Koninkrijk 8
Big Birthday Battle Newcastle, Verenigd Koninkrijk 6
Seizoen 13 Meerdere locaties, Griekenland 10

Personages[bewerken]

De oorspronkelijke deelnemers aan Geordie Shore waren Gary 'Gaz' Beadle, Charlotte-Letitia Crosby, Jay Gardner, Holly Hagan, Greg Lake, Sophie Kasaei, Vicky Pattison en James Tindale.

Seizoen Afleveringen Naam Leeftijd toen het programma begon Afkomst Citaat
1– 46 Gary 'Gaz' Beadle 23 Prudhoe, Northumberland "I should have a degree in pulling women."
1–12 45 Charlotte-Letitia Crosby 20 Sunderland "I would never kiss anyone without a six pack"
1–13 45 Holly Hagan 18 Middlesbrough "I'm fit, I'm flirty and I've got double F's."
4– 22 Scott Timlin 24 Newcastle "Get me in this house 'cause I'm gonna tear the place up."
8– 8 Aaron Chalmers 26 Newcastle "I'm cheeky, colourful, and full of mischief."
8– 4 Kyle Christie 21 Newcastle "I'm gonna make sparks fly, and get everyone feisty."
7– 4 Marnie Simpson 18 South Shields "I am a natural beauty, real boobs, real hair."
10– ... Chloe Etherington 19 North Tyneside "I'm totally crackers, me like."
10– ... Nathan Henry 23 Darlington "I'm preened to perfection."
1–10 46 James Tindale 20 Consett, County Durham "The hardest graft I've ever done is doing my hair."
1–9 46 Vicky Pattison 23 Wallsend, North Tyneside "I am a Geordie girl with a V.I.P. edge."
1–7, 13 44 Sophie Kasaei 21 South Shields "I could talk the back legs off a donkey!"
1–3, 6, 7 26 Jay Gardner 25 Gateshead "My biggest fear is getting wrinkles."
1 8 Greg Lake 26 Whitley Bay, North Tyneside "Dress to impress - that's me."
2–3 16 Rebecca Walker 18 Newcastle "I've got a bangin' body, and the banter to match."
2–5 29 Ricci Guarnaccio 24 Newcastle "Got the looks, got the charm; it just works."
4–5 16 Daniel 'Dan' Thomas-Tuck 19 County Durham "If you look up 'pulling' in the dictionary, my name would be next to it."
 • Naast deze personen keert ook een aantal anderen vaker terug in het programma, zoals huisbazen Anna (in Newcastle), Cancun Chris (in Mexico) en Sydney Steve (in Australië) en Joel, de vriend van Sophie (tot en met seizoen 7, omdat dit haar laatste seizoen was).